Majowo na talerzu! Beata Pawlikowska poleca 7 lekkich dań, które napełnią was wiosenną energią
1 z 8
Lekkie majowe przepisy Beaty Pawlikowskiej - miłośniczki zdrowego stylu życia i wegetariańskiej kuchni. Podróżniczka wydała książkę z przepisami „Szczęśliwe garnki extra”, a najlepszymi podzieliła się z VIVĄ!. Dwa tygodnie temu pokazaliśmy wam 8 lekkich przepisów z ziemniakami, kalafiorem i cieciorką w rolach głównych. Dziś polecamy dania, które każdemu dodadzą wiosennej energii. Idealne na maj! Dalej kierujemy się filozofią 5 przemian.
Polecamy też: Kuchnia VIVY! Risotto sezonowe, mus kokosowy i granola owocowa. Plus jadalne kwiaty. Kochamy wege!
Filozofia pięciu przemian Beaty Pawlikowskiej
W ludzkim organizmie nic nie dzieje się przez przypadek. Wszystko się zmienia i przebiega zgodnie z określonym planem, tak jak w przyrodzie pory roku następują zawsze w takim samym porządku. Gotowanie według filozofii pięciu przemian podąża za nim i w praktyce polega na tym, żeby dodawać składniki w określonej kolejności. Tylko tyle. Chodzi o to, żeby użyć produktów, które pobudzą w odpowiedniej kolejności wszystkie narządy wewnętrzne, dzięki czemu każdy z nich zostanie nakarmiony tym, czego najbardziej potrzebuje.
Jest pięć żywiołów odpowiadających pięciu porom roku:
D – Drzewo, wiosna
O – Ogień, lato
Z – Ziemia, późne lato
M – Metal, jesień
W – Woda, zima.
Każdy z tych żywiołów jest połączony z grupą narządów wewnętrznych:
D – Drzewo, wiosna – wątroba, woreczek żółciowy
O – Ogień, lato – serce, jelito cienkie, układ krążenia
Z – Ziemia, późne lato – śledziona, trzustka, żołądek
M – Metal, jesień – płuca, jelito grube
W – Woda, zima – nerki, pęcherz moczowy.
Każdy produkt, którego używasz do gotowania potrawy, należy do jednego z tych pięciu żywiołów.
2 z 8
Fasola z dynią i kapustą
Składniki
- 6 łyżek suszonej fasoli
- niewielki kawałek dyni
- podobnej wielkości mały kawałek kapusty włoskiej
- 1 marchewka
- kilka gałązek naci pietruszki
- 3 pomidorki koktajlowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka majeranku
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- czubek łyżeczki gałki muszkatołowej
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- garść suszonych nasion dyni
Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: (O) W garnku zagotuj około półtorej szklanki wody. (Z) Dynię umyj, okrój łupinę, wyjmij ze środka pestki. Pozostały miąższ pokrój w małe kawałki, dodaj do garnka. Dodaj też marchewkę pokrojoną w plasterki i pokrojoną dość drobno kapustę. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę.
(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gałkę, kminek i kmin oraz majeranek. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli oraz opłukaną i odsączoną fasolę. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz pomidory pokrojone w ćwiartki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kurkumę i jeśli potrzeba – gorącej wody – tyle, żeby przykrywała zawartość garnka. Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę. (Z) Dodaj nasiona dyni. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut – aż fasola będzie miękka.
Polecamy też: Kuchnia VIVY! Minestrone – mediolański przysmak, królowa włoskich zup.
3 z 8
Kasza gryczana z soczewicą, fasolką i papryką
Składniki
- 5 łyżek palonej kaszy gryczanej
- 3 łyżki soczewicy
- 1 mała marchewka
- 10 zielonych fasolek szparagowych
- pół żółtej papryki
- ćwierć czerwonej papryki
- ćwierć pomidora
- kilka gałązek naci pietruszki
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu
- ćwierć łyżeczki kminu rzymskiego
- ćwierć łyżeczki rozmarynu
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki nasion dyni
Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: (O) W niewielkim garnku zagotuj około szklanki wody. (Z) Marchewkę obierz, umyj, pokrój w plasterki i dodaj do wody. Fasolkę szparagową umyj, obetnij końcówki i pokrój w poprzek na trzy części, dodaj do garnka. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kmin rzymski i rozmaryn. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli i soczewicę. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj drobno pokrojonego pomidora i posiekaną nać pietruszki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kaszę gryczaną, kurkumę i jeśli potrzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być ok. 1 cm powyżej kaszy. Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę. (Z) Dodaj paprykę – umytą i startą na tarce w bardzo cienkie pasemka (zwane „julienne”, ja mam do tego specjalną tarkę). Jeśli wolisz, możesz pokroić paprykę w bardzo cienkie paseczki. Dodaj też nasiona dyni. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut, aż kasza spęcznieje i wchłonie wodę.
Polecamy też: Kuchnia VIVY! Awokado z krewetkami i eskalopki z tuńczyka z sosem paprykowym - wykwintne smaki na weekend!
