Przygotowujesz imprezę? Oto najlepsze przekąski, które zrobisz w domu!
Sprawdź proste przepisy na finger foods…
Szykujesz karnawałowe przyjęcie dla małego grona znajomych? W takim razie nie może zabraknąć na nim wyjątkowych przekąsek! Najważniejszą rzeczą przy przygotowywaniu imprezowych „finger foodów” jest to, aby były one szybkie w wykonaniu i łatwe do zjedzenia. Jeśli brakuje Ci pomysłów na proste, a jednocześnie niesamowicie pyszne przekąski, sprawdź nasze propozycje. Znajdziesz tu zarówno coś na ciepło, jak i na zimno, na ostro i na słodko. Koniecznie je wypróbuj!
ZOBACZ TEŻ: Najlepsze przepisy na gorące napoje w świątecznym wydaniu!
Najlepsze szybkie przekąski na Sylwestra
Koreczki z chorizo
Składniki:
kiełbasa chorizo
ananas świeży, pokrojony w plastry
marynowane papryczki jalapeno lub chili w 3 kolorach
suszona i mielona wędzona ostra papryka
limonka
Obierz ananasa i pokrój go w centymetrowe plastry. Następnie każdy plasterek przekrój na kilka trójkątów. Ugrilluj je na patelni grillowej. Chorizo również pokrój na plasterki i obsmaż na patelni. Na drobnej tarce zetrzyj skórkę z limonki. Ugrillowanego ananasa obsyp chilli z jednej strony, a z drugiej skórką z limonki. Teraz wystarczy już tylko połączyć wszystkie składniki. Ułóż plasterki chorizo, na nich ananasa i pokrojone chilli. Wbij wykałaczki, by całość się nie rozpadła i gotowe!
Mini tostadas z tuńczykiem
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 wędzona papryczka chipotle z puszki
1 łyżka sosu adobo
1 łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku
garść świeżej kolendry
mini słodkie papryczki lub świeże marynowane chilli do dekoracji
1 limonka
oliwa z oliwek
tortille kukurydziane
Odsącz tuńczyka i wyłóż go miski. Dodaj do niego sos z adobo, wędzoną papryczkę, sok z limonki, majonez i drobno posiekaną kolendrę. Dokładnie wymieszaj. Weź toritlle i wytnij z nich foremką nieduże kółka lub trójkąty. Nagrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia i skrop je oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku przez ok. 8 minut. Następnie odstaw tortille do ostygnięcia. Nałóż pastę z tuńczyka na nie i udekoruj posiekaną kolendrą.
CZYTAJ TAKŻE: Detoks po świętach – sprawdź przepisy na koktajle odchudzające!
Bruschetta
Składniki:
bułka (np. półbagietka)
oliwa z oliwek
czosnek
2 pomidory
bazylia
kawałek sera
sól, pieprz
Pokrój bagietkę na kromki, natrzyj je czosnkiem i skrop oliwą. Sparz pomidory i obierz ze skórki. Pokrój je w drobną kostkę, odstaw na kilka minut, a następnie odsącz sok. Pomidory ułóż na bagietkach i posyp startym serem. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez ok 8 minut. Posyp świeżymi listkami bazylii i dopraw solą oraz pieprzem.
Kulki serowe
Składniki:
250g twarogu w kostce
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony, czarny pieprz do smaku
2 łyżki: posiekanego koperku, posiekanej natki pietruszki, posiekanego szczypiorku
2 łyżki wędzonej papryki w proszku
50g drobno posiekanych orzechów
Wymieszaj twaróg z solą i pieprzem w misce. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go do sera. Dokładnie wymieszaj. Nabieraj małe porcje sera w dłonie i formuj kulki. Następnie każdą z nich obtaczaj w przygotowanych wcześniej dodatkach - ziołach, papryce lub orzechach.
Crostini na słodko
Składniki:
1 mała bagietka lub pół dużej
1 opakowanie (400g) sera ricotta
pół szklanki świeżych borówek
oliwa
syrop klonowy
Pokrój bagietkę na kromki. Każdą posmaruj grubą warstwą ricotty, a na wierzch połóż po kilka borówek. Na koniec skrop syropem klonowym. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw blaszkę z bagietkami do niego na ok. 6 minut. Podawaj na ciepło.
Smacznego!