Dziś Międzynarodowy Dzień Warzyw i Owoców 2020! Wypróbuj japoński sposób na ich kiszenie!
Jedz kiszonki, bo są zdrowe, zwłaszcza na jesień 2020!
- Gabriela Łaskowska
Z okazji Międzynarodowego Dnia Owoców i Warzyw, mamy dla Was coś wyjątkowego! Kiszenie jest znanym od wieków sposobem konserwowania warzyw. W Polsce powoli wraca moda na kiszonki! I jak się okazuje, nie tylko u nas są one podstawą codziennego obiadu. Kiszonki warto jeść zarówno jesienią 2020, jak i wiosną 2021, ponieważ wzmacniają odporność naszego organizmu.
Japonia, która słynie z sushi i ramen, również uwielbia ten przysmak. O ile używane do tego warzywa różnią się od tych, które jemy w Polsce, to sam proces ich produkcji jest bardzo podobny do tego, który znamy.
Jako zalewę do kiszenia stosuje się otręby ryżowe, pastę miso lub kasu, czyli fermentujący ryż, który pozostał po produkcji sake. Niektóre kiszonki są gotowe już po kilku godzinach. Inne, dla uzyskania odpowiedniego aromatu, wymagają wielu miesięcy, a czasem nawet lat. Tak jak w Polsce, tsukemono spożywane jest samo, jako przegryzka lub jako dopełnienie posiłku.
1 z 4
Kyūrizuke
W przeciwieństwie do polskich kiszonych ogórków, ten ma delikatny smak i kolor świeżego warzywa.
2 z 4
Takuan
Ta apetycznie żółta kiszonka robiona jest zazwyczaj z japońskiej rzodkiewki.
3 z 4
Beni shōga
Czerwona kiszonka z cienko pokrojonego imbiru.
4 z 4
Umeboshi
Niesamowicie kwaśna piklowana suszona japońska śliwka, zazwyczaj podawana jest jako dodatek do ryżu.