O TYM SIĘ MÓWI

Ciasta i inne potrawy bożonarodzeniowe. To wszystko można było zamówić u Magdy Gessler

Znamy ceny! Według niektórych są za wysokie...

Rafał Kowalski 22 grudnia 2019 09:53

Do Świąt Bożego Narodzenia pozostało już zaledwie kilka dni. To ostatni moment, by przygotować się do tych wyjątkowych dni. Także kulinarnie. Warszawiacy, którzy nie pieką ciast w swoich domach, najczęściej zamawiają je u tych, którzy znają się na słodkościach najlepiej. Kolejki przy ulicy Mokotowskiej świadczą o tym, że jednymi z mistrzów wypieków są pracownicy Magdy i Lary Gessler, którzy sprzedają ciasta w lokalu Słodki Słony. Ofertę bożonarodzeniową ma też restauracja U Fukiera. Jakie są tam ceny?

Ceny ciast w restauracji Słodki Słony. Oferta świąteczna

Na fanpage’u Słodki Słony kilka dni temu opublikowano nowy cennik dotyczący świątecznych wypieków, które można zamówić w lokalu sygnowanym nazwiskiem Magdy Gessler. Ceny przedstawiają się następująco: makowiec (1 kg) - 110 zł; baba drożdżowa (0,7kg) - 50 zł; placek drożdżowy (0,6 kg) - 50 zł; strudel malinowy (0,6 kg) - 50 zł; sernik świąteczny (1 kg) - 65 zł; piernik świąteczny (0,85 kg) - 70 zł; rolada sezamowo-chałwowa (0,8 kg) - 65 zł. W ofercie są także cztery rodzaje tortów - wiśniowy, piernikowy, makowy, orzechowy. Każdy można podzielić na 10 dużych porcji. Cena? 300 złotych.

Wielbiciele słodkości zauważyli, że koszt niektórych wypieków wzrósł w porównaniu do poprzedniego roku. Na przykład za makowiec należało zapłacić sto a nie 110zł. Dla wielu internautów ceny zaproponowane przez słynną restauratorkę są za wysokie. Warto jednak podkreślić, za tym co czytamy na stronie internetowej lokalu, że wszystkie wypieki są wykonywane z naturalnych składników. Nie brakuje w nich jaj, masła czy prawdziwej czekolady.

Ceny w restauracji u Fukiera Magdy Gessler 

Flagowa restauracja U Fukiera także przygotowała świąteczne menu. Zamówień składać już nie można, ale chętnych nie brakowało. Mimo cen, które również mogą wzbudzać kontrowersje. Za 10 uszek z borowikami należało zapłacić 35 złotych, za 0,9l barszczu - 32 złote, a za kapustę wigilijną z pigwą o wadze 500 gramów - 65 złotych. Amatorzy mięsnych dań mogli między innymi poprosić o przygotowanie pieczonej kaczki z antonówkami. Koszt 160zł? Ciekawa propozycja czekała też tych, którzy potrzebują gotowego filetu rybnego do smażenia. Zamarynowany kawałek karpia o wadze 200 gramów Magda Gessler sprzedawała w tym roku za 21 złotych.

Uważacie, że ceny są przesadzone? A może warto zapłacić za najwyższą jakość? ZOBACZ ZDJĘCIA

Wideo

Poznaj wyjątkowe nowości Avon na wiosnę 2020!

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

ADAMOWICZ, EGURROLA, FIGURA, GOLCOWIE, KUSZYŃSKA, SOYKA, NIEDENTHAL… w osobistych wspomnieniach o bliskich ich sercu miejscach. Według DOMINIKI KULCZYK świat zmieni tylko „czuła rewolucja”? Ważny głos w sprawie wykluczenia kobiet. „Wciąż mnie zaskakuje” – profesor JERZY BRALCZYK o języku polskim. W sentymentalną PODRÓŻ do nadbałtyckich kurortów zabierają nas m.in. CIERNIAK-MORGENSTERN, RODOWICZ, IWASZKIEWICZ.