Pięć książek o gotowaniu, które warto przeczytać tego lata!
1 z 6
Przyznaję, nie jestem mistrzem kuchni. Ale uwielbiam o niej czytać. Z bogatej oferty książek o gotowaniu wybrałem więc pięć pozycji, które mogą uprzyjemnić wam letnie dni. Znalazły się wśród nich takie, które pokazują nowe oblicze kuchni wegetariańskiej. I takie, których można wracać po wielokroć, jak pełna uroku opowieść Susan Loomis o kuchni francuskiej czy błyskotliwe eseje Bogusława Deptuły o jedzeniu w literaturze. Chcecie wydawać niezapomniane obiady dla rodziny lub kolacje dla przyjaciół? Sięgnijcie po pełną niezawodnych przepisów książkę Joanny Drzazgi i Gosi Wieruszewskiej… A zatem gotować czy nie gotować? Tu nie ma jasnej odpowiedzi, ale dobrą książkę o kuchni przeczytać zawsze warto!
Polecamy też: Pięć książek, które warto przeczytać tego lata, jeśli lubisz modę!
2 z 6
1. Susan Loomis, W mojej francuskiej kuchni, Wydawnictwo Literackie
Dwadzieścia lat temu pewna Amerykanka zamieszkała z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii… A z biegiem czasu Susan Loomis stała się jedną z najgorliwszych ambasadorek francuskie kuchni. Kuchni, która w 2010 roku trafił na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Teraz w swojej książce opowiada o francuskiej sztuce doboru najlepszych składników, fenomenie sałaty w codziennym menu, bezgranicznej miłości do sera i wina, o czystej i bezgrzesznej (!) przyjemności, jaką daje zjedzenie deseru.
PS. Susan Loomis jest osobą niezwykle odważną. Potrafi śmiało powiedzieć: „Oszaleliśmy faszerując się jarmużem”.
Polecamy też: Pięć nowych cukierni w Paryżu, które koniecznie trzeba odwiedzić! Sprawdźcie dlaczego
3 z 6
2. Joanna Drzazga, Gosia Wieruszewska, Pysznie dla rodziny i przyjaciół, Muza
Książka ta powstała z pasji. Ale nie z pasji do jedzenia, lecz do gotowania dla innych. Jej autorki przekonują, że warto powrócić do domowych przyjęć w gronie rodziny i przyjaciół. Z wielu powodów: bo w domu wszyscy czujemy się swobodniej, bo jest to tańsze, bo sami zadbamy o jakość produktów, bo udany obiad daje gotującym wielką satysfakcję i przyjemność… W książce znajdują się nie tylko przepisy, ale również - co rzadkie - informacje jak ustalić kolejność prac i przygotowania dań, żeby obiad nie skończył się… katastrofą.
Polecamy też: Kolacja w pałacu? Odwiedźcie Palácio Chiado w Lizbonie! Jest tam aż… siedem restauracji!
4 z 6
3. Marta Dymek, Jadłonomia, Dwie Siostry
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek – znanej z programu „Dzień dobry TVN” autorki „Jadłonomii”, najpopularniejszego polskiego bloga poświęconego kuchni roślinnej. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy.
Polecamy też: Wybrano najlepszą restaurację na świecie! Zgadniecie, gdzie się znajduje?
5 z 6
4. Bogusław Deptuła, Literatura od kuchni, W. A. B.
Książka do której można powracać bez końca. „Literatura od kuchni" to zbiór błyskotliwych felietonów na temat związków słowa pisanego z jedzeniem. Dowiecie się z niej, jak przyrządzić słynną sałatkę ziemniaczaną, którą zajadał się Ernest Hemingway w Paryżu? Co oprócz magdalenek jedli bohaterowie powieści "W poszukiwaniu straconego czasu"? Czy wiersz "Cebula" Wisławy Szymborskiej świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki? Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie - daniu, które zabiło Iwonę, księżniczkę Burgunda z dramatu Gombrowicza? O tym wszystkim pisze zajmująco Bogusław Deptuła. A że nie jest tylko teoretykiem w jego książce znalazły się też niezawodne przepisy.
Polecamy też: Co z restauracją w najbardziej luksusowym hotelu w Paryżu zrobił wielki projektant Philippe Starck? Zobaczcie sami!
6 z 6
5. Yotam Ottolenghi, Obfitość, Filo
Nowa książka autora "Jerozolimy" niemal od razu trafiła na listę bestsellerów "New York Timesa”. Yotam Ottolenghi, właściciel czterech londyńskich restauracji nazwanych od jego nazwiska oraz ekskluzywnej restauracji Nopi, również w Londynie, przedstawia w niej ponad 120 wegetariańskich przepisów, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki. W kolejnych rozdziałach prezentuje zalety zieleniny, bakłażanów, warzyw kapustnych i cebulowych, ryżu oraz innych ziaren, makaronów, roślin strączkowych, cukinii, owoców, grzybów i pomidorów. Oryginalne przepisy uzupełniają wyjątkowo apetyczne zdjęcia. Człowiek od razu ma ochotę rzucić się na kalarepę!
Polecamy też: Szukasz orzeźwienia? Zapraszamy na kanapkę z... lodami do czeskiej Pragi!