Pięć nowych cukierni w Paryżu, które koniecznie trzeba odwiedzić! Sprawdźcie dlaczego
1 z 6
W Paryżu pełno jest świetnych cukierni. Gości wciąż przyciąga założona w 1903 roku Angelina i jej kultowe ciastko Mont Blanc z musem kasztanowym. Jest też sieć Ladurée, której kolorowe makaroniki zyskały międzynarodową sławę za sprawą filmu „Maria Antonina”, który wyreżyserowała Sofia Coppola. Ale każdego roku, a nawet każdego miesiąca w stolicy Francji otwiera się wiele nowych miejsc, które chcą zaistnieć na rynku słodyczy. Wybraliśmy dla was pięć z nich, które wydają się szczególnie warte grzechu. Uwaga, dbający o linię stanowczo nie powinni zaglądać do naszej galerii!
Polecamy też: Kolacja w pałacu? Odwiedźcie Palácio Chiado w Lizbonie! Jest tam aż… siedem restauracji!
2 z 6
1. Yann Couvreur
Cukiernik Yann Couvreur pracował dla najsłynniejszych hoteli na świecie. Teraz postanowił wziąć sprawy w swoje ręce i założył własną pâtisserie. Jest to lokal bardzo stylowy, łączący zręcznie tradycję ze sporą dawką nowoczesności. Szczególnie warte polecenia są w nim zaś eklery i waniliowe millefeuille…
Yann Couvreur, 137 avenue Parmentier
Polecamy też: 13 tysięcy metrów kwadratowych poświęconych... winu. Muzeum wina La Cité du Vin we Francji robi wrażenie!
3 z 6
2. La Compagnie Generale de Biscuiterie
Kolejny lokal Gilesa Marchala, autora najsłynniejszej paryskiej baba au rhum czyli babki rumowej. Tym razem całkowicie poświęcony ciasteczkom. Małym i trochę większym, ale zawsze kruchym, pełnym najlepszych składników i… wypiekanym na naszych oczach!
La Compagnie Generale de Biscuiterie, 1 rue Constance
Polecamy też: Restauracja czy apteka? Oto kolejne dzieło największego skandalisty w świecie sztuki Damiena Hirsta!
4 z 6
3. Fou de Pâtisserie
Ta nazwa mówi sama za siebie! To miejsce, w którym ciastka doprowadzają… do szaleństwa. I rzeczywiście! Pod jednym dachem można spróbować tu wypieków sygnowanych przez największych paryskich cukierników: Philippe Conticiniego, Pierre’a Herme, Christophe’a Adama czy Jonathana Blota.
Fou de Pâtisserie, 45 rue Montorgueil
Polecamy też: Tego jeszcze nie było! Zobaczcie szczerozłoty bar w jedynym na świecie siedmiogwiazdkowym hotelu w Dubaju!
5 z 6
4. La Chocolaterie by Cyril Lignac
Cyril Lignac jest już właścicielem trzech restauracji i czterech cukierni w Paryżu. Teraz do swojego imperium dodał miejsce całkowicie poświęcone czekoladzie. Pomarańczowej, malinowej, karmelowej, orzechowej i… każdej innej, jaką jesteście sobie w stanie wyobrazić!
La Chocolaterie by Cyril Lignac, 25 rue de Chanzy
Polecamy też: Co z restauracją w najbardziej luksusowym hotelu w Paryżu zrobił wielki projektant Philippe Starck? Zobaczcie sami!
6 z 6
5. DonAntonia Pastelaria
Ten lokal powstał z miłości do wszystkiego co… portugalskie. A więc również portugalskich słodyczy. Przyszykujcie się zatem na pasteis de nata czyli jajeczną tartę z Lizbony czy bobos de arroz czyli ryżowe mufiny. A w tle… malowniczy kanał Saint-Martin!
DonAntonia Pastelaria, 8 rue de la Grange aux Belles
Polecamy też: Wybrano najlepszą restaurację na świecie! Zgadniecie, gdzie się znajduje?