Reklama

Bób to roślina z rodziny strączkowatych. Jest doceniany na całym świecie, ponieważ jest smaczny, a przy okazji bardzo zdrowy – to źródło białka oraz węglowodanów, a także witaminy A, B1 i B2. Warto właśnie teraz korzystać z jego dobroczynnych właściwości, zwłaszcza że sezon na bób jest krótki, bo zaczyna się na początku czerwca i trwa zazwyczaj do połowy lub końca lipca. Przygotowaliśmy wskazówki, jak wybrać ten najlepszy oraz przede wszystkim, co z niego przygotować!

Reklama

ZOBACZ TEŻ: Makijaż, który przetrwa ekstremalne warunki i upały

Jak kupić świeży bób?

Aby wybrać jak najlepszy kieruj się jego wyglądem – powinien być twardy. Przed zakupem zwróć uwagę na kolor, roślina powinna być pozbawiona ciemnych plam. Jeśli to możliwe, staraj się nie kupować bobu pakowanego w plastikowe torebki, które leżą na słońcu - w ten sposób jest on bardziej narażony na psucie. Możesz spróbować własnych sił i posiać go w swoim ogródku. Nawet jeśli nie masz ręki do roślin, nie zrażaj się, bób jest dość łatwy w uprawie.

Jak przechowywać bób?

Świeży młody bób najlepiej przechowywać w lodówce, gdzie zachowa swoje właściwości nawet do tygodnia. Jeśli lubisz bób i brakuje Ci go w ciągu roku, możesz go także zamrozić!

Poznaj nasze sprawdzone przepisy z bobem w roli głównej. Są one proste w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne!

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Wakacje na Bali to spełnienie marzeń, sprawdź jak je zorganizować na własną rękę!

Sałatka z bobu, fety i szparagów

Składniki:

  • 400 g młodych ziemniaków
  • 350 g przyciętych szparagów
  • 200 g świeżego lub mrożonego bobu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 drobno posiekane dymki
  • 100 g pokruszonego sera feta
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Sposób przygotowania:

  1. Umieść ziemniaki w garnku i przykryj wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut lub do miękkości. Odcedź i odstaw.
  2. W międzyczasie nastaw wodę w rondelku i doprowadź do wrzenia, dodaj szparagi i gotuj około 3-6 minut, w zależności od ich grubości. Wyjmij je z wody i odłóż na bok. Do wrzącej wody dodaj bób i gotuj przez 1 minutę (gdy są świeże) lub 3 minuty (mrożone), a następnie dobrze odsącz.
  3. Możesz usunąć zewnętrzne ziarna bobu lub od razu przełożyć do miski i połączyć ze szparagami i ziemniakami.
  4. Musztardę Dijon, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz dymkę połącz w niewielkiej misce, a następnie dodaj do warzyw oraz wymieszaj.

Sałatka z bobem i kaszą bulgur

Składniki:

  • 400 g brokułów
  • 150 g kaszy bulgur
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 300 g bobu
  • 1 cytryna
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • 50 g łuskanych pistacji

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę w garnku z osoloną wodą, dodaj brokuły i gotuj przez 3 minuty. Odcedź i pozostaw na kilka minut do odparowania.
  2. W duże misce przykryj kaszę bulgur dużą ilością wrzącej wody i pozostaw do namoczenia na 20 minut, aby uzyskać jej miękką konsystencję.
  3. Wrzuć brokuły na patelnię z 2 łyżkami oleju, gotować w 2 lub 3 partiach po 2-3 minuty z każdej strony aż lekko się zarumienią. Pozostaw do wystygnięcia.
  4. Zagotuj wodę w rondelku średniej wielkości, a następnie dodaj bób. Gotuj na wolnym ogniu przez 6-7 minut. Odcedź w zimnej wodzie.
  5. Odcedź pszenicę bulgur, aby pozbyć się jak największej ilości wody. Wymieszaj sok z cytryny z przyprawami, następnie dodaj pozostałą oliwę.
  6. Połącz kaszę bulgur, fasolę, daktyle, zioła i połowę pistacji w naczyniu do serwowania. Aby podawać, polej dressingiem i delikatnie wrzuć, a następnie dopraw bardziej, jeśli to konieczne. Danie podawaj z dodatkiem, pistacji, listkami mięty i brokułami.

Kanapki z bobem

Składniki

  • 300 g blanszowanego bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 soku z cytryny
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 6 kromek chleba tostowego
  • opcjonalnie płatki chilli

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera przełóż bób, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek następnie zmiksuj na gładką masę.
  2. Krem rozprowadź łyżką na kromkach chleba tostowego, kanapki skrop oliwą oraz posyp płatkami chilli.

Zielony linguine

  • 125 g mrożonego lub świeżego groszku
  • 50 g mrożonego lub świeżego bobu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mały, drobno pokrojony por
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
  • 75 g sera ricotta
  • 20 g tartego parmezanu
  • 1/2 soku z cytryny
  • 150 g makaronu linguine
Reklama

Sposób przygotowania

  1. Włóż groszek i bób do miski, zalej wrzącą wodą. Pozostaw na około 1 minutę. Około 3/4 groszku wymieszaj w blenderze z 1 łyżką wody do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Podgrzej oliwę na patelni i smaż na niej pora przez 8-10 minut aż do miękkości. Wymieszaj płatki chilli, bób i pozostały groszek i smaż przez 2 minuty. Następnie schłodzić i wymieszać ze z zblendowanym groszkiem, ricottą, parmezanem, sokiem z cytryny.
  3. Przygotuj linguine zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ugotowany makaron dodaj na patelnie mieszając z resztą składników. Dodaj parmezan oraz miętę.
Reklama
Reklama
Reklama