Beata Pawlikowska gotuje dla VIVY! Warzywa w roli głównej: ziemniaki, kalafior, cieciorka
1 z 9
Warzywne przepisy Beaty Pawlikowskiej - miłośniczki zdrowego stylu życia i wegetariańskiej kuchni. Właśnie wydała książkę z przepisami „Szczęśliwe garnki extra”, a najlepszymi podzieliła się z VIVĄ! Dwa tygodnie temu pokazaliśmy wam już 8 przepisów wege prostych do zrobienia, dziś kontynuacja. Dalej kierujemy się filozofią 5 przemian.
Polecamy też: Beata Pawlikowska pokazuje nam swój dom. I mówi o seksie i czereśniach.
Filozofia pięciu przemian Beaty Pawlikowskiej
W ludzkim organizmie nic nie dzieje się przez przypadek. Wszystko się zmienia i przebiega zgodnie z określonym planem, tak jak w przyrodzie pory roku następują zawsze w takim samym porządku. Gotowanie według filozofii pięciu przemian podąża za nim i w praktyce polega na tym, żeby dodawać składniki w określonej kolejności. Tylko tyle. Chodzi o to, żeby użyć produktów, które pobudzą w odpowiedniej kolejności wszystkie narządy wewnętrzne, dzięki czemu każdy z nich zostanie nakarmiony tym, czego najbardziej potrzebuje.
Jest pięć żywiołów odpowiadających pięciu porom roku:
D – Drzewo, wiosna
O – Ogień, lato
Z – Ziemia, późne lato
M – Metal, jesień
W – Woda, zima.
Każdy z tych żywiołów jest połączony z grupą narządów wewnętrznych:
D – Drzewo, wiosna – wątroba, woreczek żółciowy
O – Ogień, lato – serce, jelito cienkie, układ krążenia
Z – Ziemia, późne lato – śledziona, trzustka, żołądek
M – Metal, jesień – płuca, jelito grube
W – Woda, zima – nerki, pęcherz moczowy.
Każdy produkt, którego używasz do gotowania potrawy, należy do jednego z tych pięciu żywiołów.
Książka Beaty Pawlikowskiej „Szczęśliwe garnki extra".
Książeczka z przepisami podróżniczki została dołączona do najnowszego kwietniowego numeru VIVY! Od 22 kwietnia w kioskach.
2 z 9
Kasza quinoa z zielonym groszkiem i bazylią
Składniki
- dwie garści świeżego zielonego groszku
- 8 łyżek kaszy quinoa
- kilka gałązek naci pietruszki
- pół dobrego malinowego niewielkiego pomidora
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- ćwierć łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: (O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody. (Z) Dodaj opłukany zielony groszek. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe i bazylię. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej nierafinowanej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj opłukaną kaszę quinoa, kurkumę i trochę gorącej wody (jeśli potrzeba – powinna sięgać około pół centymetra powyżej kaszy). Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut, aż kasza wchłonie wodę i zwiększy objętość. Podawaj ze świeżą bazylią albo nacią pietruszki.
Polecamy też: Beata Pawlikowska o nowej wyprawie: "Podobno tam nie można dotrzeć. Mam zamiar to sprawdzić" WIDEO.
3 z 9
Wiosenna zupa z zielonym groszkiem
Składniki
- pęczek młodych warzyw: marchewka, pietruszka, por, seler
- garść świeżego zielonego groszku
- 3 młode niewielkie ziemniaki
- pół pęczka naci pietruszki
- 2 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ćwierć łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: (O) W niewielkim garnku zagotuj około dwóch szklanek wody. (Z) Dodaj marchewkę i pietruszkę – obrane, pokrojone w plasterki. Dodaj też seler pokrojony w słupki, opłukany, odsączony z wody groszek i ziemniaki – oskrobane, pokrojone w kostkę. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i por pokrojony w plasterki Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej nierafinowanej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby warzywa były zakryte. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Polecamy też: Kuchnia VIVY! Risotto sezonowe, mus kokosowy i granola owocowa. Plus jadalne kwiaty. Kochamy wege!
4 z 9
Młode ziemniaki z fasolką szparagową i młodą marchewką
Składniki
- 5 młodych ziemniaków
- 2 młode marchewki
- garść żółtej fasolki szparagowej
- kilka gałązek naci pietruszki
- pół pomidora
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka estragonu
- ćwierć łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: (O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody. (Z) Ziemniaki oskrob, umyj, pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Dodaj też marchewkę pokrojoną
w plasterki i fasolkę szparagową z odciętymi końcówkami i przekrojoną na pół. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe i estragon. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej nierafinowanej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj umytą, posiekaną nać pietruszki i dość drobno pokrojonego pomidora. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby ledwie przykrywała ziemniaki. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Świetnie smakuje też na zimno i może być częścią majowej sałatki na gorący dzień.
