Bioflawonoidy mają moc!
Jak te tajemnicze substancje dbają o nasze zdrowie?
Niby wszyscy o nich słyszeliśmy, ale mało kto wie, czym są w rzeczywistości i dlaczego są nam potrzebne. Kiedy warto stosować bioflawonoidy i które produkty spożywcze mają ich najwięcej? Bioflawanoidy należą do polifenoli i są naturalnie występującymi substancjami roślinnymi. Odpowiadają za wybarwienie roślin, chronią przed szkodliwym promieniowaniem, grzybami i owadami. Wspomagają produkcję hormonów, biorą udział w procesie wzrostu i w procesie fotosyntezy.
Zobacz także: Jak wzmocnić odporność podczas przesilenia wiosennego 2021?
Czym są bioflawonoidy i gdzie występują?
Bioflawonoidy przede wszystkim występują w żywności – w soi i roślinach strączkowych, w zielonej herbacie, winie, kakao, papryce, pietruszce, brokułach, winogronach, morelach, żurawinie, cebuli, wiśniach, aronii, a także w cytrusach.
Można je przyjmować także w postaci suplementów. Kuracji z bioflawonoidami nie należy jednak wdrażać bez potrzeby. Zdecydowanie suplementów tego typu powinny unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Rodzaje bioflawonoidów
Bioflawonoidy dzieli się ze względu na ich budowę chemiczną. I tak możemy wyróżnić wśród nich:
- Antocyjanidyny lub antocyjany – to flawonoidy wykorzystywane do barwienia żywności i leków. Występują głównie w owocach: borówkach, żurawinie, truskawkach, malinach, winogronach, śliwkach, jeżynach, czereśniach, aronii, ale też w bakłażanie, cebuli, czerwonej fasoli.
- Flawony – potrafią skutecznie rozkurczać mięśnie gładkie. Znajdziemy je w selerze, pietruszce, mięcie, rumianku, czerwonej papryce.
- Izoflawony – znaleźć można je w roślinach strączkowych i w soi, ale także w orzechach ziemnych. Wchodzą w skład leków łagodzących objawy menopauzy.
- Flawanole – suplementy diety z flawonoidami są wykorzystywane w leczeniu cukrzycy, przy chorobach wzroku, a także przy osłabionych, kruchych włosach i paznokciach. Źródłem flawonoli są soki owocowe, ale także np. jabłka, czarne porzeczki, miód, czarny bez, kakao, wino, brokuły, skrzyp, dziurawiec, rumianek, pyłek kwiatowy.
- Flawanony – obniżają poziom cholesterolu, a do tego wykazują właściwości przeciwzapalne. Ogromne ilości flawanonów zawierają owoce cytrusowe.
Bioflawonoidy w cytrusach
Jednymi z najchętniej przyjmowanych flawonoidów są te zawarte w cytrusach. Wykazują one silne działanie antyoksydacyjne, skutecznie obniżają poziom cholesterolu i mają właściwości przeciwzapalne. Bioflawonoidy cytrusowe wzmacniają ściany naczyń krwionośnych (z tego względu warto sięgnąć po cytrusy, jeśli cierpimy na żylaki lub pajączki) i pomagają zredukować tkankę tłuszczową. Świetnie radzą sobie także z redukcją hormonu stresu (kortyzolu). Flawonoidy cytrusowe znajdziemy w takich owocach jak:
- Grejpfrut
- Cytryna
- Pomarańcze
- Mandarynki
- Limonka
Właściwości bioflawonoidów – dlaczego są nam potrzebne?
Bioflawonoidy mają niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia. Zapobiegają przeziębieniom i grypie, chronią przed miażdżycą, chorobami serca, różnorodnymi nowotworami. Mają silne właściwości antyoksydacyjne. Pomagają do tego leczyć astmę, cukrzycę, choroby oczu. Łagodzą skutki menopauzy, koją nerwy, niwelują świąd i wysypkę.
Kiedy warto sięgnąć po flawonoidy?
- Alergie: zioło rdestu ptasiego i skrzypu polnego uwalniają histaminę, hamują procesy zapalne oraz zatrzymują syntezę przeciwciał.
- Choroby układu krążenia: bioflawonoidy skutecznie obniżają poziom cholesterolu oraz zmniejszają szansę na wystąpienie dolegliwości ze strony układu krążenia. Jeśli znajdujemy się w grupie ryzyka, pamiętajmy, by wzbogacić dietę w jabłka, cebulę i brokuły, a także, by pić często zieloną herbatę, a do obiadu spożywać kieliszek wina.
- Choroby nowotworowe: bioflawonoidy ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne są chętnie stosowane w profilaktyce i terapii antynowotworowej.
- Przeziębienie: po bioflawonoidy warto sięgać w stanach obniżonej odporności. Syrop z cebuli, cytrusy, sok z czarnego bzu, aronia, czarna porzeczka – to sprawdzone sposoby naszych babć na wzmocnienie odporności i pozbycie się kataru.
- Choroby układu moczowego: bioflawonoidy (szczególnie te zawarte w pietruszce, skrzypie polnym, nawłoci pospolitej) działają oczyszczająco i moczopędnie – pomogą szybko wyleczyć zapalenie pęcherza lub nerek.
Flawonoidy są związkami niezwykle pożytecznymi dla człowieka. Zapobiegają pojawieniu się wielu chorób, wzmacniają organizm, zwiększają wchłanialność niektórych witamin – szczególnie witaminy C. Najlepsze jednak jest to, że naturalnie występują w wielu owocach i warzywach. Bioflawonoidy znajdziemy w cebuli, aronii, żurawinie, malinach, warzywach strączkowych, cytrusach. Z powodzeniem możemy sięgnąć też po apteczne suplementy – pamiętajmy jednak, by nie przyjmować ich bez potrzeby. Flawonoidy nie są złotym lekarstwem na wszelkie dolegliwości i zanim zdecydujemy się na kurację, lepiej zapytajmy o zdanie lekarza.