Odpady z tworzyw sztucznych zawładnęły lasami, morzami i oceanami na całym świecie. Toksyczne śmieci rozkładające się w środowisku naturalnym wpływają negatywnie na bioróżnorodność i nasze zdrowie. Plastik, zanim całkowicie się rozłoży, przez setki lat rozpada się na mikroelementy. Maleńkie cząsteczki odpadów w morzach i oceanach są zjadane przez ryby. My też przyswajamy je często z pożywieniem i napojami. Prowadzi to do kumulacji mikro-plastików w naszym organizmie i wielu chorób. Jak tego uniknąć? Sprawdź nasze porady!
Domowe przyjęcie w stylu eko. Czym zastąpić plastik?
Najlepszym sposobem na plastik jest recykling. Niestety w tym pojęciu realia nie dorównują założeniom. Nie każde tworzywo sztuczne nadaje się po powtórnego wykorzystania. Recyklingowi w Polsce poddaje się tylko ok. 30% odpadów. Co zatem zrobić, aby ograniczyć ilość plastikowych śmieci w naturze?
Obecnie trudno wyobrazić sobie życie bez naczyń plastikowych. Na szczęście kilka lat temu pojawiły się na rynku jednorazowe naczynia, sztućce i słomki w wersji BIO. EkoParty.pl, jako pierwsza firma w Polsce, proponuje takie rozwiązania klientom detalicznym. Dzięki niej dostęp do biodegradowalnych zamienników naczyń jednorazowych jest dużo łatwiejszy.
Czytaj także: Ekologiczny plastik - czy to w ogóle jest możliwe?
Naczynia ekologiczne: z czego są zrobione, jaka jest ich trwałość?
Spośród szerokiej gamy jednorazowych naczyń, konsumenci mają do wyboru różne elementy zastawy stołowej. Są one wykonane z licznych surowców, zatem będą różnić się od siebie wyglądem czy strukturą. Jedno jest pewne. Wbrew plotkom, naczynia ekologiczne nie odbiegają jakością od plastikowych. Wręcz przeciwnie! Zdecydowana ich większość charakteryzuje się wysoką odpornością.
• Talerze i kubki papierowe
Talerze wykonane są w 100% z papieru Kraft. Sprawdzają się do wszystkich rodzajów potraw. Kubeczki powleczone są PLA. Jest to cienka warstwa tworzywa ze skrobi kukurydzanej. Można w nich podawać napoje zimne, jak i gorące;
• Talerze, miski i kubki z trzciny cukrowej
Dokładniej, z włókien pozostałych po produkcji cukru. Są to naczynia idealne na „stojące” przyjęcia. Sztywne, nieprzemakające i bardzo ładne. Co ciekawe, można używać ich do mrożenia i do podgrzewania żywności w kuchence mikrofalowej;
• Talerze i miski z liści palmowych
Jedne z najbardziej wytrzymałych naczyń. Są stworzone z wysuszonych i sprasowanych liści palmowych, a to sprawia, że każdy z nich ma swój niepowtarzalny wzór;
• Miski i talerze z otrębów pszennych
To sławne „jadalne naczynia”. Jeśli skończy się jedzenie, można spokojnie spróbować zjeść sam talerz! Albo podarować go pupilowi. Tych naczyń można używać do podgrzewania potraw w piekarniku i kuchence mikrofalowej;
• Sztućce i kubki z PLA
PLA to materiał dość kontrowersyjny. Wygląda jak plastik, ale tak naprawdę to poddana obróbce termicznej mączka kukurydziana lub ziemniaczana. W grupie sztućców z PLA można znaleźć również sztućce z otrębami pszennymi. Zawarte w nich drobinki otrębów mienią się w słońcu, przez co wyglądają niezwykle oryginalnie.
• Sztućce drewniane
Najbardziej znane z nich to sztućce z drewna sosnowego. Ale istnieją również sztućce „premium”, czyli sztywniejsze i bardziej eleganckie sztućce z bambusa;
• Słomki papierowe i słomki ze słomy
Te pierwsze w różnych wzorach i kolorach. Za to słomki ze słomy to nic innego, jak prawdziwe źdźbła słomy!
Proces rozkładu ekologicznej zastawy stołowej trwa nawet 6 tyś. razy krócej niż plastikowej. Ponadto należy pamiętać, że naczynia plastikowe nie ulegają biodegradacji. Rozkładają się na związki chemiczne, które trwale zanieczyszczają gleby i wody na Ziemi. Naczynia z ekoparty.pl nie szkodzą środowisku naturalnemu, a wiele z nich można nawet kompostować. Firma wychodzi naprzeciw potrzebom klientów indywidualnych. Jako pierwsza w Polsce zaoferowała gotowe komplety zestawów obiadowych oraz poręczne Zestawy Piknikowe w kartonikach. W showroomie ekoparty.pl można przekonać się na własne oczy, że biodegradowalne naczynia są designerskie, a przy tym trwałe.
Czytaj także: To przerażające, jak ludzkość niszczy planetę…