Polecamy też: Kuchnia VIVY! Minestrone – mediolański przysmak, królowa włoskich zup.
5 z 9
Fasolka z brokułami i bazylią, czyli dzisiaj gram w zielone
Składniki
- garść zielonej fasolki szparagowej
- szklanka świeżego zielonego groszku
- 4 łyżki zielonej soczewicy
- 4 różyczki zielonego brokułu
- 3 ziemniaki
- nać zielonej pietruszki
- świeże listki zielonego rozmarynu
- świeże listki zielonej bazylii
- 2 świeże liście laurowe
Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: (O) W garnku zagotuj około jednej szklanki wody. (Z) Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki, przekrój na pół, dodaj do garnka. Dodaj też opłukany zielony groszek i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe, bazylię i rozmaryn. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli i soczewicę. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj drobno posiekaną nać pietruszki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj trochę gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby przykrywała warzywa. Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę. (Z) Dodaj brokuł pokrojony na małe kawałki. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Podawaj z listkami świeżej bazylii (na moim zdjęciu jest bazylia drobnolistkowa).
Polecamy też: Kuchnia VIVY! Awokado z krewetkami i eskalopki z tuńczyka z sosem paprykowym - wykwintne smaki na weekend!
6 z 9
Ciecierzyca z ziemniakami i kalafiorem
Składniki
- 8 łyżek suszonej ciecierzycy
- 4 ziemniaki
- pół niedużego kalafiora
- pół pęczka naci pietruszki
- 1 niewielki pomidor
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- ćwierć łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: (O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody. (Z) Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i dodaj do wody. Dodaj też kalafiora umytego i podzielonego na cząstki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i bazylię. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli i opłukaną, odsączoną ciecierzycę. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kurkumę i trochę gorącej wody – tyle, żeby warzywa były ledwie przykryte. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut – aż ciecierzyca będzie miękka.
Polecamy też: Co dobrego dla miłości? Przepisy nie tylko na walentynki.
7 z 9
Wiosenne ziemniaki z marchewką i fasolką
Składniki
- 4 młode niewielkie ziemniaki
- garść żółtej fasolki szparagowej
- 1 mały wiosenny por
- 2 marchewki
- garść świeżej naci pietruszki
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki tymianku
- ćwierć łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: (O) W niewielkim garnku zagotuj około dwóch szklanek wody. (Z) Dodaj marchewkę pokrojoną w słupki i fasolkę szparagową z odciętymi końcówkami, przekrojoną na połowy oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe, por pokrojony w plasterki i tymianek. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej nierafinowanej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby warzywa były zakryte. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut.
Polecamy też: Kucharz o duszy artysty. Co robi Mateusz Gessler, gdy nie gotuje i nie występuje w TV? Zdradzamy: lubi adrenalinę!
8 z 9
Zupa kalafiorowa z młodych warzyw
Składniki
- pęczek młodych warzyw: marchewka, pietruszka, por, seler
- pół młodego kalafiorka
- 3 młode niewielkie ziemniaki
- pół pęczka naci pietruszki
- 2 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ćwierć łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: (O) W niewielkim garnku zagotuj około dwóch szklanek wody. (Z) Dodaj marchewkę i pietruszkę – oskrobane, pokrojone w plasterki. Dodaj też seler pokrojony w słupki i ziemniaki – oskrobane, pokrojone w kostkę. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i por pokrojony w plasterki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej nierafinowanej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby warzywa były zakryte. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (Z) Dodaj kalafiora pokrojonego w małe kawałki. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Polecamy też: „Jedzenie jest seksem”. Zapraszamy na ucztę z Maciejem Nowakiem. Będzie smakowicie i z humorem!
9 z 9
Lekka zupa z młodych warzyw
Składniki
- pęczek młodych warzyw: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 selerek, 1 por
- 2 młode ziemniaki
- kilka gałązek naci pietruszki
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki lubczyku
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
- garstka ulubionych kiełków
Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: (O) Do garnka wlej ok. trzech szklanek gorącej wody. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (Z) Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe i lubczyk oraz por pokrojony w plasterki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej nierafinowanej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj posiekaną nać pietruszki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba – gorącej wody. Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Podawaj z odrobiną świeżych kiełków.
Polecamy też: "Moja kochana, jestem z ciebie dumna!". Tak Beata Pawlikowska bawiła się na sesji dla "Vivy!"