Bankiet noblowski 2018
Fot. East News
O TYM SIĘ MÓWI

Stek z renifera, homar w galarecie... Takie dania tylko na bankiecie noblowskim!

Oficjalne menu wciąż trzymane jest w tajemnicy!

Redakcja VIVA! 10 grudnia 2019 14:55
Bankiet noblowski 2018
Fot. East News

Już we wtorek, 10 grudnia 2019 roku, Olga Tokarczuk oraz trzynastu innych laureatów z różnych dziedzin odbiorą noblowskie medale podczas ceremonii w filharmonii w Sztokholmie. Po części oficjalnej rozpocznie się uroczysty bankiet, na którym obecna będzie szwedzka rodzina królewska i zaproszeni goście. Znamy pierwsze szczegóły!

Bankiet Noblowski 2019

Olga Tokarczuk odbierze Literacką Nagrodę Nobla z rąk króla Karola XVI Gustawa. Pisarka otrzyma 9 mln koron szwedzkich (3,5 mln złotych), a także pamiątkowe odznaczenie z 18-karatowego złota, pokryte 24-karatowym kruszcem. Noblistce towarzyszyć będzie rodzina.

Z wstępnych informacji wynika, że Olga Tokarczuk zajmie honorowe miejsce przy stole – obok króla Szwecji i księcia Daniela, męża księżniczki Wiktorii, na przeciwko królowej Sylwii.

Szczegóły uroczystego bankietu nie są znane – wiadomo jedynie, że dania wyjdą spod ręki uznanego szefa kuchni Sebastiana Gibranda, a menu ma być oparte na szwedzkich produktach. Cukiernik Daniel Roos po raz szósty zajmie się deserami. Dania będą przygotowywane przez 40 kucharzy i podawane przez prawie dwustu kelnerów.

Szef kuchni Sebastian Gibrand

Sebastian Gibrand
Fot. JONATHAN NACKSTRAND/AFP/East News

Deser podany na bankiecie noblowskim w 2018 roku

deser
Fot. KYDPL KYODO/Associated Press/East News

Jakie dania przygotuje kuchnia? Sądząc po tym, co jadali nobliści w ostatnich latach, będzie to coś niezwykłego. Na oficjalnej stronie Fundacji Noblowskiej umieszczone są wszystkie menu od pierwszego bankietu w 1901 roku. Stąd wiemy, że Czesław Miłosz, który odbierał nagrodę w 1980 roku, raczył się wędzonym łososiem z jajkiem w koszulce i stekiem z renifera z kurkami. Wisława Szymborska w 1996 roku jadła homara w galarecie z kawiorem, perliczkę po lapońsku, oraz sorbet jeżynowy.

Nie jest tajemnicą, że Olga Tokarczuk od wielu lat walczy o prawa zwierząt i nie jada mięsa. Nie musi jednak obawiać się o to, że pozostanie głodna – organizatorzy bankietu noblowskiego podążają z duchem czasu, serwując również dania dla wegan i wegetarian, albo po prostu osób uczulonych na konkretne składniki.

W wystroju sali bankietowej dominować będą kwiaty, tradycyjnie sprowadzone z San Remo. Aż 25 tysięcy roślin ozdobi to miejsce – w tym chryzantemy, orchidee i mimozy. O oprawę muzyczną zadbają wykonawcy ze Szwecji, Lisa Nilsson i Magnus Carlsson. Laureaci wygłoszą mowy dziękczynne późnym wieczorem, a sam bal potrwa do około drugiej w nocy. Następnego dnia odbiorą dyplomy w siedzibie Fundacji Noblowskiej. 

Źródło: gazeta.pl, rmf24.pl

Olga Tokarczuk
Fot. Magdalena Pasiewicz/East News

Wideo

Urszula Dudziak pojawi się w kolejnej edycji The Voice of Poland? Zapytaliśmy!

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

FILIP CHAJZER Uśmiechał się, żartował, prowadził program, pomagał potrzebującym. Tak było na zewnątrz. Co naprawdę się z nim wtedy działo? Popularna blogerka i podróżniczka ANNA SKURA zaczęła nowe życie na Bali. ANNA LEWANDOWSKA, CÉLIA KRYCHOWIAK, MARINA ŁUCZENKO-SZCZĘSNA... Kto tak naprawdę stoi za sukcesem żon sławnych piłkarzy? RYSZARD HOROWITZ I ROMAN POLAŃSKI. Chłopaki z Krakowa, ocaleni z Zagłady, w poruszającej podróży do przeszłości. Uwaga! Talent: KASIA I JACEK SIENKIEWICZ z zespołu KWIAT JABŁONI. W cyklu PODRÓŻE Meksyk i jego tajemnice.