Szukasz pomysłu na świąteczne wypieki? Oto świąteczne kulki mocy Ani Lewandowskiej i inne ciekawe inspiracje gwiazd!
1 z 5
Jednym z nieodłącznych elementów świąt Bożego Narodzenia są wyjątkowe potrawy, które na co dzień nie smakują tak, jak podczas tego magicznego czasu. Wigilijna uczta, to nie tylko barszcz z uszkami i pierogi, ale również wypieki. Postanowiliśmy sprawdzić, co z tej okazji przygotowują znani i lubiani. Oto wyjątkowe słodkości autorstwa Ani Lewandowskiej, Magdy Gessler czy Ewy Wachowicz. Niech na waszym stole zagoszczą aromatyczne pierniczki, tradycyjny makowiec i... ryba na słodko!
Przed wami iście gwiazdorskie inspiracje!
Zobacz także: Wiedeń, Monachium czy... Wrocław? Oto najpiękniejsze Jarmarki Bożonarodzeniowe w Europie!
Świąteczne kulki mocy Ani Lewandowskiej
Wiedzieliście, że są także świąteczne kulki mocy? Potrzebne ci będzie:
- 300 g migdałów
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu (ja użyłam syropu z daktyli)
- 150 g suszonych śliwek
- 1 łyżka karobu lub kakao
Wykonanie kulek jest bardzo proste! Wystarczy składniki zmiksować za pomocą blendera, a na koniec obtoczyć je wiórkami kokosowymi i oprószyć kakao.
Anna i Robert Lewandowscy w tym roku spędzą pierwsze święta z małą Klarą.
W galerii znajdziecie najlepsze przepisy m.in. Magdy Gessler i Ani Starmach. Sprawdźcie koniecznie, co znajdzie się na świątecznych stołach słynnych jurorek!
POLECAMY: Lubicie świąteczne zakupy? Zobaczcie najpiękniejsze świąteczne witryny sklepowe!
2 z 5
Na świątecznym stole Ani i Roberta Lewandowskich - bezglutenowe ciasto marchewkowe
Składniki:
- 160 g zmielonych migdałów
- 4 jajka
- 300 g marchewki
- 80 g mąki kukurydzianej lub 5 łyżek skrobi kukurydzianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki dowolnej marmolady
- skórka starta z cytryny
- garść rodzynek
- szczypta soli i wanilii
- cynamon
- imbir
Rodzynki dokładnie umyj, sparz wrzątkiem i namocz. Marchew zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Ubij jajka, stopniowo dodając mąkę, a następnie marchew i pozostałe dodatki. Wymieszaj wszystko za pomocą dużej łyżki. Foremkę wysmaruj klarowanym masłem i przelej do niej ciasto. Piecz przez godzinę w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika, posyp ciasto migdałami i pokrojonymi drobno daktylami.
Zobacz także: Jak mieszkają Anna i Robert Lewandowscy? Zobaczcie wnętrza ich domu!
3 z 5
Przepis Magdy Gessler na słodkiego karpia
Najsłynniejsza polska restauratorka, Magda Gessler często mówi o swoim zamiłowaniu do tradycji i tego, jak lubi celebrować każdą chwilę z rodziną. W jej wspomnieniach o Wigilii pojawia się ciepły, rodzinny dom i babcia Irena. Oto, jak przygotowuje karpia na słodko.
Składniki:
- kilogramowy karp
- sól
- pieprz
- sok z 1 cytryny
- olej rzepakowy do smażenia
- 20 dag płatków migdałowych
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek płynnego miodu
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta cynamonu
Rybę oskrob z łusek, starannie wyczyść, wypłucz, natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Włóż na około 2–3 godziny do lodówki. Wyjmij rybę po upływie wyznaczonego czasu, pokrój na dzwonka i podsmaż na oleju. Gotowe kawałki, przełóż do żaroodpornego naczynia. Płatki migdałów zrumień na suchej patelni. Na innej patelni rozpuść masło, dodaj miód, imbir i cynamon oraz płatki. Mieszaj przez minutę, a następnie polej karpia gotową mieszanką. Piecz przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Zobacz także: Wigilia u Magdy Gessler. Co poleca słynna restauratorka?
4 z 5
Przepis Ewy Wachowicz na tradycyjny makowiec
Na co dzień, była Miss Polonia często sięga po przepisy z kuchni z całego świata, to święta są u niej bardzo tradycyjne - rodzinne i przepełnione dobrze znanymi, polskimi smakami. Co znajdzie się na świątecznym stole Ewy Wachowicz? Oczywiście makowiec!
Składniki:
- 400 g mąki
- 50 g drożdży
- 250 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
Masa makowa:
- 500 g maku
- 1/2 l mleka
- 20 g drożdży
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka marmolady
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 białko
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 100 g migdałów
- 100 g rodzynek
Mąkę przesiej, a następnie posiekaj z ciepłym masłem. Do drożdży dodaj cukier, rozetrzyj i wymieszaj ze śmietaną. Połącz z mąką i masłem, następnie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mak zalej gorącym mlekiem, odstaw na pół godziny, by mógł przestygnąć. Następnie, przecedź i umieść w maszynce do mielenia. Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj na jednolitą masę. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiaj je tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podziel na dwie części i rozwałkuj. Posmaruj białkiem, nałóż masę makową. Zwiń ciasto podobnie, jak roladę. Odstaw je do wyrośnięcia na około 20 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, od 50 do 60 minut.
Uwaga! Makowiec Ewy Wachowicz najlepiej smakuje oblany lukrem :)
Polecamy: Święta, że hej! Słynny góralski klan Bachledów zaprasza na wigilijny wieczór
5 z 5
Tradycyjne pierniczki Ani Starmach
Jeszcze przed świętami masz niespodziewanych gości? Poczęstuj ich pierniczkami, które możesz po upieczeniu zamknąć w słoiku. Ania Starmach, jurorka programów Masterchef i Masterchef Junior przedstawia swoją propozycję na świąteczny przysmak - tradycyjne pierniczki.
Składniki:
- 500 g mąki
- 300 g miodu
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka kropli barwnika
Miód podgrzej, wymieszaj go z mąką, miękkim masłem, cukrem, jajkiem i resztą składników. Odłóż na godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowuj porcje ciasta (żeby się nie przyklejało do stolnicy, podsypuj je mąką). Wykrawaj pierniczki (jeśli chcesz je później powiesić na choince, nie zapomnij wyciąć małych otworków), układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe pierniczki dekoruj kolorowym lukrem. Najlepiej smakują po upływie około 2 tygodni.
Wykonanie takich łakoci to zabawa dla całej rodziny :)
Polecamy: Anna Starmach o Wielkanocy w rodzinnym domu: „Święta pod palmą to zdecydowanie nie moje klimaty”