Makowiec, sernik czy świąteczna tarta – jakie ciasto upiec na Wigilię?
Przedstawiamy 6 sprawdzonych przepisów
- Redakcja VIVA
Przygotowania do Świąt pełną parą? Czy wiesz już, jakie ciasta na Wigilię upieczesz? Jeśli nie, to koniecznie zajrzyj do naszego artykułu! Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy zestaw najpyszniejszych przepisów na świąteczne ciasta. Makowiec, sernik, tarta z kremem żurawinowym – zarówno duże, jak i małe łasuchy będą zachwycone Twoimi wypiekami. To co, zaczynamy?
Ciasto na wigilię: makowiec drożdżowy
Składniki
- Placek: 500 g mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, 1 jajko, 2 żółtka, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka ciepłego mleka, 150 g roztopionego masła, sól
- Masa makowa: 2 szklanki maku, 1 szklanka mleka, ½ szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, garść rodzynek, garść posiekanych orzechów włoskich, kandyzowana skórka pomarańczowa, 1 jajko, 1 białko, olejek migdałowy
Przygotowanie makowca na wigilię:
Do miski pokrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, odrobinę mleka. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, 1 jajko, 2 żółtka i drożdżowy zaczyn. Wyrabiaj ciasto do połączenia składników, dodając stopniowo roztopione masło. Następnie odstaw ciasto do wyrośnięcia – tak, by podwoiło swoją objętość.
Przygotuj masę makową. W rondelku zagrzej mleko, dodaj wypłukany mak i gotuj do miękkości na wolnym ogniu (mak powinien rozgniatać się w palcach). Następnie przemiel mak przez maszynkę do mięsa – dwukrotnie! Dodaj namoczone i odsączone rodzynki, orzechy, skórkę kandyzowaną. Z jajek, cukru i cukru wanilinowego ubij kogel mogel i dodaj do masy. Wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa prostokąty. Rozłóż i rozsmaruj masę makową. Ciasto zwijaj ciasno w rulony, a następnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej foremki – keksówki. Makowce przed pieczeniem odłóż na ok. 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie wstaw je do nagrzanego do 1800 C piekarnika i piecz ok. 45 min. Gdy makowce ostygną, udekoruj je polewą czekoladową, lukrem i posypką cukrową. Smacznego!
Ciasto na wigilię: makowiec na kruchym spodzie
Składniki
- Spód: 200 g mąki pszennej, 125 g zimnego masła, 1 jajko, 4 łyżki cukru pudru
- Masa makowa: 600 g maku, 200 g masła, 500 g jabłek, 250 g cukru, 5 jajek, 70 g kaszy manny, 50 g rodzynek, 50 g orzechów włoskich, 50 g kandyzowanej skórki, 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Przygotowanie makowca świątecznego:
Składniki na ciasto przełóż do miski i zagnieć z nich placek. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 60 min. Schłodzone ciasto wyjmij i wylep nim kwadratową lub okrągłą formę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 0C na 15 min. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj masę makową. Mak zalej wrzątkiem, odstaw i wystudź. Gdy woda ostygnie, mak odsącz i dwukrotnie przemiel przez maszynkę do mięsa. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Masło utrzyj z cukrem, dodając stopniowo żółtka. Do masy maślanej dodaj mak, starte jabłka, kaszę mannę, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę i ekstrakt z migdałów. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę przełóż na podpieczony spód, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika (1800 C) na 60 min. Gotowy, ostudzony placek polej lukrem i posyp skórką kandyzowaną. Smacznego!
Ciasto na wigilię: sernik z makiem
Składniki
- Kruche ciasto: 2 i ¼ szklanki mąki pszennej, 5 łyżek cukru pudru, 150 g zimnego masła, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 żółtko, 1-2 łyżki śmietany 18%.
- Masa makowa: 2 szklanki maku, 100 g roztopionego masła, 4 jajka, 1 szklanka cukru, aromat migdałowy, skórka kandyzowana, pół garści rodzynek, pół garści posiekanych orzechów włoskich.
- Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego, ¾ kostki masła, 1,5 szklanki cukru pudru, 4 jajka, 1 budyń waniliowy.
- Polewa: 200 g gorzkiej czekolady, 100 ml śmietany kremówki.
Przygotowanie sernika z makiem:
Składniki na spód umieść w misce, zagnieć i wylep ciastem blaszkę z papierem do pieczenia. Spód wstaw do nagrzanego do 200 0C piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij, ostudź.
Przygotuj masę makową. Mak zalej gorącą wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia. Przestudzony mak dwukrotnie przekręć przez maszynkę do mięsa, dodaj cukier, roztopione masło, olejek migdałowy, bakalie i jajka. Wymieszaj i rozłóż masę na podpieczonym spodzie.
Zacznij przygotowywać masę serową. Masło utrzyj z cukrem, dodając stopniowo żółtka, zmielony dwukrotnie twaróg i budyń. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i ostrożnie wymieszaj szpatułką. Powstałą masę przełóż do formy i delikatnie rozsmaruj na masie makowej. Piecz w nagrzanym do 160 0C piekarniku przez godzinę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, połącz ze śmietaną kremówką i wylej na wierzch przestudzonego placka. Możesz całość udekorować wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi lub cukrową posypką. Smacznego.
Ciasto na wigilię: sernik cynamonowy na piernikowym spodzie
Składniki:
- 1kg zmielonego dwukrotnie twarogu
- 200 g dużych pierników w czekoladzie (bez nadzienia)
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 4 łyżki miodu
- 250 ml śmietany 36%
Przygotowanie sernika:
Okrągłą formę do ciasta (24 cm) wyłóż papierem do pieczenia, brzegi posmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Na dnie ułóż pierniczki. Twaróg wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną, stopniowo dodawaj jajka. Do masy serowej dodaj miód i śmietankę kremówkę, całość zmiksuj na gładki krem. Masę wylej na pierniczki, rozsmaruj i wstaw do nagrzanego do 1800 C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 1200 C i piecz przez kolejne 90 minut. Uchyl piekarnik i pozostaw ciasto do wystudzenia. Zimny sernik wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, cynamonem lub kakao.
Ciasto na wigilię: sernik z bezową pierzynką
Składniki
- Spód: 250 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 żółtka, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól
- Masa serowa: 1,2 kg dwukrotnie zmielonego twarogu, 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru), 1 szklanka drobnego cukru, ½ szklanki oleju roślinnego, 2,5 szklanki mleka, 2 jajka, 4 żółtka
- Pianka: 6 białek, 1 szklanka drobnego cukru
Przygotowanie sernika z bezą:
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, masło (posiekaj je nożem), jajko, żółtka, cukier i sól. Zagnieć na jednolitą masę. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozłóż na spodzie tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 1800 C na 15 minut.
Przygotuj masę serową: wszystkie składniki umieść w misce, zmiksuj do połączenia i wylej na podpieczony i ostudzony spód. Wstaw do nagrzanego do 1800 C piekarnika na 50 minut.
10 minut przed końcem pieczenia zacznij przygotowywać piankę. Białka umieść w wysokim naczyniu i miksuj na szybkich obrotach. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Gorący sernik wyjmij ostrożnie z pieca, udekoruj pianą i wstaw na kolejne 15 minut do piekarnika. Po tym czasie wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w środku na 15 minut. Wyjmij placek na blat i zostaw do ostygnięcia.
Ciasto na wigilię: tarta z kremem żurawinowym i bezą
Składniki
- Kruchy spód: 200 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 1 jajko, 1 łyżka cukru, 1 łyżka zimnej wody.
- Krem żurawinowy: 450 g mrożonej lub świeżej żurawiny, 160 g cukru do wypieków, 100 ml wody, 2 jajka, 50 g masła, 3 żółtka, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie tarty świątecznej:
Z podanych wyżej składników zagnieć kruche ciasto, uformuj kulkę i umieść w lodówce do schłodzenia – na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia formę. Nakłuj widelcem, a na wierzchu połóż folię aluminiową i rozłóż na niej obciążenie – np. ziarna fasoli czy grochu. Spód wstaw do nagrzanego do 1750 C piekarnika. Piecz przez 15 minut, a następnie zdejmij obciążenie i piecz przez kolejne 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie wyjmij tartę z pieca i pozostaw do schłodzenia.
Teraz przygotuj krem – żurawinę opłucz i odsącz, przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj cukier i gotuj ok. 10-15 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Rozgotowaną żurawinę przetrzyj przez sitko, dodaj jajka, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką i trzymaj na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Wyłącz gaz, dodaj do masy rozdrobnione masło i dokładnie wymieszaj.
Gotowy krem rozlej na schłodzonym spodzie, rozprowadź łyżką i udekoruj np. kruchymi ciasteczkami w kształcie gwiazdek. Wstaw na noc do lodówki i gotowe.
Drożdżowy makowiec to obowiązkowe świąteczne ciasto, do tego klasyczny sernik i pyszna tarta. Sałatki, śledzie, pierogi? Kto zaprzątałby sobie nimi głowę, kiedy można zajadać się ciastami! Bez względu na to, czy słodkie wypieki to Twoja specjalność, czy właśnie stawiasz pierwsze kroki w kuchni – mamy dla Ciebie znakomite przepisy, z którymi każdy świąteczny placek uda się znakomicie. Do dzieła!