Reklama

Czekoladowe króliki, cukrowe baranki, ale też słodkie i tradycyjne świąteczne babki wielkanocne. To bez wątpeinia nieodłączne atrybuty Wielkanocy. Która z nas nie ma w zwyczaju odpuścić sobie nieco restrykcyjnej diety, kiedy na świątecznym stole mnóstwo słodkich przysmaków? Do tej pory często posiłkowałyśmy się gotowymi wypiekami, które dostępne były w niemal każdej piekarni i sklepie spożywczym. W tym roku warto jednak podjąć wyzwanie i przygotować przepyszne wypieki domowej roboty. Na tę okoliczność zebraliśmy sprawdzone przepisy na słodkie babki na Wielkanoc 2023, które będą łatwe w przygotowaniu i na pewno umilą świąteczny czas. Poniżej znajdziecie receptury na wielkanocne wypieki 2023 w tradycyjnej odsłonie. Miłośnicy kulinarnych eksperymentów również nie będą zawiedzeni. Jak zatem przygotować i upiec świąteczne babki wielkanocne? Przedstawiamy przepisy na świąteczne ciasta w różnych odsłonach. Do dzieła! I smacznego!

Reklama

ZOBACZ: Wielkanoc - sprawdź przepisy na świąteczne zupy!

Babki wielkanocne w różnych odsłonach: przepis na babkę piaskową

Potrzebne składniki:

  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 jajka (oddzielone żółtka od białek)
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę pszenną ze skrobią ziemniaczaną. Do naczynia przełóż masło i zmiksuj z dodatkiem szczypty soli. Powoli dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Do utartej masy dodaj mieszankę mąki ze skrobią i wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Ubij białka i za pomocą drewnianej łyżki powoli przełóż je do ciasta. Wymieszaj masę i przełóż ją do formy na babkę. Ciasto piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza około godziny.

Babki wielkanocne w różnych odsłonach: przepis na babkę z syropem rumowym

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1/4 szklanki porzeczek lub rodzynek
  • 1/4 szklanki kandyzowanych mieszanych owoców

Składniki na syrop rumowy:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 do 2 łyżek rumu

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem owoców zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj owoce i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Miskę przykryj ściereczką na około 60 minut, aby ciasto odpoczęło. Przygotuj formę na babkę, przełóż ciasto i odstaw na jeszcze 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ciasto piecz przez około 1 godzinę.
  2. W tym czasie możesz przygotować syrop rumowy. Połącz wszystkie składniki w rondelku i gotuj na małym ogniu. Syrop pozostaw na wolnym ogniu do zagotowania i rozpuszczenia cukru.
  3. Babkę wyjmij z piekarnika i powoli wylej syrop na jej powierzchnię. Po około 20 minutach, gdy syrop przestygnie, wyjmij ciasto z formy.
  4. Jeśli decydujesz się na lukier, wszystkie potrzebne do jego przygotowania wymieszaj w garnku. Płyn podgrzej, a następnie, gdy jego konsystencja będzie półpłynna, rozlej na babkę. Poczekaj do całkowitego zastygnięcia lukru.

CZYTAJ TEŻ: Zachwycające dekoracje stołu na Wielkanoc!

Babki wielkanocne w różnych odsłonach: przepis na babkę czekoladową z polewą

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • margaryna i bułka tarta do formy

Potrzebne składniki na polewę:

  • 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 1 łyżka margaryny

Sposób przygotowania:

  1. W niedużym garnku połącz masło, mleko, kakao i cukier, podgrzewaj, aż wszystkie składniki się wymieszają i pozostaw do ostudzenia. Następnie dodaj do garnka mąkę, proszek do pieczenia oraz jajka i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Ciasto przelej do formy i piecz przez około godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  2. W międzyczasie przygotuj polewę - w garnku połącz rozdrobnioną czekoladę z dodatkiem margaryny i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania płynnej konsystencji. Gdy ciasto przestygnie, udekoruj je polewą.

ZOBACZ WIĘCEJ: Poznaj tradycyjne wielkanocne potrawy z różnych regionów Polski

Babki wielkanocne w różnych odsłonach: przepis na babkę wielkanocną z migdałami

Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 21 g suchych drożdży
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 100 g płatków migdałów
  • masa kajmakowa
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Reklama
  1. Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj roztrzepane żółtka, jajka, sól, mleko, cukier, roztopione masło, płatki migdałowe oraz sok z cytryny. Dokładnie wyrobione ciasto włóż do miski oprószonej mąką i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
  2. Następnie wyrób ciasto jeszcze raz, przełóż do natłuszczonej formy i umieść w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku na około godzinę. Przestygnięte ciasto udekoruj masą kajmakową i płatkami migdałowymi.
Reklama
Reklama
Reklama