Wiosenny detoks. Sprawdź, jakie produkty powinnaś włączyć do swojego menu?
Czas na zmianę diety!
Wiosna to cudowna pora na zmianę diety! Nie musisz jednak stosować typowego detoksu, aby usunąć nadmiar toksyn z Twojego organizmu. Wystarczy, że dodasz do swojego codziennego menu kilka zdrowych produktów. Nie tylko poczujesz się lepiej, ale także zauważysz przyjemny efekt uboczny – spadek wagi! Oto 10 składników, które koniecznie powinnaś jeść!
Szparagi
Oprócz przeciwutleniaczy, szparagi zawierają glutation – związek, który wiąże toksyny i usuwa je z organizmu. Asparagina, czyli naturalny środek moczopędny, wspomaga pozbycie się nadmiaru wody oraz soli.
Brokuły
Są najlepszymi przyjaciółmi Twojej wątroby! Brokuły zawierają również błonnik, który poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, a także usuwa toksyny.
Buraki
To cudowne źródło przeciwutleniaczy, które wspomagają pozbywanie się toksyn z organizmu. Buraki są również dobrym źródłem błonnika i witaminy C.
Brukselka
Twój najlepszy partner podczas odchudzania. 150 g brukselki zawiera dzienne dawki witaminy C, błonnika i tylko 38 kalorii.
Zieleń
Szpinak, rukola, natka pietruszki, koperek, szczaw – to prawdziwe bomby odżywcze, pełne przeciwutleniaczy, które usuwają toksyny z organizmu i neutralizują agresję wolnych rodników. Zieleń jest również bogata w witaminę C i beta-karoten: stymulują odnowę komórek i produkcję kolagenu, odpowiedzialnego za elastyczność skóry i młodość.
Czosnek
Jest nie tylko skutecznym środkiem przeciwdrobnoustrojowym, ale zawiera również dużą ilość witaminy C, która zwiększa odporność, a także wspomaga funkcje wątroby.
Jęczmień
Badania sugerują, że jęczmień doskonale wpływa na metabolizm, obniża poziom cukru we krwi i reguluje apetyt.
Siemię lniane
Zawiera korzystne dla Twojego organizmu kwasy tłuszczowe omega-3, wzmacniające układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy. Len zawiera również błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu, a także może wiązać się z toksynami i w ten sposób usuwać je z organizmu. Ponadto, siemię lniane normalizuje poziom cukru we krwi i hamuje apetyt, dlatego warto dodawać je do każdego dania.
Jogurt i kefir
Badania pokazują, że zdrowa mikroflora jelitowa jest kluczem do zdrowia całego organizmu. Aby uzupełnić szeregi "dobrych" bakterii jelitowych, warto codziennie jeść produkty z probiotykami, jak kefir lub jogurt bez dodatków.
Jaja
Zawierają osiem niezbędnych aminokwasów, które z powodzeniem zwalczają wolne rodniki i neutralizują toksyny.