Sprawdź pięć pysznych i prostych przepisów na budyń!
Sprawdź, jak przygotować zdrowy budyń
Jeśli budyń kojarzy Ci się wyłącznie z proszkiem instant, to pora zmienić podejście. Nie musisz iść na łatwiznę, bo przygotowanie domowego deseru wcale nie zajmie Ci więcej czasu. Do tego domowy budyń jest zdrowszy i oczywiście smaczniejszy.
Przygotuj domowy budyń. Dlaczego jest lepszy od tych dostępnych w sklepie?
Budyń przygotowany w domu nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Z łatwością też zmodyfikujesz przepis podstawowy, dodając do niego różnorodne przyprawy, czy na przykład owoce sezonowe, otrzymasz całkowicie zaskakujący deser, który zauroczy Twoich domowników. Taki budyń ma jeszcze jedną zaletę – z powodzeniem możesz podać go swojemu dziecku. Nawet maluszki w trakcie rozszerzania diety mogą spróbować odrobinę deseru. Pamiętaj, że budyń możesz przygotować w wersji bez cukru lub dosłodzić jednym z zamienników cukru.
ZOBACZ TAKŻE: Jest zdrowy, prosty... i pyszny! Budyń jaglany to hit!
Budyń domowy - przepisy
Zastanawiałaś się kiedyś nad tym, dlaczego kupujesz gotowy budyń w proszku? Pewnie wydaje Ci się, że samodzielne przygotowanie budyniu jest czasochłonne i skomplikowane? Otóż nie! Cały proces sprowadza się jedynie do wymieszania składników i zagotowania ich razem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Tej jesieni koniecznie spróbuj jednego z naszych 5 doskonałych przepisów na pyszny i pożywny budyń. Gwarantujemy, że po tym eksperymencie już nigdy nie wrócisz do kupowania gotowych mieszanek.
Budyń z kaszy jaglanej – jak go zrobić i dlaczego warto włączyć go do swojej diety?
Jesteś miłośniczką kaszy? Budyń jaglany skradnie Twoje serce! Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz, nie zawiera glutenu, wykazuje też właściwości antywirusowe. Jak zrobić budyń jaglany? To proste!
Produkty:
• 1,5-2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• 1,5-2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego np. migdałowego
• słodziwo: miód, stewia, ksylitol lub cukier puder
• szczypta soli
• 3 łyżki oleju np. kokosowego
Przygotowanie: Kaszę przełóż do miski, dodaj mleko, sól, tłuszcz i słodziwo – zblenduj na gładką masę. Jeśli mus jest zbyt gęsty, dolej odrobinę mleka i ponownie zblenduj. Gotowy budyń przełóż do miseczek, udekoruj sezonowymi owocami i polej odrobiną syropu malinowego. Palce lizać!
Domowy budyń czekoladowy – jak go zrobić?
Nie wyobrażasz sobie dnia bez choćby kawałka czekolady? Świetnie się składa – domowy budyń czekoladowy szybko zyska specjalne miejsce w Twoim sercu.
Składniki:
• 2 szklanki mleka
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 żółtko
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki kakao
• 3 łyżki cukru (możesz zastąpić miodem)
Przygotowanie:
1 szklankę mleka przelej do rondelka, dodaj masło i zagrzej na wolnym ogniu. Do osobnej miski przełóż żółtko, pozostałą porcję mleka, cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj na jednolitą masę. Gdy mleko w rondelku się zagrzeje, powoli przelej do niego zawartość miski i cały czas mieszaj. Gdy budyń zgęstnieje, przełóż go do salaterek i udekoruj owocami. Smacznego!
Przepis na domowy budyń waniliowy
Budyń pachnący świeżą wanilią to smak z dzieciństwa. Wróć do niego już dzisiaj i na nowo zakochaj się w tym prostym deserze.
Składniki:
• 2 szklanki mleka
• 1 łyżka masła
• 2 żółtka
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• ½ laski wanilii
• 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
2/3 porcji mleka podgrzej w rondelku na wolnym ogniu z dodatkiem masła i ziarenek wanilii. Do pozostałego mleka dodaj cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Gdy mleko w rondelku się zagrzeje, powoli dodaj do niego zawartość miski – pamiętaj, by ciągle mieszać. Budyń trzymaj na gazie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełóż do pucharków, dodaj odrobinę świeżej konfitury, udekoruj listkiem mięty i gotowe.
Domowy budyń w wersji wege? Dlaczego nie!
Wegański budyń? Proszę bardzo! Możesz przygotować go, jeśli sama trzymasz ścisłą dietę albo dla przyjaciół, którzy szczególnie dbają o jakość swoich posiłków. Po ten przepis sięgnij także wtedy, gdy po prostu masz ochotę spróbować czegoś innego.
Produkty:
• 2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego)
• 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady
• ok. 15 sztuk daktyli bez pestek
• 1 łyżka oleju kokosowego lub z pestek winogron
• szczypta soli morskiej
Przygotowanie: Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłucz wrzątkiem i odcedź. Następnie przełóż ją do rondelka, dodaj mleko roślinne, daktyle, olej i sól. Wszystkie składniki gotuj na małym ogniu, aż do miękkości kaszy (ok. 15 min). Po tym czasie dodaj do rondelka pokruszone kawałki czekolady i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Zdejmuj budyń z ognia i używając blendera, zmiksuj wszystko na gładki krem. Jeśli budyń wyjdzie zbyt gęsty, to rozrzedź go, dodając odrobinę mleka. Budyń podawaj z bakaliami, orzechami lub owocami.
Przepis na budyń domowej roboty z bananów
Kupiłaś za dużo bananów, kilka jest już solidnie dojrzałych i wiesz, że jutro wylądują w koszu? Nie marnuj jedzenia. Już dzisiaj przygotuj bananowy budyń i podaj swoim dzieciom zdrowy deser, który rozgrzeje je w chłodny, jesienny wieczór.
Produkty:
• 2 szklanki mleka
• 2 dojrzałe banany
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: ¾ porcji mleka podgrzej z masłem w rondelku. Do osobnej miski wlej pozostałe mleko, dodaj mąkę ziemniaczaną i banany – całość zmiksuj na gładką masę. Gdy mleko w rondelku będzie już ciepłe, dodaj do niego masę bananową. Ostrożnie mieszaj aż do stężenia budyniu. Podawaj w ozdobnych miseczkach deserowych wraz z bakaliami lub orzechami, które należą do brain foods.
Szukasz pomysłu na smaczny jesienny deser? Postaw na sprawdzony budyń – słodki, smaczny i zdrowy przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Pamiętaj, że budyń możesz serwować zarówno od święta (podany w eleganckich salaterkach, polany sokiem malinowym z dodatkiem sezonowych owoców i konfiturą wypadnie naprawdę dostojnie), jak i w awaryjnych sytuacjach, gdy niespodziewanie odwiedzą Cię goście z gromadką dzieci. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a wszystkie składniki zazwyczaj i tak masz w spiżarni. Sięgnij po jeden z naszych jesiennych przepisów i już dzisiaj zachwyć swoją rodzinę smacznym deserem.