Kuchnia: bataty to najzdrowsze warzywa na świecie?
Sprawdź te przepisy na pyszne dania z batatów!
- Redakcja VIVA!
Ziemniaki to podstawa polskiego obiadu. Natomiast bataty, słodkie ziemniaki, są już dużo mniej popularne. Tak się składa, że to właśnie one posiadają więcej wartości odżywczych i zdrowotnych. Należą do grupy warzyw skrobiowych, które są bardzo sycące i stanowią świetne źródło energii. W przeciwieństwie do klasycznych ziemniaków, liście batatów można bez obaw spożywać i uważa się je za bardzo pożywne. Co więcej, dzięki temu, że mają o wiele ciekawszy smak i teksturę niż tradycyjne ziemniaki, mamy o wiele większe możliwości w kuchni. Przepisów na bataty jest mnóstwo i niektóre z nich są naprawdę zaskakujące.
ZOBACZ TAKŻE: Pyszne i nietuczące? Wypróbuj te ciasteczka owsiane!
Historia batatów - skąd pochodzą słodkie ziemniaki?
Słodkie ziemniaki pochodzą z Ameryki Środkowej. Europejczycy poznali je dzięki podróżnikowi, Krzysztofowi Kolumbowi. Natomiast do Afryki i Indii trafiły przez portugalskich odkrywców. Bataty lubią ciepły i wilgotny klimat, dlatego uprawiane są głównie w strefie międzyzwrotnikowej. Obecnie to właśnie Indie, obok Chin, Japonii i Wietnamu, są jednym z największych producentów batatów.
Rodzaje i właściwości batatów
Dziś znamy już około 400 odmian tego warzywa. Różnią się one pomiędzy sobą m.in. kolorem skórki i miąższu. Czerwona odmiana batatów jest świetnym źródłem likopenu, który zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i niektórych nowotworów. Fioletowa bogata jest w antocyjany, czyli przeciwutleniacze. Z kolei żółta posiada dużo karotenoidów, działających korzystnie na kondycję naszego wzroku.
Bataty najlepszymi warzywami?
Bataty uznane zostały za najlepsze ze wszystkich warzyw w rankingu stworzonym przez „Center for Science in the Public Interest”. Nie bez powodu. Oprócz swojego wyjątkowego, słodkawego smaku, świetnie wpływają na naszą odporność, pomagają przy różnych chorobach i schorzeniach. Warto dokładniej przyjrzeć się im i korzyściom, jakie nam dają.
Wartości odżywcze w batatach
Bataty są skarbnicą wielu związków mineralnych, m. in. wapnia, fosforu, potasu, sodu, magnezu, żelaza czy siarki, a także zawierają witaminę E, kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, głównie witaminę B6. Mówi się również, że jest to pokarm pochodzenia roślinnego, posiadający najwięcej witaminy A. Ze względu na bogactwo witamin, jakie posiadają, są doskonałym pokarmem wzmacniającym naszą odporność. Wykazują również właściwości przeciwzapalne i pomagają leczyć zapalenia dróg oddechowych. Posiadają mniej kalorii i skrobi, a więcej błonnika, niż tradycyjne ziemniaki, dzięki czemu są szybciej trawione. Poleca się je również, wbrew pozorom, ludziom cierpiącym na cukrzycę, ponieważ regulują poziom glukozy we krwi.
Które bataty są dla nas najlepsze?
Istnieje zależność między barwą batatów, a ilością wartości odżywczych w nich zawartych - im intensywniejszy kolor, tym tych składników odżywczych jest więcej. Dlatego najlepiej sięgać po te w kolorze intensywnie pomarańczowym lub purpurowym, choć te drugie są trudno dostępne w Polsce.
Przechowywanie batatów
Bataty, aby zachowały świeżość, najlepiej przechowywać w miejscu ciemnym i chłodnym - najlepsza temperatura to 12 stopni C. Warto też wiedzieć, że nie można zbyt długo ich magazynować. Najlepiej spożyć je do miesiąca od zakupu. Kupując bataty należy zwrócić uwagę na ich czubki - to właśnie od nich warzywo zaczyna gnić, dlatego wybierajcie te o gładkich i jędrnych końcach.
Zastosowanie batatów
Bataty mają podobne zastosowania, co klasyczne ziemniaki. Można je jeść ugotowane, upieczone czy usmażone. Często wykorzystuje się je również do zup czy zapiekanek, a nawet... deserów! Ciasto czy pudding z batatów, to bardzo zdrowe, a do tego pyszne desery. Będą więc świetnym zastępnikiem klasycznego sernika. Jeśli chcesz spróbować batatów w nieoczywistych daniach, koniecznie wypróbuj proponowane przez nas przepisy!
Najlepsze przepisy na dania z batatów
Placki z batatów
Składniki:
1 duży batat
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Umyj, obierz i zetrzyj batata i przełóż go do miski. Obraną cebulę również zetrzyj na drobnych oczkach i dorzuć do naczynia. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Nakładaj po jednej łyżce masy na patelnię i smaż aż obie strony będą zarumienione.
Sałatka z awokado i pieczonymi batatami
Składniki:
1 duży batat
50g orzechów włoskich
1/2 owocu granatu
100g rukoli
Sól, pieprz
Łyżka oliwy
Szczypta rozmarynu
Chilli
Sos:
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki miodu
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu ryżowego
Bataty obierz, pokrój w kostkę, skrop oliwą i posyp przyprawami. Wymieszaj i wyłóż na blaszce do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 30 minut. 10 minut przez końcem pieczenia dodaj do batatów orzechy. Wybierz owoce granatu. Awokado obierz i pokrój. Do miski włóż rukolę, bataty z orzechami, awokado i granat. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim sałatkę.
Smoothie z batatów
Składniki:
1 upieczony batat średniej wielkości
250 ml soku pomarańczowego
250 ml soku jabłkowego
1/3 szklanki płatków migdałów
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Bataty umyj i pokrój na 2-centymetrowe plasterki. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, ułóż na niej bataty i przykryj je kawałkiem folii aluminiowej. Piecz przez około 30 minut w 180 stopniach C. Obierz ze skórki i odmierz 1 szklankę miąższu. Pozostaw do ostygnięcia. Płatki migdałów zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 10 minut. Odcedź. Do blendera włóż bataty, płatki migdałów, dolej sok pomarańczowy i jabłkowy oraz dodać starty imbir i dokładnie zmiksuj.
Który przepis najchętniej spróbujecie?