Anna Lewandowska i inne gwiazdy podzieliły się przepisem na dania z rabarbarem w roli głównej!
Poznaj te przepisy na szybie desery!
W kuchni sezon wiosenno-letni lubimy chyba najbardziej! Wtedy na sklepowych półkach oraz targach pojawia się mnóstwo sezonowych owoców oraz warzyw. Warto poeksperymentować w kuchni i odkryć nowe smaki. Maj to idealny moment, aby wykorzystać w potrawach rabarbar. Roślina charakteryzuje się kwaśnym smakiem i często jest dodawana do dań wytrawnych, deserów, przetworów oraz koktajli. Oprócz smaku warto docenić zdrowotne właściwości rabarbaru - to prawdziwa bomba witamin! Warzywo jest źródłem witaminy A i E, które wpływają korzystnie na stan skóry. Ponadto jest tam mnóstwo cennych mikroelementów: potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Gwiazdy kochające zdrowy tryb życia często dzielą się swoimi autorskimi przepisami na dania właśnie z rabarbarem. Jego zdrowotne działanie doceniła między innymi Ania Starmach, Daria Ładocha, a także prekursorka zdrowego odżywiania w Polsce - Anna Lewandowska! Koniecznie zobaczcie proste przepisy od gwiazd, które urozmaicą kuchnię!
Zobacz także: Pyszny sposób na zastrzyk energii! Sałatka z czarnego złota…
Koktajl z rabarbarem (przepis Darii Ładochy)
Potrzebne składniki:
- 4 grube pałki rabarbaru odarte z łyka
- 400 g truskawek
- 400 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki nasion chia
- kilka liści świeżej mięty
- 1 łyżeczka ksylitolu
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 1/2 mango
- 100 ml wody
- 30 g płatków migdałowych lub kokosowych
Sposób przygotowania:
- Rabarbar oczyść i uduś wraz z truskawkami i ksylitolem na 100 ml wody, aby uzyskać konsystencję papki. Następnie wrzuć całość do blendera i zmiksuj z mango i mlekiem kokosowym. Dodaj wodę i nasiona chia. Pozostaw na 15 minut aż nasiona chia napęcznieją.
- Całość wymieszaj z przyprawami i udekoruj świeżą miętą oraz podprażonymi płatkami migdałowymi lub kokosowymi.
Przepis pochodzi ze strony Darii Ładochy - Mamałyga
Tarta bez pieczenia z rabarbarem (przepis Ani Starmach)
Potrzebne składniki:
Spód:
- 400 g ciasteczek typu „Oreo”
- 100 g rozpuszczonego masła
Masa:
- 500 g rabarbaru
- 200 g serka mascarpone
- 100 g cukru
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wody
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotowanie spodu:
- Ciasteczka zmiksuj w robocie kuchennym na „piasek”. Wymieszaj z masłem, wyłóż masę do formy o wymiarach 33x11 cm. Schładzaj w lodówce przez minimum 40 minut.
Przygotowanie masy:
- Rabarbar potnij, aby był tak szeroki, jak foremka (polecam użycie podłużnej prostokątnej formy).
- Na patelnię wlej wodę i cukier. Podgrzewaj, aż cukier zacznie się karmelizować, wtedy dodaj rabarbar.
- Gotuj przez kilka minut, nie pozwól na to, aby łodygi straciły kształt i się „rozpadły”. Rabarbar ściągnij z patelni i ostudź.
- Śmietankę ubij, dodaj mascarpone i cukier puder, wyłóż na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułóż rabarbar i udekoruj miętą.
Przepis pochodzi ze strony Anny Starmach
Ciasto na przekąskę z rabarbarem i bananem (przepis Anny Lewandowskiej)
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łodyga rabarbaru pokrojona w talarki
- 2 dojrzałe banany
- 2-3 łyżki miodu
- 1 i 1/2 łyżki cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju z kokosa
- 1 szklanka mleka roślinnego
Sposób przygotowania:
- Suche składniki wymieszaj z olejem, miodem i mlekiem. Dodaj rozgniecione banany i przyprawy. Na koniec dorzuć talarki rabarbaru i przełóż wszystko do foremki. Piecz w 190 stopniach ok. 25 minut.
Przepis pochodzi ze strony Anny Lewandowskiej - Healthy Plan by Ann
Ciasto z rabarbarem i jagodami (przepis Anny Lewandowskiej)
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki owsianej
- 200 g masła ghee
- 1 szklanka cukru kokosowego
- szczypta soli himalajskiej
- 2 szklanki rabarbaru
- 1 szklanka jagód lub borówek
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- masło z orzechów nerkowca
- garść płatków migdałowych (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
- Rabarbar z jagodami i połową szklanki cukru kokosowego ugotuj w garnuszku z wodą.
- Do miski włóż wszystkie produkty suche oraz roztopione masło ghee. Wszystko wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp płatkami i piecz około 30-40 minut w 180 stopniach.
- Ciasto można podawać z masłem z nerkowców.
Przepis pochodzi ze strony Anny Lewandowskiej - Healthy Plan by Ann
Ciasto drożdżowe z rabarbarem (przepis Mateusza Gesslera)
Potrzebne składniki:
- 50 g rabarbaru
- 100 g cukru
Rozczyn:
- 25 g drożdży
- 30 g cukru
- 2 łyżki mąki
- 100 ml mleka o temp. 40 stopni C
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 masła
Ciasto:
- 2 jajka + 2 żółtka
- 100 g cukru
- 500 g mąki
- 150 ml mleka
- 100 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
- Drożdże posyp cukrem i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj mleko i mąkę. Wyrobiony rozczyn, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
- Rabarbar umyj, obierz i zasyp cukrem. Składniki do kruszonki połącz i wyrób jak ciasto kruche. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj białko, wyrośnięty rozczyn, mleko i mąkę. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, dodaj masło i wyrabiaj jeszcze 5 minut – aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie pulchne i sprężyste.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Na blachę do pieczenia połóż pergamin, a na nim ciasto i pokrojony rabarbar. Kruszonkę zetrzyj na tarce i odłóż do wyrośnięcia na 5 minut. Ciasto piecz w piekarniku w temperaturze 180 C przez 35-40 minut.
Przepis pochodzi ze strony Akademia Smaku