Znamy ceny! Według niektórych są za wysokie...

Rafał Kowalski 22 grudnia 2019 09:53

Do Świąt Bożego Narodzenia pozostało już zaledwie kilka dni. To ostatni moment, by przygotować się do tych wyjątkowych dni. Także kulinarnie. Warszawiacy, którzy nie pieką ciast w swoich domach, najczęściej zamawiają je u tych, którzy znają się na słodkościach najlepiej. Kolejki przy ulicy Mokotowskiej świadczą o tym, że jednymi z mistrzów wypieków są pracownicy Magdy i Lary Gessler, którzy sprzedają ciasta w lokalu Słodki Słony. Ofertę bożonarodzeniową ma też restauracja U Fukiera. Jakie są tam ceny?

Ceny ciast w restauracji Słodki Słony. Oferta świąteczna

Na fanpage’u Słodki Słony kilka dni temu opublikowano nowy cennik dotyczący świątecznych wypieków, które można zamówić w lokalu sygnowanym nazwiskiem Magdy Gessler. Ceny przedstawiają się następująco: makowiec (1 kg) - 110 zł; baba drożdżowa (0,7kg) - 50 zł; placek drożdżowy (0,6 kg) - 50 zł; strudel malinowy (0,6 kg) - 50 zł; sernik świąteczny (1 kg) - 65 zł; piernik świąteczny (0,85 kg) - 70 zł; rolada sezamowo-chałwowa (0,8 kg) - 65 zł. W ofercie są także cztery rodzaje tortów - wiśniowy, piernikowy, makowy, orzechowy. Każdy można podzielić na 10 dużych porcji. Cena? 300 złotych.

Wielbiciele słodkości zauważyli, że koszt niektórych wypieków wzrósł w porównaniu do poprzedniego roku. Na przykład za makowiec należało zapłacić sto a nie 110zł. Dla wielu internautów ceny zaproponowane przez słynną restauratorkę są za wysokie. Warto jednak podkreślić, za tym co czytamy na stronie internetowej lokalu, że wszystkie wypieki są wykonywane z naturalnych składników. Nie brakuje w nich jaj, masła czy prawdziwej czekolady.

Ceny w restauracji u Fukiera Magdy Gessler 

Flagowa restauracja U Fukiera także przygotowała świąteczne menu. Zamówień składać już nie można, ale chętnych nie brakowało. Mimo cen, które również mogą wzbudzać kontrowersje. Za 10 uszek z borowikami należało zapłacić 35 złotych, za 0,9l barszczu - 32 złote, a za kapustę wigilijną z pigwą o wadze 500 gramów - 65 złotych. Amatorzy mięsnych dań mogli między innymi poprosić o przygotowanie pieczonej kaczki z antonówkami. Koszt 160zł? Ciekawa propozycja czekała też tych, którzy potrzebują gotowego filetu rybnego do smażenia. Zamarynowany kawałek karpia o wadze 200 gramów Magda Gessler sprzedawała w tym roku za 21 złotych.

Uważacie, że ceny są przesadzone? A może warto zapłacić za najwyższą jakość? 

1/5
Ceny w Słodki Słony, ciasta Magdy Gessler
Copyright @Screen ze strony SlodkiSlony
1/5

Ceny ciast u Magdy Gessler

2/5
Menu U Fukiera Magdy Gessler, oferta na Boże Narodzenie
Copyright @Screen Facebook - U Fukiera
2/5

W drugiej restauracji Magdy Gessler też można było zaopatrzyć się w świąteczne menu

3/5
Magda Gessler, VIVA! grudzień 2017
Copyright @Mateusz Stankiewicz/AF PHOTO
3/5

Ile kosztują ciasta u Magdy Gessler? Od 50 złotych do 300

4/5
Magda Gessler, VIVA! nr. 23/2018
Copyright @Marta Wojtal
4/5

Magda Gessler, VIVA!

5/5
Magda Gessler, Viva! grudzień 2010
Copyright @Olga Majrowska
5/5

Magda Gessler, VIVA!

Wideo

Piękni, szczęśliwi, zakochani. Tak Karol i Małgorzata Strasburgerowie pozowali w sesji dla VIVY!  

Akcje

Polecamy

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

NATALIA KUKULSKA Z CÓRKĄ ANNĄ: Wzruszająca rozmowa o tym, jak być matką, kiedy samej się jej nie miało. JUSTYNA I JAKUB PRZYGOŃSCY: Motocyklista i kierowca rajdowy i współwłaścicielka modowej marki – jak łączą życie rodzinne z pasją i pracą? DEKADA GIERKA: Dlaczego lata 70. wciąż fascynują i inspirują? LILIANA GŁĄBCZYŃSKA-KOMOROWSKA: Aktorka i reżyserka, kobieta po przejściach, celebruje dojrzałą miłość. Matka ANNY LEWANDOWSKIEJ – MARIA STACHURSKA snuje historię cioci Stanisławy, położnej w hitlerowskim obozie koncentracyjnym.