Reklama

Wszyscy ja kochają, nie każdy się przyznaje. Pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw na świecie i doczekała się 9 lutego swojego globalnego święta. Mimo przekonania, że danie pochodzi z Włoch nie jest to prawdą, a pierwszymi podobnymi potrawami zajadano się już w starożytności. Zaskoczeni? Poznajcie 6 ciekawostek o swoim ulubionym daniu.

Reklama

ZOBACZ TEŻ: Kuchnia VIVY! Lekka kolacja wśród zieleni. Danie główne – krewetki z makaronem Garganelli

Skąd się wzięła Margherita?

Płaskie okrągłe placki ciasta z oliwą, czosnkiem i posypką z ziół występowały już w starożytności. W Egipcie wówczas spełniały funkcje płatniczą, a do Rzymu trafiły z Grecji w około 500 roku p.n.e. Słowo „piza” pojawiło się po raz pierwszy w jednym z dokumentów w 997 roku. W XVII-wiecznym Neapolu po raz pierwszy wykorzystano pomidory przywiezione do kraju po odkryciu Ameryki do przyprawiania tej potrawy. W tym samym włoskim mieście wiek później zaczęły powstawać pierwsze lokale zwane „pizzeriami”. Pierwszy współczesny nam rodzaj dania powstał najprawdopodobniej w 1889 roku kiedy to Neapol odwiedziła królowa Margherita Sabaudzka z mężem. Wtedy to tamtejszy piekarz, Raffaele Esposito, przygotował dla niej trzy rodzaje pizzy. Królowej najbardziej do gustu przypadła ta reprezentująca narodowe barwy Włoch – biel (ser mozzarella), zieleń (bazylia) i czerwień (sos pomidorowy). Pizza ta do dziś jest nazywana na jej cześć Margheritą. Pod koniec XIX wieku wypiekano ją już w Stanach Zjednoczonych, następnie jej fenomen opanował cały świat.

Adobe Stock

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Kuchnia VIVY! We włoskim stylu: carpaccio, ravioli z łososiem, dorada z ragù warzywno-krewetkowym i tiramisu

Kiedy zrobiono największą na świecie pizzę?

W 1990 roku podjęto próbę stworzenia największej pizzy na świecie. Miała ona średnicę 3660 cm i upieczono ją w RPA. Jednak w 2015 roku ten rekord został pobity przez pięciu kucharzy z Włoch – ich pizza miała 3960cm, a do produkcji użyto 19 800 kg mąki, 19 800 kg mozzarelli, 8 800 litrów sosu pomidorowego, 1 500 kg masła, 250 kg soli oraz 210 litrów oleju. Była pieczona w 5234 oddzielnych kawałkach!

Polacy też mieli swój rekord!

W sierpniu 2010 roku na Błoniach w Krakowie powstała najdłuższa wówczas pizza. Pracowało nad nią ponad dwustu kucharzy, którzy wykorzystali 3,5 tony mąki, 1500l sosu i 1600 kg sera. Miała 1010 metrów i 28 cm. Ten rekord pobiło 5 lat później w Mediolanie sześćdziesięciu piekarzy. Pokonali Polaków o ponad pół kilometra (1595 m i 45 cm).

Kto je najwięcej pizzy?

O dziwo wcale nie Włosi ani Amerykanie! W ciągu roku najwięcej pizzy pochłaniają Norwegowie (bo aż 5,4 kg), a zaraz za nimi plasują się Niemcy.

Gdzie zapłacimy majątek za pizzę?

Najdroższą pizzę do niedawna mogliśmy zjeść w restauracji Gordona Ramseya. Kawałek kosztował tam $178 i zawierał m. in. trufle. Aktualnie rekord cenowy pobiła kanadyjska pizzeria, w której kawałek z homarami, wędzonymi łososiami, krewetkami, czarnymi dorszami z Alaski i rosyjskim kawiorem Osetra kosztuje $450. Najstarszą pizzerię znajdziemy natomiast w "rodzinnym mieście" pizzy, czyli Neapolu. Antica Pizzeria Port’Alba została otwarta w 1830 roku i funkcjonuje do dzisiaj.

Co jeszcze wiemy?

Do ciekawostek należą również fakty, że pizza hawajska została wymyślona przez Kanadyjczyków, a najdłuższą trasę pokonał w 2004 roku kurier Domino's Pizza - 16 949 km - czyli z Londynu do australijskiego Melbourne. Większe napiwki zostawiają kobiety i to one również zamawiają pizze z większą ilością dodatków.

Reklama

Mimo tego, że statystycznie najwięcej pizzy zjada się w sobotnie wieczory, to życzymy, aby dzisiejszy, środowy wieczór spędzony był równie smakowicie!

Reklama
Reklama
Reklama