Te przepisy na zdrowe desery od Kourtney Kardashian brzmią pysznie!
Zainspiruj się modną kuchnią!
- Redakcja VIVA!
Kourtney Kardashian stworzyła niedawno portal Poosh, który okazał się być kopalnią inspiracji! Oprócz propozycji wnętrzarskich i kosmetyków godnych polecania, znajdują się tu przepisy na zdrowe desery, których nie można nie wypróbować!
PRZECZYTAJ O: Hummus czy guacamole...? Połącz je, przygotowując przepyszny guacummus!
Zdrowe przepisy Kourtney Kardashian
Oto słodkości, polecane przez Kourtney Kardashian – koniecznie wypróbuj!
Zdrowe poranne muffnki
Babeczki z bananów i płatków owsianych to doskonały wybór śniadaniowy! Posiłek nie zawiera glutenu oraz mleka, ale za to kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik i białko. Te muffinki są pełne słodkiego smaku, a przygotowanie ich jest wyjątkowo łatwe i trwa zaledwie 40 minut. Jak je zrobić?
Potrzebujesz:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1/4 szklanki ekologicznego syropu klonowego
- 2 łyżeczki wanilii
- 1 szklankę niesłodzonego mleka migdałowego
- 3/4 szklanki jogurtu kokosowego
- 3 filiżanki płatków owsianych bez glutenu
- 1 łyżkę nasion chia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie wiórki z ciemnej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. W tym czasie w dużej misce dokładnie wymieszaj banany, jajka, syrop klonowy, mleko, jogurt kokosowy i wanilię. Dodaj zmielone płatki owsiane, nasiona chia, proszek do pieczenia, cynamon oraz wiórki czekoladowe, i ponownie dokładnie wymieszaj. Wypełnij masą foremki do muffinków i piecz w 350 stopniach przez 30 minut.
Bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowym
Te bezglutenowe ciastka czekoladowe z masłem orzechowym bez wątpienia będą Twoim hitem! Mała wskazówka – chociaż większość piekarników się różni, idealny czas pieczenia wynosi 11 minut. Wtedy ciasteczka są perfekcyjne!
Potrzebujesz:
- 1 jajko
- 1/4 szklanki ekologicznego syropu klonowego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 3/4 szklanki niesłodzonego masła orzechowego (lub dowolnego innego)
- 3/4 szklanki mąki migdałowej
- 1 łyżeczki wanilii
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- odrobinę gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- opcjonalnie wiórki z ciemnej czekolady (1/3 szklanki)
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. W dużej misce wymieszaj jajko, syrop klonowy i cukier kokosowy. Dodaj masło orzechowe i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. Dorzuć mąkę migdałową, wanilię, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę, sól i wiórki czekoladowe, jeśli chcesz. Użyj łyżki do lodów, aby stworzyć idealne kulki z ciasta – ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 350 stopni przez 11 minut.
Naleśniki z dodatkiem herbaty matcha
Naleśniki występują w najróżniejszych kształtach, rozmiarach i smakach, ale to jedna z ulubionych odmian Kourtney Kardashian: matcha. Ta smaczna i subtelna alternatywa z pewnością Ci się spodoba! Zielony deser możesz podawać ze świeżymi owocami, aby uzyskać dodatkowy smak.
Potrzebujesz:
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka migdałowego
- 1/4 szklanki stopionego oleju kokosowego + dodatkowo olej do smażenia na patelni
- 1/4 szklanki nierafinowanego cukru organicznego
- 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
- 1 szklankę mąki (bezglutenowej)
- 2 łyżki proszku matcha
- 1 łyżkę proszku do pieczenia
- szczyptę soli
W dużej misce wymieszaj jajka, mleko migdałowe, roztopiony olej kokosowy, cukier trzcinowy i ekstrakt waniliowy. Dodaj mąkę bezglutenową, proszek matcha, proszek do pieczenia i sól. Resztę oleju kokosowego rozgrzej na patelni. Za pomocą łyżki sformuj z ciasta mini naleśniki (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze jedną łyżkę mąki). Smaż, aż obie strony będą złociste. Udekoruj naleśniki truskawkami i syropem klonowym.
Smacznego!