Odkrywamy sekret kulek mocy Ani Lewandowskiej - wypróbujcie koniecznie najlepsze przepisy trenerki!
- Xymena Borowiecka
„Życiowa moc bierze się z dobrego jedzenia”, to motto Ani Lewandowskiej. Trenerka właśnie zaprezentowała przepis na słodkie kulki mocy. W środku znajdziemy daktyle, migdały, kakao, jagody acai i macę.
„To idealna przegryzka w czasie oglądania meczu. Ponadto, świetnie pobudzają przed treningiem i są zamiennikiem niezdrowych słodyczy. Dzięki zawartej w nich macy, są źródłem: wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, żelaza, siarki, cynku oraz witamin: B1, B2, C, E. Acai dostarczy nam witaminy z grupy B, C, E oraz potas, miedź, cynk i wapń”, napisała na swoim Instagramie trenerka.
Do wykonania kulek przydadzą się BIO Acai (59,99 zł) oraz ekologiczne surowe kakao (19,99 zł) - foods by Ann.
POLECAMY: Ranking TOP 7: najbardziej inspirujące blogi kulinarne 2017! Gdzie znajdziesz najlepsze przepisy?
Sekret popularności kulek mocy
Są kolorowe, różnorodne, pyszne i przede wszystkim pełne zdrowej energii! Mogą być lekką przekąską - bez cukru, laktozy, nabiału lub świetnym finger food, kiedy goszczą u nas weganie. Kulki mocy zawierają składniki, dzięki którym nie brakuje im wartości odżywczych. Te małe kulinarne cuda są również znakomitym pomysłem na prezent domowej roboty, ponieważ stanowią przepyszny, zdrowy zamiennik przepełnionych cukrem pralinek.
Zobacz także: TOP 5: najzdrowsze zamienniki cukru!
Kulki mocy o smaku orzechowo – sezamowym
Na jesienne i zimowe dni, warto kupić słoiczek rozgrzewającego tahini. Pasta jest zdrowym, energetycznym tłuszczem, który zawiera wapń, magnez, potas oraz żelazo.
- 60 g pestek słonecznika
- 60 g pestek dyni
- 50 g orzechów włoskich
- 60 ml oleju kokosowego
- 100 - 110 g pasty tahini
- 60 g mąki kokosowej
- 10-12 daktyli
- garść żurawiny
- szczypta soli morskiej
- 80-90 ml gorącej wody
Zalej daktyle wrzątkiem i odczekaj około 15 minut. Do blendera wrzuć daktyle (zblenduj je na wolnych obrotach), następnie orzechy – ponownie zblenduj, a na koniec dodaj pozostałe składniki. Sprawdź, czy masa zaczyna się sklejać, po czym delikatnie dolej wody stale mieszając, tak aby była jeszcze bardziej kleista. Uformuj kulki i włóż je do zamrażarki na minimum godzinę.
Uwaga, gotowe kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce!
Ekologiczna pasta sezamowa Tahini foods by Ann (25 zł) przyda się również do dań kuchni bliskowschodniej.
Kulki mocy Juice Press People
- 1 szklanka migdałów
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 1 szklanka daktyli
- 2 łyżki acai
- 1/2 szklanki jagód goij
Blendujemy orzechy. Dodajemy jagody goij oraz daktyle i ponownie blendujemy, po czym dorzucamy acai. Mieszamy łyżką i opcjonalnie dolewamy ciepłej wody. Masę blendujemy, aż do osiągnięcia odpowiedniej do formowania kulek konsystencji. Dekorujemy według uznania - np. wiórkami kokosowymi czy naturalnym kakao.
Zabierasz kulki mocy do pracy? Wypij do nich sok tłoczony na zimno! Juice Press People, Warszawa, ul. Bracka 18.
Zachęcamy was do przygotowania kulek mocy. Jesteście gotowi na zdrową rewolucję kulinarną w swoim domu?
POLECAMY: Anna Lewandowska, Ewa Chodakowska i Daria Ładocha zdradziły, co jedzą na śniadanie! Oto ich wyjątkowe przepisy oraz TOP 5 warszawskich restauracji: Aioli, Momu, Słoik... gdzie jeszcze zjesz śniadanie za złotówkę?