Reklama

W kuchni sezon wiosenno-letni lubimy chyba najbardziej! Wtedy na sklepowych półkach oraz targach pojawia się mnóstwo sezonowych owoców oraz warzyw. Warto poeksperymentować w kuchni i odkryć nowe smaki. Maj to idealny moment, aby wykorzystać w potrawach rabarbar. Roślina charakteryzuje się kwaśnym smakiem i często jest dodawana do dań wytrawnych, deserów, przetworów oraz koktajli. Oprócz smaku warto docenić zdrowotne właściwości rabarbaru - to prawdziwa bomba witamin! Warzywo jest źródłem witaminy A i E, które wpływają korzystnie na stan skóry. Ponadto jest tam mnóstwo cennych mikroelementów: potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Gwiazdy kochające zdrowy tryb życia często dzielą się swoimi autorskimi przepisami na dania właśnie z rabarbarem. Jego zdrowotne działanie doceniła między innymi Ania Starmach, Daria Ładocha, a także prekursorka zdrowego odżywiania w Polsce - Anna Lewandowska! Koniecznie zobaczcie proste przepisy od gwiazd, które urozmaicą kuchnię!

Reklama

Zobacz także: Pyszny sposób na zastrzyk energii! Sałatka z czarnego złota…

Koktajl z rabarbarem (przepis Darii Ładochy)

Potrzebne składniki:

  • 4 grube pałki rabarbaru odarte z łyka
  • 400 g truskawek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki nasion chia
  • kilka liści świeżej mięty
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/2 mango
  • 100 ml wody
  • 30 g płatków migdałowych lub kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar oczyść i uduś wraz z truskawkami i ksylitolem na 100 ml wody, aby uzyskać konsystencję papki. Następnie wrzuć całość do blendera i zmiksuj z mango i mlekiem kokosowym. Dodaj wodę i nasiona chia. Pozostaw na 15 minut aż nasiona chia napęcznieją.
  2. Całość wymieszaj z przyprawami i udekoruj świeżą miętą oraz podprażonymi płatkami migdałowymi lub kokosowymi.

Przepis pochodzi ze strony Darii Ładochy - Mamałyga

Tarta bez pieczenia z rabarbarem (przepis Ani Starmach)

Potrzebne składniki:

Spód:

  • 400 g ciasteczek typu „Oreo”
  • 100 g rozpuszczonego masła

Masa:

  • 500 g rabarbaru
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g cukru
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotowanie spodu:

  1. Ciasteczka zmiksuj w robocie kuchennym na „piasek”. Wymieszaj z masłem, wyłóż masę do formy o wymiarach 33x11 cm. Schładzaj w lodówce przez minimum 40 minut.

Przygotowanie masy:

  1. Rabarbar potnij, aby był tak szeroki, jak foremka (polecam użycie podłużnej prostokątnej formy).
  2. Na patelnię wlej wodę i cukier. Podgrzewaj, aż cukier zacznie się karmelizować, wtedy dodaj rabarbar.
  3. Gotuj przez kilka minut, nie pozwól na to, aby łodygi straciły kształt i się „rozpadły”. Rabarbar ściągnij z patelni i ostudź.
  4. Śmietankę ubij, dodaj mascarpone i cukier puder, wyłóż na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułóż rabarbar i udekoruj miętą.

Przepis pochodzi ze strony Anny Starmach

Ciasto na przekąskę z rabarbarem i bananem (przepis Anny Lewandowskiej)

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łodyga rabarbaru pokrojona w talarki
  • 2 dojrzałe banany
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju z kokosa
  • 1 szklanka mleka roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki wymieszaj z olejem, miodem i mlekiem. Dodaj rozgniecione banany i przyprawy. Na koniec dorzuć talarki rabarbaru i przełóż wszystko do foremki. Piecz w 190 stopniach ok. 25 minut.

Przepis pochodzi ze strony Anny Lewandowskiej - Healthy Plan by Ann

Ciasto z rabarbarem i jagodami (przepis Anny Lewandowskiej)

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 200 g masła ghee
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • 2 szklanki rabarbaru
  • 1 szklanka jagód lub borówek
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • masło z orzechów nerkowca
  • garść płatków migdałowych (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar z jagodami i połową szklanki cukru kokosowego ugotuj w garnuszku z wodą.
  2. Do miski włóż wszystkie produkty suche oraz roztopione masło ghee. Wszystko wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp płatkami i piecz około 30-40 minut w 180 stopniach.
  3. Ciasto można podawać z masłem z nerkowców.

Przepis pochodzi ze strony Anny Lewandowskiej - Healthy Plan by Ann

Ciasto drożdżowe z rabarbarem (przepis Mateusza Gesslera)

Potrzebne składniki:

  • 50 g rabarbaru
  • 100 g cukru

Rozczyn:

  • 25 g drożdży
  • 30 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml mleka o temp. 40 stopni C

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 masła

Ciasto:

  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże posyp cukrem i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj mleko i mąkę. Wyrobiony rozczyn, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Rabarbar umyj, obierz i zasyp cukrem. Składniki do kruszonki połącz i wyrób jak ciasto kruche. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj białko, wyrośnięty rozczyn, mleko i mąkę. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, dodaj masło i wyrabiaj jeszcze 5 minut – aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie pulchne i sprężyste.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Na blachę do pieczenia połóż pergamin, a na nim ciasto i pokrojony rabarbar. Kruszonkę zetrzyj na tarce i odłóż do wyrośnięcia na 5 minut. Ciasto piecz w piekarniku w temperaturze 180 C przez 35-40 minut.

Przepis pochodzi ze strony Akademia Smaku

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama