STYL ŻYCIA

Macie ochotę na ciastko z płatkiem złota?

Zapraszamy do nowej cukierni Lourse Warszawa!

Marcin Brzeziński 25 listopada 2018 14:30

Zapraszamy do cukierni Lourse, która mieści się w nowo otwartym warszawskim hotelu Raffles Europejski. To miejsce nawiązuje do tradycji kultowej kawiarni, którą w 1821 roku założył w Warszawie Szwajcar Wawrzyniec Lourse. W legendarnym Loursie bywali wielcy polscy pisarze jak Bolesław Prus, Henryk Sienkiewicz czy Władysław Reymont. Cenił go także marszałek Józef Piłsudski. Dzisiaj szefem Loursa jest Dawid Makurat, który do przygotowania swych deserów wykorzystuje oryginalne dziewiętnastowieczne receptury.  Z którego ciastka jest szczególnie dumny? Co jeszcze znajdziemy w nowym Loursie? Zobaczcie!

Nowa cukiernia Lours w hotelu Raffles Europejski.
Fot. Materiały prasowe

Wideo

Urszula Dudziak pojawi się w kolejnej edycji The Voice of Poland? Zapytaliśmy!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

AGNIESZKA CEGIELSKA: „»Stary świat nie wróci«, napisałam to dwa lata temu w mojej książce »Naturalnie«, mówi dziennikarka, specjalistka od zdrowego żywienia. PATRYCJA WOY-WOJCIECHOWSKA, fotografka, autorka książek dla dzieci, dziewczyna z wielkiego miasta, zaczęła drugie życie na Mazurach. Jak ono wygląda? PROFESOR KRZYSZTOF SIMON – słynie z ciętego języka i tego, że nie owija w bawełnę. Właśnie został odznaczony medalem 75-lecia misji Jana Karskiego za wkład w walkę z pandemią. A także: Dlaczego robimy z naszej planety wielkie wysypisko śmieci? Czy mogę wpłynąć na los Ziemi, będąc w domu? Czy luksusowe hotele mogą być eko?