Próbowaliście każdego z nich?

Sabina Zięba 17 lipca 2018 20:30

Włochy to jeden z najpopularniejszych kierunków urlopowych, nie tylko przez malownicze krajobrazy, śródziemnomorski klimat czy wspaniałą architekturę, ale również, a może przede wszystkim, przez znakomitą kuchnię. Dania półwyspu Apenińskiego przez wielu uznawane są za najlepsze na świecie, czemu ciężko się dziwić - w końcu kto z nas nie przepada za pizzą czy makaronem?

Nazwy wielu z potraw mogą nas jednak wprawić w pewne zakłopotanie podczas składania zamówienia we włoskiej restauracji. Czego możemy spodziewać się na talerzu? Postanowiliśmy przyjść z pomocą i wyjaśnić, aby móc bez problemu rozmawiać z kelnerem.

Poznajcie 10 najpopularniejszych włoskich dań! 

1) PASTA POMODORO

To danie z makaronu z sosem pomidorowym, na który składa się: oliwa z oliwek, świeże pomidory i bazylia. Sos może być też bazą do innych sosów np. marinary, arrabiaty czy bolognese.

2) RAGU

To sos mięsno-warzywny, którego najpopularniejszą odmianą jest sos bolognese. Przygotowuje się je z mięsa, rosołu, wina, śmietany, pomidorów i innych warzyw.

3) CARPACCIO

Przygotowuje się je z surowego mięsa – tradycyjnie wołowiny, współcześnie także z cielęciny, łososia lub tuńczyka. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso, przyprawione sokiem z cytryny lub octem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem, serwuje się zazwyczaj jako przystawkę.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#carpaccio de lomito o solomillo #keto . Y ya que fui a comprar carne... pedí un lomito o solomillo y pregunté si me podían rebanar la mitad de la pieza para carpaccio y la otra mitad para hacer filet mignon y muy amablemente ellos me dijeron que si ! Preparé la base (una mayonesa de pesto ) con pesto que compré hecho, porque en Miami se me ha vuelto super dificil conseguir los ramilletes de albahaca... aquí es asi...🤔 o te venden 4 hojas🍃 o si no una planta de albahaca entera con su maceta y todo🌳🤪🤯. Si tu tienes alguna idea de donde conseguir una buena cantidad de albahaca dame el dato aquí abajo ⬇️⬇️y luego hacemos la receta del pesto hecho en casa que no tiene comparación😍 . Ingredientes para 2🍽🍽: 🔹️Solomillo o lomito rebanado. De ½ lomo me salieron 3 bandejas. 🔹️Champiñones 6 unds rebanados. 🔹️Queso parmesano o asiago al gusto. 🔹️Hojitas de arugula un puñado. 🔹️Aceite de oliva al gusto. 🔹️Pimienta al gusto. 🍃Para la salsa-----------. 🔸️Mayonesa 2cdas. 🔸️Salsa pesto 2 cdas. 🔸️Queso parmesano rallado 2 cdas. . Hazlo👩🏼‍🍳: . 🍽Mezcla todos los ingredientes de la salsa y aplícala en el plato, mas o menos dos cdas por plato, que te quede una capa un poco gruesa , puedes ayudarte con una brocha de cocina. 🍽Arriba ve colocando una a una las rebanadas de carne, en espiral de afuera hacia adentro. 🍽La siguiente capa será de champiñones hasta llegar al centro del plato. 🍽Luego tal y como lo ves en el video en mi carrete con un pela papas ve cortando tajos del queso y distribuye por todo el plato. 🍽Ahora pon un gran puñado de arugula en el centro. Cierra con un chorro de aceite de oliva por todo el plato y pimienta . . 🤗Esto te lo juro que va a estar más rico y más barato que en cualquier restaurant 😍😍😍. . Ah! Y por cierto gracias a @meattowndist Por complacerle los antojos a uno! Así se gana la fidelidad de nosotros sus clientes 😘. . . #DIETAKETO #menuketo #DIETACETOGENICA #KETOENESPAÑOL #ketolatino #ketobymia #lowcarb #miamiketo #keto

Post udostępniony przez Keto by Mia (@ketobymia)