4 z 8
Ryż basmati z fasolką i orzechami pecan
Składniki
- 10 łyżek brązowego ryżu basmati
- 15 żółtych fasolek szparagowych
- 1 marchewka
- 1 żółta papryka
- ćwierć pomidora
- kilka gałązek naci pietruszki
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 7 ziaren czarnego pieprzu
- 2 goździki na czubek łyżeczki gałki muszkatołowej
- ćwierć łyżeczki imbiru
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- ćwierć łyżeczki przyprawy curry
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki z grubsza posiekanych orzechów pecan
- 2 łyżki nasion słonecznika
- świeża kolendra
Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: (O) W niewielkim garnku zagotuj około szklanki wody. (Z) Marchewkę obierz, umyj, pokrój w plasterki i dodaj do wody. Dodaj też fasolkę szparagową – umytą, z odciętymi końcówkami i pokrojoną w poprzek na trzy kawałki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj opłukany ryż, a także liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, imbir, goździki, gałkę i curry. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj drobno pokrojonego pomidora i posiekaną nać pietruszki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kurkumę i trochę gorącej wody. Powinno jej być ok. 1 cm powyżej ryżu, żeby miał miejsce urosnąć. Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę. (Z) Dodaj paprykę – umytą i pokrojoną w bardzo cienkie pasemka (ja użyłam specjalnej tarki do robienia wiórków zwanych „julienne”). Dodaj też cynamon, orzechy i nasiona słonecznika. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut, aż ryż spęcznieje i wchłonie wodę. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Polecamy też: Co dobrego dla miłości? Przepisy nie tylko na walentynki
5 z 8
Brokuły pod migdałowymi płatkami
Składniki
- ćwierć brokułu
- trzy niewielkie ziemniaki
- garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: Ziemniaki umyj, ugotuj w całości i ze skórką w niewielkiej ilości wody. Brokuł umyj, podziel na cząstki i ugotuj w wodzie w drugim garnku. Możesz dodać szczyptę soli (ja nie dodaję). Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Prażenie polega na tym, żeby na suchej patelni bez żadnego tłuszczu opiekać płatki, często je mieszając, aż zaczną smakowicie pachnieć i nabiorą złotego koloru. Odsącz brokuły, odparuj ziemniaki, ułóż je na półmisku i obficie posyp migdałowymi płatkami.
PS Jeśli jesteś nowy w kuchni: „odsącz brokuły” = wyjmij je z garnka i połóż na sitku, żeby odciekły z wody; „odparuj ziemniaki” = dokładnie wylej wodę z garnka, w której ziemniaki się gotowały, a potem na krótko (kilkadziesiąt sekund) postaw ten garnek z ziemniakami z powrotem na piec, żeby odparowała resztka wody, jaka została na dnie, a ziemniaki wyschły.
Polecamy też: "Moja kochana, jestem z ciebie dumna!". Tak Beata Pawlikowska bawiła się na sesji dla "Vivy!"
6 z 8
Bób z ziemniakami i szczypiorkiem
Składniki
- 0,5 kg świeżego bobu
- 2–3 ziemniaki
- trochę świeżego szczypiorku
Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: Myślisz, że to zbyt proste? Albo że dobre jedzenie musi być bardzo skomplikowane i pracochłonne? Właśnie nie. Najlepsze są proste, naturalne potrawy. Sezonowe warzywa ugotowane w małej ilości wody i bez przypraw. Jeśli koniecznie musisz, możesz dodać trochę nierafinowanej, niewarzonej soli. Ja nie dodaję. Bób myję, zalewam wrzątkiem. W drugim małym garnku gotuję ziemniaki pokrojone w kostkę. Przekładam na jeden półmisek, posypuję szczypiorkiem. I gotowe.
Polecamy też: „Jedzenie jest seksem”. Zapraszamy na ucztę z Maciejem Nowakiem. Będzie smakowicie i z humorem!
7 z 8
Majowy barszcz z fasolą i kolendrą
Składniki
Poprzedniego dnia wieczorem zalej fasolę gorącą wodą i zostaw na noc.
- 8 łyżek suszonej białej fasoli (mała fasola najszybciej się ugotuje)
- 4 nieduże buraki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 por
- 2 nieduże ziemniaki
- kilka gałązek naci pietruszki
- pół pomidora
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- kilka kulek czarnego pieprzu
- pół łyżeczki kurkumy
- świeża kolendra
Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: (O) W dość dużym garnku zagotuj mniej więcej dwie szklanki wody. (O) Buraki obierz, umyj, zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do wody. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (Z) Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj, zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj do wody. Dodaj też ziemniaki – obrane, pokrojone w kostkę. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i por pokrojony w plasterki. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj opłukaną, odcedzoną fasolę i ćwierć łyżeczki dobrej nierafinowanej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby przykrywała warzywa. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. pół godziny, aż fasola będzie miękka. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Polecamy też: Beata Pawlikowska o nowej wyprawie: "Podobno tam nie można dotrzeć. Mam zamiar to sprawdzić" WIDEO
8 z 8
Kasza jaglana z cukinią
Składniki
- 8 łyżek kaszy jaglanej
- pół niedużej cukinii
- pół pęczka pietruszki
- pół dobrego malinowego małego pomidora
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- szczypta tymianku
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- garść suszonych nasion dyni
- świeża kolendra
- kilka listków świeżej bazylii i rozmarynu
Sposób przygotowania
Beata Pawlikowska: (O) W niewielkim garnku zagotuj około szklanki wody. (Z) Cukinię umyj i pokrój razem ze skórką na dość grube plastry (ok. pół centymetra), a te plastry jeszcze na ćwiartki, dodaj do wody. Dodaj też opłukaną kaszę jaglaną. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (W) Dodaj szczyptę dobrej nierafinowanej soli. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora. Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę. (O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby było jej ok. 1 centymetra ponad kaszę. Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę. (Z) Dodaj nasiona dyni. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut, aż kasza spuchnie i wchłonie wodę. (M) Pod koniec gotowania dodaj posiekane liście bazylii i świeżego rozmarynu. Wymieszaj, gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Polecamy też: Co dobrego dla miłości? Przepisy nie tylko na walentynki.