Boże Narodzenie 2020 – pomysł na świąteczne ciasta w nowej odsłonie!
Zobacz nasze propozycje !
Ten magiczny czas odliczania do świat nie może się obyć bez ubierania choinki, wybierania dekoracji, pieczenia pierniczków 2020 oraz ciast. Nawet jeśli nie masz do tego ręki, mamy dla Ciebie nasze sprawdzone przepisy, które nie mogą się nie udać. Co powiecie na receptury na tradycyjne wypieki w nieco odświeżonej wersji na Boże Narodzenie 2020? Koniecznie czytajcie dalej!
Ciasto z suszonymi owocami na Boże Narodzenie 2020
Składniki:
- 175g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 i 2/3 szklanki mieszanki suszonych owoców
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- sok z jednej pomarańczy + skórka
- skórka z jednej cytryny
- 1/2 szklanki grubo zmielonych migdałów
- 3 duże jajka lekko ubite
- 1+2/3 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 4 łyżki brandy wiśniowego
Sposób przygotowania:
Do rondelka dodaj masło, cukier, suszone owoce, żurawinę, skórkę pomarańczową oraz cytrynową i 4 łyżki brandy wiśniowego. Całość podgrzać na średnim ogniu, do momentu powstawania delikatnych bąbelków. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmij rondelek z ognia i pozostaw do ostygnięcia na 30 minut.
Dodaj zmielone migdały do lekko schłodzonej mieszanki i wymieszaj, następnie dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Wszystkie składniki połącz, przełóż do formy do pieczenia o średnicy 23 cm, włóż do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez około 45 minut. Po wystygnięciu możesz polać ciasto odrobiną brandy. W sam raz na Święta 2020!
Naleśniki w świątecznej odsłonie na Wigilię 2020
Składniki:
- 180 g zwykłej mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 łyżki ciemnobrązowego cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 lekko ubite jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka z 1 cytryny
- 190 ml maślanki
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Umieść mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ciemnobrązowy cukier oraz cukier puder, sól, imbir, cynamon i goździki w dużej misce. Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy, skórkę cytryny i maślankę, a następnie wymieszaj całość.
Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu, a następnie za pomocą ręcznika papierowego rozprowadź je po całej patelni, aby cała była idealnie pokryta. Wylewaj około 60 ml ciasta na patelnię i smaż około 2–3 minut z każdej strony. Gotowe naleśniki możesz ozdobić na przykład drobnymi pierniczkami, żurawiną lub syropek klonowym. Będą idealne na Wigilię 2020 lub po prostu na Święta 2020.
Świąteczna rolada z makiem na Wigilię 2020
Składniki ciasto:
- 100g mąki pszennej
- 4 jajka
- 100g cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
Składniki na krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/4 szklanki cukru (opcjonalnie gdy budyń nie jest słodzony)
- 750ml mleka
- 200g masła roślinnego
- 5 łyżek masy makowej
Sposób przygotowania:
W szklanym naczyniu ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier, a następnie dodaj żółtka cały czas miksując. Wsyp przesianą mąkę oraz kakao i wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Przygotuj blachę i wyłóż pergaminem, przełóż do niej masę i piecz około 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy, zwiń w gruby rulon i przełóż na ściereczkę do wystygnięcia.
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do wystudzenia. Zimny budyń połącz z masłem i masa makową. Rozwiń gotowe ciasto, posmaruj masą budyniową i ponownie zwiń. Ciasto na Boże Narodzenie 2020 włóż na kilka godzin do lodówki. Gotową roladę możesz udekorować polewą czekoladową, pierniczkami lub cukrem pudrem.
Ciasto piernik na Boże Narodzenie 2020
Składniki:
- 230g szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 30g cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki miodu
- 250g powideł śliwkowych
- 120g roztopionego masła
- 3 duże jajka
Sposób przygotowania: W misce połącz przesianą mąkę, sodę, cukier puder, kakao, przyprawę do piernika i cukier puder. W drugiej misce ubij jajka aż będą mieć puszystą konsystencję. W trzeciej misce wymieszaj mleko, powidła, miód oraz masło i połącz z suchymi składnikami. Następnie dodaj jajka i zmiksuj wszystkie składniki. Gotową masę przelej do foremki i piecz około godziny w temperaturze 180 stopni. To idealne ciasto na Święta 2020 będzie doskonałym deserem na wigilijnym stole. W Boże Narodzenie 2020 kalorie się nie liczą!