Reklama

Grzyby – bez tego składnika nie wyobrażamy sobie większości świątecznych potraw. Uszka do barszczu, wigilijna kapusta, a także świąteczne pierogi – każde z tych dań ma niezwykły smak, który dodają właśnie grzyby. Aby potrawy smakowały jak najlepiej, przed ich gotowaniem warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach podczas Bożego Narodzenia 2022. Koniecznie zobacz nasze podpowiedzi, z pewnością nawet początkujący kucharz bez problemu sobie z tym poradzi!

Reklama

ZOBACZ TEŻ: Babka z migdałami, zupa z łososia... Agnieszka Maciąg zdradza przepisy na świąteczne dania!

Jak wymoczyć suszone grzyby na Święta 2022?

Przed przystąpieniem do gotowania pierwszym krokiem jest namoczenie grzybów. Mimo, że sprawa wydaje się dość prosta, wiele osób robi to w niewłaściwy sposób. Grzyby należy zalać wodą, jednak ważne, aby była ona chłodna. Kolejną istotna sprawą jest ilość wody, której nie może być za dużo, ponieważ cały aromat może się wypłukać. Innym sprawdzonym sposobem jest namoczenie przygotowanych suszonych grzybów w mleku – będą miały idealny smak w potrawach na Boże Narodzenie 2022!

CZYTAJ TAKŻE: Jak przygotować najlepszy czerwony barszcz? Przepis Magdy Gessler jest idealny!

Jakie grzyby wybrać do potraw świątecznych na Wigilię 2022?

Oczywiście tutaj decyzja należy tylko do Ciebie, natomiast według tradycyjnych receptur będziemy potrzebować podgrzybków oraz prawdziwków. Aby stały się miękkie potrzebują około 2 godzin moczenia w wodzie. Co jakiś czas warto je zamieszać, dzięki temu wszystkie grzyby będą wymoczone równomiernie i tak samo miękkie. Po dwóch godzinach odsącz je, płyn który powstał możesz wykorzystać do wigilijnych potraw 2022, sosów lub zupy grzybowej.

CZYTAJ WIĘCEJ: Genialny przepis Magdy Gessler na świąteczny piernik na Boże Narodzenie

Reklama

Przy okazji koniecznie zobacz tęż świąteczne przepisy z grzybami w roli głównej. Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo pomysłów na dania świąteczne, które są szybkie i proste w przygotowaniu! Smacznego!

STOCK ADOBE
STOCK ADOBE
Reklama
Reklama
Reklama