4) GNOCCHI

To rodzaj włoskich klusek, przypominających nasze kopytka. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego purée, sera, mąki gryczanej.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na wer hat Lust auf Gnocchis? 😍 Bei mir stand heute Cardiotraining an und ich war eine Stunde auf dem Laufband 🥵 Danach hatte ich richtig dollen Hunger 😁 deshalb musste was schnelles und einfaches her. Hier das ultimative Rezept: Gnocchis in einer Pfanne anbraten. Tomaten und Mozzarella dazu geben, würzen - Fertig 😁 kann man sowas überhaupt Rezept nennen? 🤨😂 Nährwerte für eine Portion: 389 Kalorien | 64g Kohlenhydrate | 18g Eiweiß | 6g Fett . . Ich wünsche euch noch einen schönen Abend ❤️ #dinner #abendessen #lunch #highcarb #abnehmen #abnehmen2020 #gnocchis #wwmädels #wwdeutschland #gnocchipfanne #kalorienzählen #gnocchi #gesundessen #gesunderezepte #eathealthy #diät #thefeedfeed #feedfeed #vegetarisch #foodspiration #f52grams #gesundeernährung #fitnessfood #fitnesslifestyle #foodblogliebe #gesundesabendessen #wasesseichheute #abnehmenohnezuhungern #abnehmrezepte #abnehmmotivation

Post udostępniony przez Katie💖 (@katie_gets_fit_)

5) PANNA COTTA

Jest jednym z najpopularniejszych włoskich deserów, który pochodzi z północnych Włoch. Powstaje z gęstej śmietanki, cukru, wanilii i żelatyny, które przelewa się do foremki, dzięki czemu nabiera swojego charakterystycznego kształtu. Panna cottę podaje się ze świeżymi owocami lub słodkimi sosami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

✨PANNA COTTA✨ Uma clássica sobremesa italiana, tão linda e deliciosa! Quem também ama?🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♂️ Ingredientes: -500ml creme de leite fresco (usamos o lac free @verdecampo ) -250ml leite (sugerimos utilizar o semi-desnatado ou integral. Para uma receita sem lactose usar o leite sem lactose) -1/2 xic açúcar demerara -1 fava de baunilha ou 1 col sob. de extrato de baunilha -1 envelope de gelatina incolor Modo de preparo: Dissolva a gelatina em 3 col sopa de água quente. Leve todos os ingredientes ao fogo, incluindo a gelatina dissolvida e mexa até que fique bem quente mas pare antes que o creme ferva. Coloque em taças. Espere esfriar um pouco e leve a geladeira ate que fique firme. Calda: 100g frutas vermelhas (pode usar frutas frescas, congeladas ou polpa de frutas) 1/2 xic agua 1/4 xic açúcar demerara Coloque os ingredientes em uma panelinha e mexa até encorpar. Coloque sobre a camada branca. Decore com frutas vermelhas frescas! Simplesmente maravilhoso!💖 #dessert #pannacotta #amazing #classic #irmaosnacozinha

Post udostępniony przez Carol & Rodolfo Bustamante👩🏻👦🏻 (@irmaosnacozinha)

6) ARANCINI

To smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Typowy farsz aranicini to ragù, sos pomidorowy, mozzarella lub groszek. Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej, często podawana jako przekąska.

7) RIGATONI

To jeden z rodzajów makaronów, szczególnie popularny w centralnej i południowej części Włoch. Kształtem przypomina penne i ziti, ale jest delikatnie zagięte na końcach. Jest często wybierany do pikantnych sosów i dań z dużą ilością sera.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sunday Sauce🍝 #hungryhungry

Post udostępniony przez Paige Faustini (@hungryhungry)

8) CROSTATA

To tradycyjne włoskie kruche ciasto z owocami. Ten rodzaj tarty powstał już w XV wieku! Nadzieniem najczęściej są morele, wiśnie, brzoskwinie i borówki.

9) TIRAMISU

Deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru. Całość posypuje się gorzką czekoladą, bądź kakao.

10) RICOTTA

To miękki, niedojrzewający ser powstający z serwatki pozostającej mleka krowiego poprzez drugie gotowanie. Przypomina twaróg. Można jeść go bez dodatków albo dodawać do potraw i deserów.  

TAGI #kuchnia #pizza

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BOJARSKA-FERENC, CHODAKOWSKA, LEWANDOWSKA, RUBIK, JĘDRZEJCZYK, SKURA… – ich wspaniałe figury, zdrowie, niesamowita energia, kreatywność to efekt wyrzeczeń, restrykcyjnych diet, a może dobrych genów? Nowa gwiazda modelingu KAROLINA PISAREK zdradza, czemu zawdzięcza sukces. Kierowca rajdowy LESZEK KUZAJ – ryzyko to jego specjalność! A także intrygująca historia JOGI oraz skąd się wzięło SPA.