Anna Lewandowska zdradza sekret szczupłej sylwetki w ciąży. Sprawdźcie, co poleca!
1 z 8
W kwietniu Anna i Robert Lewandowscy po raz pierwszy zostaną rodzicami. Szczęśliwym rodzicom dość długo udawało się utrzymać informację o ciąży w tajemnicy. Na Instagramie dzieli się z fanami w zdjęciami z treningów i kuchni, w której przygotowuje zdrowe posiłki.
Zobacz też: Anna Lewandowska pokazała wnętrze swojej lodówki! Wygląda inaczej niż u większości z nas...
Anna Lewandowska nie zamierza zwalniać tempa. Prowadzi treningi, aktualizuje swojego bloga Healthy Plan by Ann z przepisami na zdrowe dania i przekąski oraz zamieszcza zdjęcia w mediach społecznościowych. To dzięki odpowiednim ćwiczeniom i odpowiednio zbilansowanej diecie, zachwyca formą. Specjalistka do spraw żywienia właśnie pracuje nad kolejną książką. Spekuluje się, że może w niej zamieścić przepisy dla przyszłych matek.
Polecamy też: Anna Lewandowska zachwyca w ciąży. Poznaj sekret jej perfekcyjnej sylwetki
Już teraz na Instagramie Anny Lewandowskiej można zobaczyć, jakie zdrowe desery poleca kobietom, które spodziewają się dziecka, sportowcom po treningu czy najmłodszym. W naszej galerii prezentujemy zdjęcia niektórych z nich!
Zobacz też: Anna Lewandowska w tym roku urodzi pierwsze dziecko. Jakie potrawy poleca przyszłym mamom?
2 z 8
Pudding chia z owocami
Wariacji z chia było już wiele:), ale czemu nie powiększyć swojego menu o jeszcze więcej. Tym razem wersja typu łatwa:)
Nasiona chia stanowią doskonałe źródło kwasu alfa–linolenowego, który jest prekursorem pozostałych kwasów tłuszczowych omega 3. Kwasy omega–3 budują błony komórkowe, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, wspomagają walkę z nadciśnieniem, działają przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo.
Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zakłada się, że jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych.
Nasiona chia to także bogactwo przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Składniki:
2 łyżki nasion chia
1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
1 łyżka syropu klonowego lub innego słodu
1 łyżka malin Lio Shake2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie – dzięki ich użyciu pudding będzie bardziej gęsty)
świeże, ulubione, dostepne owoce
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki bardzo dokładnie i energicznie łyżeczką po czym wstaw wstaw na kilka godzin do lodówki. Na końcu dodaj owoce i orzechy.
Zobacz też: Anna Lewandowska pokazała wnętrze swojej lodówki! Wygląda inaczej niż u większości z nas...
3 z 8
Sernik jaglany o smaku cytrynowym z dodatkiem masła
SKŁADNIKI NA SPÓD: 100-120g wiórków kokosowych 30 g oleju kokosowego (ok. 2 łyżek) 6 daktyli SKŁADNIKI NA CIASTO: 200 g kaszy jaglanej (nieugotowanej) 60 g oleju kokosowego 1 łyżka musu kokosowego (opcjonalnie) 100 ml gęstej części mleczka kokosowego z puszki(po wyjęciu z lodówki) 80- 100 g cukru koksowego 1 cytryna 3 łyżki masła orzechowego(mieszanka: migdałowego, nerkowców i makadamia) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zmiksowałam wszystko na spód ciasta w blenderze. Przełożyłam do okrągłej tortownicy i włożyłam do lodówki na ok. 1-2 godziny. W tym czasie ugotowałam w wodzie kaszę jaglaną, a następnie odstawiłam ją do zupełnego wystygnięcia.Dodałam do niej pozostałe składniki na ciasto, wycisnęłam sok z cytryny i wymieszałam blenderem. Kiedy masa osiągnęła budyniową konsystencję, przełożyłam ją na spód ciasta i włożyłam na całą noc do lodówki. Rano posmarowałam posmarowałam wierzch ciasta masłem orzechowym.
Zobacz też: Tak Anna i Robert Lewandowscy przygotowują się do narodzin córki. Zobaczcie najnowsze zdjęcia
4 z 8
Sernik z jogurtem roślinnym i domową galaretką
Sernik na zimno z pyszną domową galaretką z owocami leśnymi. Przepis jest bardzo prosty i nie powinien nikomu przysporzyć kłopotu.
Polecam przygotowywać galaretkę samodzielnie, zamiast kupować gotowe w sklepie. Jest szybka do przygotowania i nieporównywalnie zdrowsza.
Składniki:
Spód ciasta
1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 daktyle bez pestek (sparzone wrzątkiem)
1/2 szklanki pestek dyni
Biała środkowa część
500 ml jogurtu roślinnego (ja dodałam sojowy organiczny)
3 łyżki agar agar
1/2 łyżeczki wanilii
2 łyżki syropu klonowego lub innego płynnego sodu
Galaretka
2 szklanki owców leśnym (ja użyłam mrożonych)
1 łyżka agar agar
słód (wedle uznania)
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki na spód ciasta i schowaj do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotuj środkową część sernika, podgrzewając w garnuszku wszystkie składniki na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Pozostaw na chwilkę do wystygnięcia, ale na tak krótko żeby masa nie zdążyła zastygnąć. Przelej białą część na przygotowany spód ciasta i włóż ponownie do lodówki. Zabierz się za przygotowanie galaretki. Podobnie jak w przypadku środkowej części, pogrzej składniki na małym ogniu. Na koniec przelej galaretkę na górę przygotowanego ciasta. Możesz przyozdobić dodatkowymi owcami. Po przygotowaniu trzymaj całość w lodówce około 4-5 godzin.
Polecamy też: Anna Lewandowska zachwyca w ciąży. Poznaj sekret jej perfekcyjnej sylwetki
5 z 8
Śniadanie mistrzów na słodko - owsianka z amarantusa z owocami
A może propozycja śniadaniowa dla kobiet w ciąży? Mam wiele pytań od Pań w tym pięknym okresie życia co jeść, czy mogę podać jakąś propozycję.
Moją propozycją będzie owsianka ale z amarantusa z dodatkiem aceroli bogatej w witaminę C oraz nasion chia bogatych w omega 3 i omega 6.
Amarantus pełen jest drogocennych właściwości odżywczych. Zwany jest zbożem XXI wieku. Zawiera żelazo, fosfor, wapń, potas i magnez.Zjedzenie jednego posiłku w ciągu dnia z dodatkiem amarantusa, zaspakaja dzienne zapotrzebowanie poziomu żelaza w naszym organizmie. Zatem dobrze wpływa przy leczeniu anemii, zalecany jest również w diecie kobiet ciężarnych. Amarantus świetnie uzupełnia białko w diecie wegetariańskiej. Nie zawiera glutenu i jest bogaty w – jednio i wielonienasycone kwasy tłuszczowe Spora zawartość błonnika. itp
Acerola, nazywana także wiśnią z Barbados, jest owocem o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Stanowi jedno z najbogatszych źródeł witaminy C naturalnie występujących w przyrodzie. W proszku znajduje się aż 20% tej cennej witaminy. Acerola zawiera także β–karoten, witaminy z grupy B, oraz śladowe ilości takich pierwiastków, jak wapń czy żelazo. Znajdująca się w niej kwercetyna wykazuje działanie przeciwalergiczne oraz przeciwzapalne. Dzięki dużej zawartości polifenoli, antocyjanów oraz flawonoidów, acerola chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym.
Składniki:
10 łyżek amarantusa
1 szklanka mleka roślinnego
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka cukru kokosowego (kupisz TUTAJ)
15 g nasion chia (kupisz TUTAJ) (zalane ciepłą wodą na noc i pozostawione w lodówce)
1 szklanka leśnych owoców
szczypta soli morskiej
1 łyżka aceroli (kupisz TUTAJ) – opcjonalnie.
dowolne owoce
Sposób przygotowania:
Ugotuj amarantus na mleku roślinnym – ok. 30 minut. Dodaj cukier i wiórki kokosowe. Zdejmij z ognia i dodaj namoczone w nocy nasiona chia. Następnie zmiksuj owoce leśne i wymieszaj je z acerolą i dodaj do amarantusa, polewając musem i ozdabiając dowolnymi owocami.
Polecamy też: Anna Lewandowska zachwyca w ciąży. Poznaj sekret jej perfekcyjnej sylwetki
6 z 8
Domowa czekolada
Składniki:
100 ml oleju kokosowego – kupisz TUTAJ (ok. 5 dużych łyżek)
60 g kakao 80 % (ok. 4 łyżki)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1-2 łyżki syropu klonowego/miodu (według uznania, ja dodałam 1 łyżkę)
1 granat
kilka kropel soku np. z pomarańczy (opcjonalnie)
garść chipsów kokosowych (duże płatki – nadadzą chrupkości)
Sposób przygotowania:
Do garnuszka przełożyć olej kokosowy i kakao. Rozpuścić, dodać słód oraz wanilię i mieszać na średnim ogniu około 4 minuty.
Przygotować dowolną foremkę – najlepiej płaską i szeroką. Rozłożyć papier do pieczenia i rozlać płynną masę czekoladową. Obrać granat (postukaj go wcześniej metalową łyżką,a łatwiej wydostaniesz pestki). Dodaj pestki owocu do mieszanki, skrop sokiem z pomarańczy, a na koniec posyp chipsami kokosowymi (alternatywnie wiórkami). Włóż do lodówki na ok 2 h.
Po upływie czasu wyjmij czekoladę, połam ją według uznania i podziel się z bliskimi
Zobacz też: Anna Lewandowska pokazała wnętrze swojej lodówki! Wygląda inaczej niż u większości z nas...
7 z 8
Kulki mocy
Kulki mocy przyjęły się już na stałe w moim jadłospisie. Jak słyszę od Was, w niektórych domach również znalazły już miejsce w menu. Dla kogo kulki mocy? Dla wszystkich – Dla Ciebie, dla sportowca po treningu, dla najmłodszych, dla kobiet w ciąży, w momencie łaknienia na słodkie. Zastąp takimi kulkami niezdrowe sklepowe słodycze, batony i chipsy. Z przygotowanej masy można uformować również batony
Dziś nowa kulkowa wersja
Składniki:
60 g kakao
1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 granat
kilka kropel soku z pomarańczy
garść chipsów kokosowych
Polewa:
3 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek kakao
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Olej kokosowy i mleko rozpuściłam na małym ogniu w garnku, dodałam wiórki kokosowe, wanilię oraz słód i wymieszałam. Masę przełożyłam do foremki i wstawiłam do lodówki na godzinę. Gdy masa kokosowa stwardniała formowałam batony lub kulki. W garnku przygotowałam z kolei masę czekoladową, rozpuszczając olej kokosowy ze słodem i kakao. Na papier wyłożyłam uformowane kulki/batony kokosowe i polałam czekoladą. Wstawiłam do lodówki.
Zobacz też: Anna Lewandowska w tym roku urodzi pierwsze dziecko. Jakie potrawy poleca przyszłym mamom?
8 z 8
Babeczki z kremem kokosowym
Jeśli lubicie kokos tak jak ja, to przy tych babeczkach zapomnicie o troskach i problemach:)) Takie babeczki idealnie wpasują się w zimowy i imprezowy klimat.
Składniki:
1 szklanka mąki kokosowej lub migdałowej (sugeruję kokosową)
¼ łyżeczki sody
3 łyżki surowego kakao w proszku
¼ szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego (kupisz TUTAJ)
1 jajko
½ szklanki mleka kokosowego (gęste)
2 łyżki cukru kokosowego (kupisz TUTAJ)
1 łyżeczka wanilii
1 łyżeczka cynamonu
Masa kokosowa
1 puszka gęstego mleka kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mąkę koksową wraz z sodą oczyszczoną, kakao i wiórkami kokosowymi.
W drugiej misce wymieszaj olej kokosowy, jajko, mleko koksowe oraz przyprawy. Dodaj wymieszane składniki z miski pierwszej do drugiej i ponownie wymieszaj. Naszykuj pojemniki do muffinek i przełóż do nich przygotowane ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ok. 25 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw w chłodne miejsca do wystygnięcia.
Masa kokosowa:
Puszkę mleka koksowego trzymaj w lodówce ok. 6 godzin. Następnie oddziel jego gęstą część od wodnistej. Dodaj wanilii i ubij gęstą część mikserem aż masa będzie puszysta. Nałóż bitą śmietanę na babeczki i posyp wiórkami kokosowymi.
Polecamy też: Anna Lewandowska zachwyca w ciąży. Poznaj sekret jej perfekcyjnej sylwetki