Magda Gessler doskonale wie, jak spędzać czas wolny od pracy. A ponieważ zawód jest jej pasją, to restauratorka chętnie gotuje także w domu. Gwiazda TVN podzieliła się właśnie przepisem zapiekane warzywa. Musimy przyznać, że dawno nie widzieliśmy tak apetycznego dania. Przy okazji kulinarnej inspiracji, ulubienica widzów opublikowała też ważny apel.
Zapiekanka warzywna z przepisu Magdy Gessler
Nigdy nie mieliśmy wątpliwości, że Magda Gessler jest fantastyczną kreatorką smaku, ale tym razem doceniamy, że jej przepis stworzony podczas kwarantanny, nie zawiera żadnych trudno dostępnych składników. Poza tym całe danie spokojnie starczy na minimum dwa dni. Oto przepis na zapiekane warzywa, który restauratorka opublikowała w sieci wraz ze zdjęciem po brzegi wypełnionego naczynia żeliwnego. „Ta kokilka - całkiem duża - mieści kartofelków parę. W tym pomidory i cebule, oregano i karczochy. Dodałam też oliwę, czosnek głów kilka a po upieczeniu /w szczelnym zamknięciu żeliwnego gara/ 2godz... zlewamy całość sokiem z cytryn 5. I jeszcze do pieca na minut 15. To będzie pyszne żarcie. Przyprawy? Oregano, kurkuma, pieprz czarny, papryka pimenton z Navarry...”, napisała na Facebooku gwiazda.
Na koniec wszystko można posypać serem i zapiec jeszcze chwilę. Warzywa można też dowolnie zmieniać. Magda Gessler zapewniła, że jej zapiekanka warzywna jest świetna też na zimno. Gdyby ktoś chciał ją jednak odgrzać, wystarczy porcję włożyć na kilkanaście minut do pieca nastawionego na 80 stopni. Prawda, że wygląda pysznie?
Po upieczeniu .... ziemniaki w kolorowym Towarzystwie .., spróbujcie Kochani ... Besos Magda .., tonuje dzis jutro jem na zimno lub odgrzewana w piecu na tem 80 stopni !!!!❤️🌶🥕🍑🍉🍓🌶🍉🍑
Opublikowany przez Magdę Gessler Środa, 18 marca 2020
Apel Magdy Gessler do premiera
Mistrzyni kuchni nie zapomina jednak o restauracjach swoich oraz tych, które przeszły przez Kuchenne rewolucje. Z tyłu głowy Magda Gessler wie, że każda mała i większa gastronomia może przez chwilowe zamknięcie stracić płynność finansową. Dlatego gwiazda zaapelowała do premiera. „Dziś piszę w imieniu swoim i restauracji, które zrewolucjonizowałam - a jest ich 280! Powołuję się na nasz wspólny głos dostając od was sygnały o wsparcie… Przyszło nam zmierzyć sie z okrutna sytuacja.. Restauracje są teraz zamykane, opustoszały a obsługa traci prace. W konsekwencji mogą nas zniszczyć podatki, wysoki czynsz, pieniądze dla dostawców, hurtownie. Chcąc funkcjonować musimy działać”, zaczęła swój wpis restauratorka. „Prosimy o realną pomoc, nasz polski rząd... O ulgi, o dotacje, plan, pomysł. Dlatego ten APEL ma być usłyszany wszędzie! Nie ma znaczenia miasto... Restauracje, knajpy są wszędzie. Obok Ciebie. Wszyscy zapłacimy za ten trudny czas. Poprosimy o pomoc, aby ciężar nie był aż tak trudny do zniesienia…”, napisała na Facebooku ulubienica publiczności.
My też możemy pomóc naszym ulubionym restauracjom, które oferują opcję jedzenia z dostawą lub na wynos. Wystarczy w tym trudnym czasie zamówić od nich coś do jedzenia, a tym samym wesprzeć finansowo właścicieli lokali. Dobry pomysł?