Reklama

Wiosna to cudowna pora na zmianę diety! Nie musisz jednak stosować typowego detoksu, aby usunąć nadmiar toksyn z Twojego organizmu. Wystarczy, że dodasz do swojego codziennego menu kilka zdrowych produktów. Nie tylko poczujesz się lepiej, ale także zauważysz przyjemny efekt uboczny – spadek wagi! Oto 10 składników, które koniecznie powinnaś jeść!

Reklama

Szparagi

Oprócz przeciwutleniaczy, szparagi zawierają glutation – związek, który wiąże toksyny i usuwa je z organizmu. Asparagina, czyli naturalny środek moczopędny, wspomaga pozbycie się nadmiaru wody oraz soli.

  1. Brokuły

Są najlepszymi przyjaciółmi Twojej wątroby! Brokuły zawierają również błonnik, który poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a także usuwa toksyny.

  1. Buraki

To cudowne źródło przeciwutleniaczy, które wspomagają pozbywanie się toksyn z organizmu. Buraki są również dobrym źródłem błonnika i witaminy C.

  1. Brukselka

Twój najlepszy partner podczas odchudzania. 150 g brukselki zawiera dzienne dawki witaminy C, błonnika i tylko 38 kalorii.

  1. Zieleń

Szpinak, rukola, natka pietruszki, koperek, szczaw – to prawdziwe bomby odżywcze, pełne przeciwutleniaczy, które usuwają toksyny z organizmu i neutralizują agresję wolnych rodników. Zieleń jest również bogata w witaminę C i beta-karoten: stymulują odnowę komórek i produkcję kolagenu, odpowiedzialnego za elastyczność skóry i młodość.

  1. Czosnek

Jest nie tylko skutecznym środkiem przeciwdrobnoustrojowym, ale zawiera również dużą ilość witaminy C, która zwiększa odporność, a także wspomaga funkcje wątroby.

  1. Jęczmień

Badania sugerują, że jęczmień doskonale wpływa na metabolizm, obniża poziom cukru we krwi i reguluje apetyt.

  1. Siemię lniane

Zawiera korzystne dla Twojego organizmu kwasy tłuszczowe omega-3, wzmacniające układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Len zawiera również błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu, a także może wiązać się z toksynami i w ten sposób usuwać je z organizmu. Ponadto, siemię lniane normalizuje poziom cukru we krwi i hamuje apetyt, dlatego warto dodawać je do każdego dania.

  1. Jogurt i kefir

Badania pokazują, że zdrowa mikroflora jelitowa jest kluczem do zdrowia całego organizmu. Aby uzupełnić szeregi "dobrych" bakterii jelitowych, warto codziennie jeść produkty z probiotykami, jak kefir lub jogurt bez dodatków.

  1. Jaja

Zawierają osiem niezbędnych aminokwasów, które z powodzeniem zwalczają wolne rodniki i neutralizują toksyny.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama