Reklama

Kawa mrożona to doskonały sposób na orzeźwienie się podczas gorących upałów. Idealnie sprawdza się w letnie dni, kiedy tęsknimy za energią oraz odrobiną świeżości. Kawa mrożona na upały to nie tylko pyszny napój, ale również doskonały sposób na uzupełnienie płynów i pobudzenie organizmu. Możemy cieszyć się jej intensywnym smakiem zarówno w wersji klasycznej, jak i w różnorodnych wariacjach, np. z dodatkiem syropów czy bitą śmietaną. Nie ma nic lepszego niż schłodzona kawa w upalny dzień – sprawdź nasze przepisy i stwórz własną kawę mrożoną w domu!

Reklama

Szybkie przepisy na mrożoną kawę

Jeśli szukasz najlepszych i najprostszych przepisów na kawy na zimno, które idealnie orzeźwią cię w upały, to trafiłaś w dobre miejsce. Przedstawimy Ci kilka pomysłów na przepisy, które pozwolą Ci się cieszyć smakiem kawy, nawet gdy temperatura na zewnątrz jest ekstremalnie wysoka. W dodatku przygotowanie takiego orzeźwiającego napoju zajmie Ci zaledwie kilka chwil.

Wariantów kaw na bazie lodu lub kaw z lodami jest całe mnóstwo, ale my wybraliśmy te, które sami pijamy najczęściej i które robi się w kilka minut.

Klasyczna kawa mrożona

Składniki:

2 espresso

1/2 szklanki mleka

2 łyżeczki cukru

2-3 kostki lodu

Przygotowanie: Zaparz espresso i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zblenduj kawę, mleko, cukier i kostki lodu aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj w wysokich szklankach. Jeśli nie masz blendera, bo akurat jesteś np. na campingu, wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i na koniec dodaj kostki lodu. Taka kawa będzie miała inną konsystencję, ale nadal świetnie spełni swoje zadanie i będzie doskonale ochładzać w upalny dzień.

adobe.stock.com

Kawa z lodami

Składniki:

filiżanka espresso

1 kulka ulubionych lodów

1 łyżeczka cukru dla tych, którzy lubią słodkie kawy

bita śmietana i czekolada do dekoracji

Przygotowanie: Zaparz espresso i pozostaw do ostygnięcia. W dużej szklance umieść kulkę lodów, a następnie zalej je kawą. Jeśli dodajesz cukier, dosyp go teraz i delikatnie wymieszaj. Jeśli lubisz, udekoruj kawę bita śmietaną i posyp wiórkami czekolady. Podawaj świeżo przygotowaną.

adobe.stock.com

Orzeźwiające espresso tonic

Składniki:

1 espresso

150 ml tonicu

kilka kostek lodu

plasterek cytryny

Przygotowanie: Zaparz espresso i zaczekaj, aż wystygnie. W wysokiej szklance umieść kostki lodu, dolej ostudzone espresso, a potem bardzo delikatnie i powoli dolewaj tonic. Jesli chcesz, dodaj jeszcze plasterek cytryny dla orzeźwienia.

Reklama

Te proste przepisy na mrożone kawy pozwolą Ci cieszyć się smakiem ulubionego napoju w upalne dni. Rozsiądź się więc wygodnie i delektuj się smakiem pysznej kawy na zimno.

adobe.stock.com
Reklama
Reklama
Reklama