URODA PIELĘGNACJA

Nazywany jest złotem faraonów… Poznaj niezwykłe właściwości oleju z czarnuszki!

Jak najlepiej go stosować?

Redakcja VIVA! 11 sierpnia 2018 20:31
uroda, jak działa olej z czarnuszki?
Fot. Deposit Photos

Olej z czarnuszki, zwany potocznie „złotem faraonów” doceniany był za swoje właściwości zdrowotne już przez starożytnych Egipcjan. Od lat powszechnie stosowany w medycynie muzułmańskiej, greckiej, czy rzymskiej, dzisiaj wykorzystywany jest do leczenia wielu schorzeń. Swoje zastosowanie znalazł także w kosmetyce. Czemu zawdzięcza swoją popularność i jak go stosować, by osiągnąć najlepsze rezultaty? Poznaj właściwości oleju z czarnuszki i dowiedz się, do czego możesz go wykorzystać.

Czym jest i jak powstaje olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki wytwarzany jest z czarnuszki siewnej – jednorocznej rośliny o biało-niebieskich kwiatach i czarnych nasionkach. Nasiona mają ostry, pieprzny i lekko gorzkawy smak – stąd często używano ich do doprawiania marynat, mięs, sosów. Olej z czarnuszki ma kolor brązowy i sprzedawany jest w ciemnych  butelkach. Ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych najlepiej przechowywać go w lodówce.

Olej produkuje się zawsze ze świeżych ziaren czarnuszki siewnej, poddając je procesowi tłoczenia na zimno (do max. 400C). Z czego składa się olej? Aż w 85% z niezwykle wartościowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym kwasów omega). Zawiera beta-karoten, sterole roślinne, antyoksydanty, biotynę, witaminę E, minerały.

Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki ceniony jest przede wszystkim za liczne właściwości prozdrowotne:

● Uspokaja, wycisza, pomaga radzić sobie ze stresem i bezsennością,

● Wzmacnia odporność,

● Reguluje pracę wątroby i nerek,

● Zmniejsza ryzyko miażdżycy,

● Reguluje ciśnienie krwi,

● Działa przeciwhistaminowo – łagodzi objawy alergii,

● Rozszerza oskrzela – jest pomocny w walce z astmą i z zapaleniem oskrzeli,

● Obniża poziom glukozy we krwi,

● Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie,

● Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka,

● Regeneruje tkanki skórne (pomaga leczyć rany),

● Pomaga w leczeniu depresji,

● Może przyczyniać się do śmierci komórek rakowych,

● Chroni przed skutkami chemioterapii i radioterapii,

● Reguluje miesiączkowanie,

● Eliminuje pasożyty.

Jak olej z czarnuszki działa na urodę?

Olej z czarnuszki dzięki wysokiej zawartości biotyny, minerałów oraz witamin – głównie potężnej dawki witaminy E, chętnie wykorzystywany jest w kosmetyce. Jego regeneracyjne właściwości pomagają osobom z AZS wyleczyć zmiany skórne. W jakich jeszcze sytuacjach warto sięgać po ten produkt?

Olej z czarnuszki na włosy

Jeśli szukasz sprawdzonego kosmetyku do dbania o włosy, to olej z czarnuszki sprawdzi się znakomicie. Wzmocni, odżywi i nawilży pasma, a wcierany bezpośrednio w skórę głowy zatrzyma wypadanie włosów.

Olej z czarnuszki na twarz

Olejki mają zbawienny wpływ na skórę. Olej z czarnuszki aplikowany bezpośrednio na skórę przywróci jej jędrność i elastyczność, wyraźnie zmniejszy też widoczność zmarszczek. Może być stosowany również na ciało zamiast balsamu oraz sprawdzi się jako środek zwalczający cellulit. Aplikowany na blizny, wyraźnie zmniejszy ich widoczność.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Aby w pełni wykorzystać zdrowotne działanie oleju z czarnuszki, warto przyjmować go doustnie. Wiele osób zniechęca ostry smak i specyficzny zapach tego oleju, ale jest na to sposób – wystarczy przyjmować olej wraz z sokiem owocowym lub miodem, które zneutralizują goryczkę. Warto pić 1 łyżeczkę oleju z czarnuszki dwa razy dziennie – najlepiej przed posiłkiem. Odrobinę oleju warto też dodać do świeżych sałatek. Nasiona czarnuszki możesz spokojnie dodawać do sałatek, posypywać nimi kanapki czy hummus.

Olej z czarnuszki możesz też wykorzystywać do olejowania włosów. Aplikuj olej na dłoń, a następnie wcieraj produkt w skórę i włosy (znajdź swój sposób na olejowanie – wybierz metodę olejowania suchych lub mokrych pasm). Tak potraktowane włosy nakryj foliowym czepkiem i odczekaj ok. 1h – następnie dokładnie umyj włosy. Jeśli masz możliwość, lepiej pozostaw włosy pokryte olejem na całą noc i dopiero rano je umyj.

Olej z czarnuszki zyskał uznanie w kosmetyce ze względu na szczególne zdolności regeneracyjne. Możesz dodawać go do ulubionego kremu lub używać zamiast kremu czy balsamu. Na efekty nie będziesz musiała długo czekać – regularne stosowanie zredukuje liczbę wyprysków, poprawi ogólną kondycję cery, napnie skórę, poprawi owal twarzy i zredukuje ilość zmarszczek.

Jaki olej z czarnuszki najlepiej wybrać?

Oczywiście nierafinowany i tłoczony na zimno – ma on najlepsze właściwości zdrowotne. Olej z czarnuszki należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu (ciemnej, szklanej butelce) z dala od promieni słonecznych i w niskiej temperaturze, a najlepiej w lodówce. Co ważne, olej zachowuje swoje właściwości przez ok. 3 miesiące, więc przed zakupem zawsze upewnij się, że wybierasz świeżo tłoczony produkt.

Naturalne oleje stają się ostatnio co raz bardziej popularne w kosmetyce. Oprócz olejku arganowego, kokosowego lub z awokado warto też sięgnąć po olej z czarnuszki. To produkt, który zdecydowanie warto włączyć do swojej codziennej diety. Nie sposób wymienić wszystkich jego prozdrowotnych właściwości, ale do najważniejszych należą: wzmocnienie organizmu, budowanie odporności, czy regeneracja tkanek. Również chorzy na depresję, czy pacjenci poddający się chemioterapii mogą sięgać po olej z czarnuszki, by znaleźć ulgę w swoich schorzeniach. Nie bez znaczenia są też właściwości kosmetyczne tego produktu – piękna skóra, włosy, paznokcie? Olej z czarnuszki doskonale zadba o przesuszoną i jałową skórę przywracając jej zdrowy wygląd i blask.  

czarnuszka, olej z czarnuszki, działanie oleju z czarnuszki
Fot. Deposit Photos

czarnuszka, olej z czarnuszki, działanie oleju z czarnuszki
Fot. Deposit Photos

Wideo

Te kultowe filmowe kwestie Jerzego Stuhra przeszły do historii! Też je uwielbiasz?

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

Dorota Wellman w naprawdę mocnej rozmowie z Aleksandrą Kwaśniewską!