Reklama

Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Na szczęście jest jeszcze czas, by zaplanować wyjątkowe menu na ten dzień. Brak pomysłów? Idealnie się składa, bo o kilka godnych polecenia zapytaliśmy jurorów MasterChefa Juniora – Anię Starmach, Michela Morana i Mateusza Gesslera. Sprawdźcie ich receptury.

Reklama

Przepisy na Sylwestra – dorada pieczona w soli i inne...

Zdaniem Mateusza Gessler ostatni dzień w roku to nie czas, by stać długo nad garnkami. Mimo wszystko danie, które podamy wieczorem gościom powinno robić wrażenie. Te dwa warunki zdecydowanie spełni cała dorada pieczona w soli.

Jak ją zrobić? „Bierzecie kilo soli i mieszacie ją z odrobiną wody lub odrobiną białka – tylko tyle, by namoczona sól będzie łatwiejsza do pracy. Następnie kładziecie rybę do brytfanki i wkładacie z nią koper, cytrynę, sól, pieprz. Potem obkładamy solą, ale zostawiając odsłoniętą głowę dorady – gdy z pyszczka będzie przy wkłuciu widelca leciała woda – jeszcze nie jest gotowa; gdy nic – ryba jest już upieczona. Piekarnik powinien być nagrzany do 220-230 stopni”, opowiedział nam na planie show TVN jego juror dodając, że czas pieczenia to około 25 minut.

Nie musicie się też martwić, że danie będzie za słone. Nic bardziej mylnego. Ryba przyjmie tylko tyle soli, ile należy.

adobe stock

To jednak nie koniec pomysłów znakomitego szefa kuchni. Co jeszcze podałby on na kolację 31 grudnia? Więcej pomysłów znajdziecie w wideo zamieszczonym pod tym newsem. Z kolei na górze strony zamieściliśmy film, w którym Michel Moran zdradził pomysł na najlepszą sylwestrową zupę, a Ania Starmach poleciła – szczególnie dla najmłodszych – pomysł na świetną przekąskę.

Reklama

Wszystkiego dobrego na 2021 rok i… powodzenia w kuchni!

Reklama
Reklama
Reklama