Reklama

Dbasz o linię? A może szukasz zdrowego zamiennika dla białego cukru? Poznaj właściwości roślinnych słodzików – stewii i ksylitolu - i zdecyduj, który z nich będzie najlepszy dla Ciebie.

Reklama

Dlaczego warto sięgać po zamienniki cukru?

Coraz więcej osób w Twoim otoczeniu rezygnuje ze spożywania cukru lub mocno go ogranicza? Zastanawiasz się, czy i Ty powinnaś ulec nowej modzie? Oto kilka powodów, które przekonają Cię, że warto szukać zdrowych zamienników cukru:

Cukier powoduje tycie: zjedzenie słodkiej przekąski tylko na pozór zabija uczucie głodu i dodaje energii. Cukier zostaje szybko strawiony przez organizm, człowiek znowu czuje się głodny i… znowu sięga po słodkie.

Cukier uzależnia: regularne spożywanie cukru prowadzi do uzależnienia. Zbyt długa przerwa w spożywaniu cukru daje objawy odstawienia – stajemy się nerwowi, niespokojni, przetrząsamy szafki w poszukiwaniu słodyczy.

Cukier negatywnie wpływa na działanie mózgu: jego nadmierne spożywanie może prowadzić do zaburzeń snu, nadmiernego stresu. Może wywoływać także silny spadek energii.

Cukier prowadzi do rozwoju próchnicy: powoduje szybkie namnażanie się bakterii, które osłabiają i niszczą zęby.

Cukier sprzyja rozwojowi grzybicy: pierwszym krokiem do wyleczenia grzybicy jest właśnie zaprzestanie spożywania cukru. Daje do myślenia, prawda?

Cukier sprzyja rozwojowi chorób: prowadzi do cukrzycy, miażdżycy, nadmiernego wzrostu ciśnienia, sprzyja rozwojowi wrzodów.

Czym jest ksylitol?

Ksylitol to naturalny słodzik pozyskiwany z kory brzozowej lub z kukurydzy. Wyglądem przypomina zwykły, biały cukier. Smakiem również zbliżony jest do dobrze znanego nam cukru stołowego. Po zjedzeniu, ksylitol pozostawia na języku charakterystyczne uczucie chłodu.

Właściwości ksylitolu

Ksylitol jest nawet o 40% mniej kaloryczny od białego cukru – w jednej łyżeczce znajduje się zaledwie 12 kalorii. Słodzik ten posiada niski indeks glikemiczny (13) – z powodzeniem mogą więc sięgać po niego chorzy na cukrzycę.

Ksylitol można wykorzystywać nie tylko do słodzenia napojów, ale także do przyrządzania wypieków – jest odporny na działanie temperatury, więc sprawdzi się podczas pieczenia różnorodnych ciast. Wyjątkiem jest tutaj ciasto drożdżowe, które po zastosowaniu tego słodzika nie wyrośnie. Ksylitol wykazuje działanie bakteriobójcze i nie prowadzi do rozwoju próchnicy, więc osoby cierpiące na choroby przyzębia z powodzeniem mogą go stosować.

Ksylitol wskazany jest także przy:

  • leczeniu nadkwasoty żołądka,
  • infekcjach górnych dróg oddechowych,
  • leczeniu zakażeń jamy ustnej,
  • leczeniu stanów zapalnych ucha,
  • leczenia chorób przyzębia.

Czym jest stewia?

Stewia to słodzik nawet kilkaset razy słodszy od cukru, który od niedawna robi zawrotną karierę na całym świecie. W Unii Europejskiej dopiero w 2011 roku została dopuszczona do obiegu i od tamtej pory jej popularność rośnie. Nic dziwnego – stewia jest w 100% naturalna i całkowicie rozkłada się w organizmie. Pozyskuje się ją z rośliny o wyjątkowo słodkich liściach. Krzew stewii naturalnie rośnie na terenie Paragwaju i Brazylii i w tych krajach od dawna stosowany jest jako słodzik.

Stewia ma smak niezwykle intensywny, który bardzo długo utrzymuje się w ustach – nie wszystkim może to niestety odpowiadać. Nie warto jednak skreślać stewii, bo lista jej zalet jest naprawdę imponująca.

Właściwości stewi

Stewia jest pozbawiona kalorii, zmniejsza też apetyt na potrawy słodkie i tłuste – bez obaw mogą sięgać więc po nią osoby dbające o linię, a także sportowcy. Stewia polecana jest cukrzykom – posiada niski indeks glikemiczny, a dodatkowo zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę. Potrafi też regulować ciśnienie tętnicze krwi.

Stewii można używać do słodzenia napojów, a także do przygotowywania wypieków. Nie jest niestety dobrą pożywką dla drożdży, zatem podobnie jak ksylitol nie nadaje się zupełnie do przyrządzania ciasta drożdżowego.

Stewia czy ksylitol – czym się różnią i co lepiej wybrać?

Zarówno stewia, jak i ksylitol to słodziki pochodzenia roślinnego. Oba są zdrowsze od białego cukru, posiadają niski indeks glikemiczny i polecane są cukrzykom, osobom dbającym o linię, sportowcom.

Stewia całkowicie pozbawiona jest kalorii, ksylitol ma ich naprawdę niewiele. Ksylitol w smaku przypomina biały cukier, stewia ma intensywny i dość gorzki posmak (odrobinę przypomina lukrecję).

Ksylitol ma silne właściwości antybakteryjne – wspomaga leczenie chorób przyzębia, hamuje rozwój próchnicy, wspomaga leczenie zakażeń górnych dróg oddechowych. Zaletą stewii jest to, że bez trudu możesz hodować ją w domu i świeże liście wykorzystywać do słodzenia kawy czy herbaty. Oba słodziki nadają się do stosowania w kuchni – np. podczas przyrządzania domowych wypieków. Niestety żaden z nich nie sprawdzi się podczas wyrabiania ciasta drożdżowego.

Co zatem lepiej wybrać? Najlepiej wypróbuj oba te słodziki i wybierz najlepszy dla siebie. Jedno jest pewne – zarówno ksylitol, jak i stewia są zdecydowanie zdrowsze od białego cukru.

Reklama

Dbasz o linię? A może właśnie zaczęłaś interesować się zdrowym żywieniem? Jeśli szukasz zdrowych zastępników cukru, to koniecznie przyjrzyj się z bliska właściwościom stewii i ksylitolu – te naturalne słodziki nie tylko z powodzeniem zastąpią Ci cukier, ale też wspomogą Twój organizm w walce z wieloma chorobami. Ksylitol wykazuje działanie antybakteryjne i może wspomagać leczenie np. chorób przyzębia. Stewia zaś całkowicie pozbawiona jest kalorii, więc okaże się idealnym słodzikiem dla cukrzyków.

Reklama
Reklama
Reklama