Reklama

Zwyciężyła w programie Agent - Gwiazdy. Jest specjalistką kuchni tajskiej i zdrowego żywienia. Dziennikarka Daria Ładocha od lat zachęca do zdrowego gotowania, choć wie, że małe szkraby ciężko do tego przekonać. Sama ma dwie piękne córeczki, które od najmłodszych lat uczy zasad zdrowego żywienia. Co zrobić, aby dzieci warzyw nie wyrzucały do kosza? Tylko nam Daria zdradza tę tajemnicę.

Reklama

Szpiegostwo kulinarne

„Sztuka uczenia dzieci przy stole polega na czymś więcej, niż sto razy powiedzenia do nich: jedz. To napewno. Generalnie pokazujemy dzieciom co mamy jeść na swoim własnym przykładzie, czyli jeżeli nie jemy brokułów nasze dziecko nigdy w życiu nie zje brokuła. Druga sprawa szpiegostwo kulinarne, czyli przemycanie warzyw w innych daniach ktore dzieci chętnie jedzą”, mówi Daria Ładocha.

Dodaje, aby dzieci traktować normalnie. „Traktujmy dzieci jak normalnych ludzi i spróbujmy się kierować zasadą, że dzieci to nie śmieci, w związku z tym należy ich nauczyć zdrowego żywienia. A jak? Brokuł może być drzewkiem dinozaura, kalafior może być smutnym brokułem, którego nikt nie pokolorował. Myślę, że to zależy od inwencji twórczej każdego rodzica. W tym szaleństwie jest metoda, trzeba ją tylko odnaleźć”, stwierdza dziennikarka.

Zobaczcie nasze wideo i posłuchajcie rad Darii.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama