Gdzie szukac witaminy D?
Fot. Canva
KUCHNIA

Witamina D jesienią i zimą. Gdzie jej szukać, w czym jeść, jak się najlepiej przyswaja?

Zajrzyj do swojej lodówki! Znajdziesz tam więcej zdrowych produktów niż się spodziewasz!

Aleksandra Frankowska 11 września 2021 17:27
Gdzie szukac witaminy D?
Fot. Canva

Jesienią i zimą witaminę D powinniśmy suplementować nie tylko w tabletkach, ale również w pokarmie. Brak słońca sprawia, że jest jej w naszym organizmie jak na lekarstwo, dlatego warto poszukiwać jej w codziennych produktach, które spożywamy. Okazuje się bowiem, że produktów z witaminą D jest wokół nas całkiem sporo. Trzeba tylko umieć je rozpoznać i wiedzieć, jak często je jeść i z czym je łączyć, aby przyswajanie witaminy D odbywało się w prawidłowy i pożądany sposób.

Właściwości witaminy D

Witaminy D szczególnie potrzebujemy jesienią i zimą, kiedy brak nam regularnego słońca. Jakie właściwości ma zatem witamina D, że jest aż tak ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? Otóż główną zaletą witaminy D jest regulowanie poziomu wapnia i fosforanu w organizmie. Ma ona również zbawienny wpływ na odchudzanie i wzmocnienie układu odpornościowego. Z powodu braku słońca zimą i jesienią w Polsce konieczna jest jej stała suplementacja. Na szczęście nie jesteś skazana tylko na tabletki i preparaty lecznicze. Witaminę D możesz spokojnie przyswajać także z większością dostępnych ci produktów. Jakich?

Produkty zawierające witaminę D jesienią 2020

Ryby

Witaminę D można w dużych ilościach znaleźć w tuńczyku, łososiu, makreli czy sardynkach. Warto pamiętać, że jest ona dobrze przyswajalna z tłuszczami, a ich w rybach nigdy za wiele.

Pieczona ryba z ziemniakami
Fot. Adobe Stock

Jajka

Niewiele osób wie, że najwięcej witaminy D znajduje się w żółtkach jajek. Według lekarzy, ludzki organizm może spokojnie przyjąć jedno jajko dziennie, co jest równowartością przyjęcia 32 j.m. witaminy D.

Przepisy na Wielkanoc
Fot. Adobe Stock

Płatki owsiane

Ziarna i zboża mają w sobie nie tylko kwasy omega-3, ale również minerały i witaminy, w tym witaminę D. To właśnie dlatego warto jeść pełnoziarniste pieczywo. Należy jednak unikać rafinowanych zbóż, które mają wysoki poziom zawartości cukrów.

owsianka z brzoskwiniami
Fot. ©Vankad/Fotolia

Żółty ser

Masz wyrzuty sumienia, jeśli zjesz go za dużo? Zawsze możesz to argumentować witaminą D! Zostańmy jednak przy jednym plasterku dziennie, który całkowicie zaspokaja twoje zapotrzebowanie. Odrobina guilty pleasure nie zaszkodzi! Szczególnie, kiedy za oknem szaruga i plucha...

żółty ser
Fot. Image by LifetimeStock.com

Grzyby

A mamy na nie właśnie sezon – w kurkach, borowikach i podgrzybkach znaleźć można mnóstwo witaminy D. Co więcej, zawierają ją również pieczarki. Wystarczy 100 g tych najpopularniejszych grzybów, aby zaspokoić 4% dziennego zapotrzebowania organizmu w tę witaminę. Nie pozostaje nam nic innego jak tylko życzyć wam smacznego!  

Pieczarki w koszyczku
Fot. ©pilipphoto/fotolia

TAGI #witaminy

Redakcja poleca

REKLAMA

Wideo

Maciej Musiał zadzwonił do Dagmary Kaźmierskiej z przeprosinami. Wcześniej zamieścił w sieci niestosowny komentarz

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

MAŁGORZATA ROZENEK-MAJDAN: czy tęskni za mediami, kiedy znowu… włoży szpilki i dlaczego wpada w „dziki szał”, gdy przegrywa. MICHAŁ WRZOSEK: kiedyś sam się odchudził, dziś motywuje i uczy innych, jak odchudzać się z głową. EWA SAMA swoje królestwo stworzyła w… kuchni domu w Miami. ONI ŻYJĄ FIT!: Lewandowska, QCZAJ, Steczkowska, Chodakowska, Klimentowie, Jędrzejczyk, Danilczuk i Jelonek, Paszke, Skura…