Wszystko pochodzi z materiałów z recyklingu

Sabina Zięba 5 czerwca 2018 08:00

Podczas dorocznego WantedDesign Manhattan, fińską Restaurację Nolla na kilka dni przemianowano na Zero Waste Bistro, czyli najbardziej ekologiczny lokal na świecie! Za przygotowanie tej koncepcji odpowiedzialny był Fiński Instytut Kulturalny z Nowego Jorku oraz Carlos Henriques, Luka Balac oraz Albert Franch Sunyer (Portugalczyk, Serb i Hiszpan), którzy kilka lat temu spotkali się w Finlandii i porzucili swoje wyuczone zawody, by zająć się gotowaniem w najlepszych fińskich restauracjach. To właśnie tam zauważyli, że średniej wielkości lokal każdego tygodnia wytwarza ponad tonę odpadów. Rocznie jest ich aż około 70 000 kilogramów!

Z tego powodu postanowili stworzyć restaurację całkowicie bazującą na recyklingu. Mottem przedsięwzięcia zostało: „Refuse, reduce, reuse, and recycle at the last instances”, czyli „Zrezygnuj, zredukuj, użyj ponownie, a jeśli nie da się inaczej, odzyskaj”. Dotyczy to zarówno kuchni, jak i mebli, zastawy, wody czy energii elektrycznej. Pomysł zaprezentowali w Nowym Jorku jako Zaro Waste Bistro i okrzyknięto go... przyszłością branży gastronomicznej!

W Zero Waste Bistro część jadalna została stworzona m. in. z wykorzystaniem Duratu, czyli tworzywa sztucznego produkowanego przy użyciu surowców po recyclingu i całkowicie nadającego się do przetworzenia. Ściany wyłożono panelami powstałymi z zużytych kartonów na mleko oraz soki, z kolei naczynia zrobiono z Sulapacu, bazującego na drewnie z odzysku oraz biometariałach podlegających biodegradacji.

Niestety projekt ma charakter tymczasowy i nie zadomowi się na długo w Nowym Jorku. Ma jedynie zmusić społeczeństwo do zastanowienia się nad problemem marnotrawstwa w kuchni. Zobaczcie te niezwykłe wnętrza w naszej galerii!  

1/7
Copyright @Facebook
1/7

Zero Waste Bistro

2/7
Copyright @Facebook
2/7

Zero Waste Bistro

3/7
Copyright @Facebook
3/7

Zero Waste Bistro

4/7
Copyright @Facebook
4/7

Zero Waste Bistro

5/7
Copyright @Facebook
5/7

Zero Waste Bistro

6/7
Copyright @Facebook
6/7

Zero Waste Bistro

7/7
Copyright @Facebook
7/7

Carlos Henriques, Luka Balac oraz Albert Franch Sunyer, czyli założyciele Zero Waste Bistro.

Wideo

Piękni, szczęśliwi, zakochani. Tak Karol i Małgorzata Strasburgerowie pozowali w sesji dla VIVY!  

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Aktorka żyje eko, chce zmieniać i chronić świat! „Nabrudziliśmy, musimy posprzątać, to nasz obowiązek. Albo zginiemy”, mówi MAJA OSTASZEWSKA. Antropolożka, wykładowczyni. Jak być matką, uczyła się od… szympansów - JANE GOODALL. TOMASZ MICHNIEWICZ: „W masowym wydaniu turystyka jest niszczycielską siłą, za co biorę częściową odpowiedzialność”, mówi. A także: słoni jest coraz mniej, coraz częściej rodzą się bez słoniowych ciosów. Czy można im skutecznie pomóc? W świecie zwierząt: Ferenstein-Kraśko, Sarapata, Zgrabczyńska, Olbrychscy, Tuszyńska, Urbańska, Jemioł, Dowbor… Zwierzęta są dla nich jak rodzina.