Reklama

Nie byłoby prawdziwej Wielkanocy, gdyby nie pisanki. Malowane jajka to tradycja praktykowana na całym świecie od wielu lat. Ogromną popularnością cieszą się przede wszystkim gotowe barwniki do jajek, ale po co z nich korzystać, skoro naturalne metody są równie trwałe i piękne. Prócz słynnego barwienia jajek w łupinach cebuli istnieje wiele innych sposób, które pozwalają uzyskać przepiękny, intensywny kolor. Oto kilka trików, które ożywią Wasz wielkanocny koszyczek!

Reklama

ZOBACZ TEŻ: Te wielkanocne pisanki to małe arcydzieła sztuki!

Jakie jajka wybrać do farbowania?

Najlepiej sprawdzą się jajka białe lub po prostu jasne. Im jaśniejsza skorupka, tym kolor jajek będzie intensywniejszy. Zanim przystąpicie do farbowania, jajka należy natrzeć ściereczką z oliwą. Dzięki temu będą pięknie błyszczeć po farbowaniu.

Jak zafarbować jajka na niebiesko?

Potrzebne Ci będą ocet, woda oraz… czerwona kapusta! Jak pofarbować jajka na niebiesko? To proste! Pół główki kapusty poszatkuj i gotuj w 1 litrze wody przez pół godziny. Kapustę odcedzić, a do pozostałego wywaru dodać pół szklanki octu i zanurzyć w nim jajka. Pozostawić tak długo, aż pisanki nabiorą pięknego, niebieskiego koloru.

Jak zafarbować jajka na żółto?

Tajemnicą tego koloru jest kurkuma, którą znajdziemy niemal w każdej kuchni. Ponownie, wystarczy jedynie woda, ocet i sproszkowana kurkuma. Do miski należy wlać 1 litr wody, 4 łyki kurkumy oraz pół szklanki octu. Jajka zanurzyć w roztworze na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie uzyskają piękny, żółty kolor.

CZYTAJ TEŻ: Wielkanoc de luxe? Oto najdroższe pisanki świata

Jak zafarbować jajka na brązowo?

To jeden z najpopularniejszych trików na barwienie jajek na Wielkanoc. Pomogą w tym łupiny z cebuli oraz ocet i woda. Łupiny należy zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie do wywaru dodać pół szklanki octu. Włożyć jajka i całość gotować przez 15-20 minut, aż do uzyskania zadowalającego efektu.

Reklama

Jak zafarbować jajka na różowo?

Nic nie da tak pięknego odcienia różu, jak sok z buraków. Utrwali go oczywiście ocet i woda. Klasycznie, jajka gotujemy na twardo w soku z buraków i wodzie, z dodatkiem połowy szklanki octu. Intensywność koloru zależy od długości trzymania jajek w wywarze.

Adobe Stock
Adobe Stock
Adobe Stock
Reklama
Reklama
Reklama