jesienne herbaty
Fot. STOCK ADOBE
KUCHNIA

Najlepsze przepisy na gorące napoje w świątecznym wydaniu!

Koniecznie wypróbuj!

Redakcja VIVA! 25 grudnia 2019 12:30
jesienne herbaty
Fot. STOCK ADOBE

W okresie jesienno-zimowym idealnie sprawdzą się rozgrzewające napoje. Codziennie rano pijesz herbatę lub kawę? Wypróbuj je w świątecznym wydaniu! Ich przyrządzenie będzie bardzo proste. Wystarczy dodać odpowiednie przyprawy i dodatki. Zapach przypraw korzennych, kokosa i czekolady, który wypełni cały dom, z pewnością podkręci świąteczną atmosferę.

Herbata z owocami

Składniki: 

Herbata (czarna lub owocowa)

plasterek pomarańczy

plasterek cytryny

kawałek mango

3 goździki

plasterek imbiru

2 łyżeczki miodu

Herbatę zaparz z imbirem, dodaj do niej cytrynę, pomarańczę i miód, na koniec wrzucamy mango. Herbatę można odcedzić przed podaniem.

Kawa cynamonowa

Składniki: 

1,5 łyżeczki kawy

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki kakao

1/4 laski wanilii

10 ml śmietany kremówki

bita śmietana do dekoracji

cynamon do dekoracji

wiórki czekolady do dekoracji

Wymieszaj cynamon i kakao, dosyp do zmielonej kawy – zaparz tradycyjną metodą „po turecku”, następnie rozetnij wanilię i wrzuć do zaparzonej kawy. Odczekaj 3 minuty, odcedź, do gorącej wlej śmietankę, udekoruj bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i szczyptą cynamonu.

Kawa na biało z kokosową nutą

Składniki: 

kawa zbożowa

ok. 2 łyżeczki potartej białej czekolady (ok. 2 łyżeczek)

spienione mleko

1,5 szklanka mleka

3 łyżki mleczka kokosowego

1 łyżeczka wiórków kokosowych. 

Zagotuj mleko z mleczkiem kokosowym. Dodaj kawę zbożową. Po ok. 4 minutach przelej do kubka, wsyp wiórki czekoladowe, zamieszaj energicznie. Na wierzch nałóż spienione mleko, posyp wiórkami kokosowymi i czekoladowymi. 

Czekolada na gorąco z przyprawami korzennymi

Składniki:

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 70% zawartości kakao

1/4 tabliczki mlecznej czekolady

mieszanka korzennych przypraw

ok. 1,5 szklanki mleka, w zależności od gęstości, jaką chcemy uzyskać

Przygotowanie:

Do rondelka wlej mleko, podgrzej na średnim ogniu i dorzuć kawałki czekolady. Cały czas mieszaj, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Gdy czekolada połączy się dokładnie z mlekiem, będzie gładka i kremowa, przelewamy do kubeczków, podajemy posypane korzenną przyprawą. Dla tych, którzy lubią ciekawe połączenia, polecam dodać do czekolady, zamiast korzennej przyprawy pokruszone w dłoni płatki chili, albo sól morską, która świetnie wydobywa smak czekolady.

Piernikowy koktajl z egzotycznymi owocami

Składniki:

400 g jogurtu naturalnego

1/2 kaki

1 pomarańcza

1/4 świeżego ananasa

cukier/miód wedle uznania do smaku

1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do pierniczków  

Przygotowanie:

Owoce obieramy ze skóry. Odkrój z ananasa twardą część. Obierz pomarańczę i zdejmij z niej błonkę. Owoce pokrój na średnie kawałki, włóż do blendera, wlej jogurt naturalny, wsyp przyprawę do pierniczków i miksuj.

Smacznego!  

kuchnia, zimowa herbata z imbirem i miodem
Fot. Adobe Stock

kuchania, kawa z cynamonem i bitą śmietaną
Fot. Adobe Stock

Wideo

Wiosna 2020 - design, kulinarne inspiracje, podróże bez wychodzenia z domu!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BOJARSKA-FERENC, CHODAKOWSKA, LEWANDOWSKA, RUBIK, JĘDRZEJCZYK, SKURA… – ich wspaniałe figury, zdrowie, niesamowita energia, kreatywność to efekt wyrzeczeń, restrykcyjnych diet, a może dobrych genów? Nowa gwiazda modelingu KAROLINA PISAREK zdradza, czemu zawdzięcza sukces. Kierowca rajdowy LESZEK KUZAJ – ryzyko to jego specjalność! A także intrygująca historia JOGI oraz skąd się wzięło SPA.