barszcz z uszkami
Magiczne Święta

Przepisy na wigilijny barszcz czerwony, idealny na Święta 2021!

Na zakwasie czy z pieczonych buraków?

Piotr Mikulski 21 grudnia 2020 15:12
barszcz z uszkami

Barszcz czerwony to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i zdecydowanie jedna z najsmaczniejszych polskich zup. Kolacja wigilijna 2021 bez barszczu zdecydowanie traci swój magiczny charakter. Jak go przyrządzić na Boże Narodzenie 2021? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy garść znakomitych przepisów, z którymi przygotowanie barszczu stanie się dziecinnie proste na Święta 2021. 

Czym różni się barszcz wigilijny 2021 od zwykłego barszczu czerwonego?

Tradycyjna wieczerza wigilijna składa się aż z 12 dań. Wśród nich znajduje się nawet kilka zup – barszcz czerwony, żur, zupa rybna lub grzybowa. Każda aromatyczna i smakowita. Jednak to właśnie bez barszczu z czerwonych buraków zupełnie nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia 2021.

Czym barszcz wigilijny różni się od klasycznego barszczu, który podajemy w inne dni w roku? Przede wszystkim barszcz wigilijny 2021 jest zupą postną – przygotowuje się go na wywarze z warzyw lub z warzyw i grzybów. Z tego powodu może być ciężko go doprawić i wydobyć jego głęboki smak. Barszcz na wigilię można przygotować też na specjalnym zakwasie. Jak to zrobić? Poniżej zamieszczamy sprawdzony przepis na Święta 2021. 

Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie na Święta 2021

Składniki na zakwas:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 2 litry wody
  • skórka z razowego chleba
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie zakwasu na barszcz:

Buraki obierz, umyj, pokrój w plasterki i przełóż do glinianego garnka na kiszonki. Następnie zalej buraki przegotowaną, przestudzoną wodą i dodaj sól, czosnek oraz skórkę od chleba. Garnek przykryj gazą i odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce. Następnie wyjmij skórkę od chleba, zakwas na barszcz wigilijny przecedź przez sitko i rozlej do słoików lub szklanych butelek.

Składniki na barszcz:

  • 0,5 kg buraków
  • 1,5 litra wody
  • 1,5 litra kwasu z buraków
  • 6 suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie barszczu na zakwasie:

Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na kawałki. Umieść warzywa wraz z grzybami w garnku, zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Dodaj przyprawy, a po 20 minutach dołóż buraki starte na tarce z dużymi oczkami. Barszcz gotuj przez kolejne 20 minut, dopraw do smaku. Następnie zdejmij barszcz z ognia i odstaw na ok. pół godziny. Po tym czasie przecedź zupę, dolej zakwas z buraków i wymieszaj. Twój wigilijny barszcz na Boże Narodzenie 2021 gotowy!

barszcz z uszkami

Przepis na barszcz wigilijny 2021 z pieczonych buraków

Składniki:

  • 4 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • 2 litry wywaru warzywnego (przygotujesz go z marchwi, cebuli, pietruszki i pora)
  • sok z cytryny
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 2 łyżki suszonego majeranku, 4 ziela angielskie, 6 ziaren pieprzu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie barszczu z pieczonych buraków:

Grzyby przepłucz zimną wodą, umieść w rondelku, zalej 2 szklankami zimnej wody i odstaw na noc. Kolejnego dnia dodaj do garnka z grzybami 2 liście laurowe i 2 ząbki czosnku – gotuj ok. 20 minut aż grzyby będą miękkie.

Buraki dokładnie umyj, każdy zawiń w folię aluminiową i umieść w nagrzanym do 190 st. piekarniku. Piecz buraki przez ok. godzinę aż będą miękkie. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, ostudź, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i dodaj do wywaru z warzyw. 

Zupę dopraw majerankiem, pieprzem, zielem angielskim, natką pietruszki, solą. Gotuj na małym ogniu przez ok. 4 minuty, a następnie zdejmij z pieca i dodaj sok z cytryny. Wywar z warzyw przecedź i połącz z wywarem z grzybów. Kilka grzybów zostaw w zupie – pozostałe dodaj do farszu na uszka.

buraki sok z buraka

5 praktycznych porad, dzięki którym wydobędziesz z barszczu pełnię smaku na Święta 2021

  1. Podczas gotowania barszczu wigilijnego na Boże Narodzenie 2021 nie przykrywaj garnka pokrywką – dzięki temu zupa nie straci klarowności. 
  2. Wywar warzywny na barszcz czerwony przygotuj dzień wcześniej – wówczas zupa będzie miała bardziej intensywny smak i aromat.
  3. Jeśli przyrządzony przez Ciebie barszcz wydaje się mdły i bez smaku, przed rozlaniem go na talerze, możesz wycisnąć do garnka ząbek czosnku lub dwa.
  4. Pamiętaj, by dodać do czerwonego barszczu odrobinę soku z cytryny – w ten sposób uzyskasz delikatny, kwaskowaty posmak, a zupa nie straci pięknego, rubinowego koloru.
  5. Barszcz wigilijny staraj się ugotować dzień przed Wigilią 2021 – tajemniczy proces kuchennego „przegryzania” ma ogromne znaczenie dla smaku potraw. Nie wiemy na czym dokładnie to polega, ale działa. Sprawdzone na Święta 2021!

Barszcz czerwony to gwóźdź wigilijnego programu. Z suszonymi grzybami według przepisu Magdy Gessler, a może na zakwasie? Ma być aromatyczny, rubinowy, a przede wszystkim mocno buraczany. Jeśli w tym roku po raz pierwszy zamierzasz przygotować wigilijny barszcz na Boże Narodzenie 2021, to nie martw się na zapas – z naszymi przepisami bez trudu poradzisz sobie z tym zadaniem, a Twoi domownicy – cóż, jesteśmy pewni, że smak Twojego wigilijnego barszczu ich oczaruje na Święta 2021.  

Wideo

Za nami 25 lat tworzenia magazynu VIVA!. Tak wraz z gwiazdami zapamiętaliśmy ten wyjątkowy czas

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

WERONIKA ROSATI o życiu w Los Angeles i córce: „Moment, w którym zaczęło się moje drugie życie, to narodziny córki”. AGNIESZKA I PIOTR GŁOWACCY: Para popularnych aktorów, rodzice bliźniaków, opowiadają o „podwójnym” szczęściu i o dojrzewaniu do miłości. JOHN PORTER: Najsłynniejszy Walijczyk mieszkający od 46 lat w Polsce mówi: „Jestem lekkim socjopatą”. Dlaczego? Ponadto HISTORIE NIEZWYKŁYCH WIĘZI MATEK I CÓREK oraz opowieść o MEMPHIS, mieście bluesa, grilla i Presleya.