Walentynki 2024: Poznaj najmodniejsze przepisy na ciasto Red Velvet!
Zainspiruj się recepturami, które podbijają TikToka!
Dzień Zakochanych już niebawem. Jeśli chcecie sprawić Waszej drugiej połówce wyjątkową niespodziankę, niech będzie to coś na prawdę od serca! Jednym z pomysłów na prezent dla ukochanego łasucha może okazać się ciasto nawiązujące do tematyki Walentynek. Poznaj najgorętsze przepisy na ciasto Red Velvet, które stały się hitem TikToka!
ZOBACZ TAKŻE: Najpopularniejsze diety na 2024 rok
Walentynki 2024: przez żołądek do serca!
Nie ma lepszego prezentu dla ukochanej osoby, niż nasza obecność. Warto zaakcentować ją słodkim deserem przyrządzonym samodzielnie i sprawić, by celebracja tego święta nabrała nowego, wyjątkowego smaku!
Ostatnio dużą popularnością cieszy się deser o nazwie red velvet. Czerwony aksamit to tradycyjne ciasto warstwowe o szkarłatnym kolorze przekładane białym kremem. Przygotujemy je z wykorzystaniem kilku prostych składników. Najważniejsze z nich to: maślanka, masło, kakao, ocet i mąka, a także czerwony barwnik spożywczy. Wedle uznania Red Velvet może przybrać formę tortu, albo mniejszych babeczek. Zobacz sprawdzone przepisy na walentynkowy deser, które pokochały tiktokerki!
CZYTAJ TEŻ: Restauracja Mon Ami – miejsce z duszą na kulinarnej mapie Warszawy
Amerykańskie ciasto Red Velvet
Składniki
Ciasto:
-250g masła
-250g cukru
-370g mąki pszennej
-50ml maślanki
-4 jajka
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
-2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-Sól
Krem:
-500 ml śmietany 30% lub 36%
-250g serka mascarpone
-250g serka philadelphia
-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto: Ucieramy 250g masła i 250g cukru. Dodajemy 4 jajka i dalej miksujemy. Przesiewamy suche składniki: 370g mąki pszennej, łyżeczkę sody oczyszczonej, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę kakao i szczyptę soli. Suche składniki stopniowo dodajemy do mokrych, cały czas miksując. Dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 50 ml maślanki i dwie łyżeczki barwnika (najlepiej w żelu). Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 22 cm i pieczemy w ok. 160 st. C przez ok. godzinę.
Krem: 500 ml śmietany 30% lub 36% miksujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Dodajemy 250g serka mascarpone, a następnie 250g serka Philadelphia.
Od upieczonego ciasta odcinamy górę i dzielimy ciasto na dwie części. Następnie przekładamy je kremem. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem, które wcześniej odkroiliśmy.
Ciasto Red Velvet z kremem stracciatella
Składniki
Ciasto:
-3 jajka
-400g cukru
-400g mąki pszennej
-2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-3 łyżeczki kakao
-250 ml maślanki
-190 ml rozpuszczonego masła
-2,5 łyżeczki octu winnego
-2,5 łyżeczki sody spożywczej
-szczypta soli
-czerwony barwnik
-1 łyżeczka pasty waniliowej
Krem stracciatella do przełożenia:
-11g żelatyny
-55g wody
-400 ml śmietany 36%
-160g serka mascarpone
-40g cukru pudru
-120 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Ciasto: Wymieszaj jajka, cukier, wanilię oraz szczyptę soli, dodaj rozpuszczone masło oraz maślankę. Dodaj barwnik spożywczy. Osobno wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao i wsyp do mokrej masy. Dodaj ocet winny i sodę spożywczą. Przelej do formy i piecz temperaturze 165 st.C (góra i dół) przez 30-35 min. Po upieczeniu o ostudzeniu wytnij 3 okrągłe warstwy, a pozostałości wykorzystaj później do ozdobienia wierzchu ciasta.
Krem stracciatella: zalać żelatynę wodą i odstawić do napęcznienia. Ubić śmietanę z mascarpone, dodać cukier puder. Dalej ubijać, a następnie dodać płynną żelatynę. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Przekładać warstwy ciasta (powinno wystarczyć na 2 przełożenia).
Jednoporcjowe ciasto Red Velvet
Składniki
Ciasto:
-80/90g mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-10/15g kakao
-cukier wedle uznania
-ok. 100 ml mleka
-czerwony barwnik spożywczy
Krem:
-50g serka mascarpone
-50g śmietany 30%
-cukier puder wedle uznania
Przygotowanie:
Zmiksować wszystkie składniki na ciasto do osiągnięcia jednolitej, gładkiej masy. Przełożyć ją do przezroczystego, żaroodpornego naczynia i piec w 180 st. C przez ok. 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać do wystudzenia. Delikatnie zdjąć wierzchnią warstwę ciasta. Zmiksować składniki na krem i nałożyć na ciasto. Na wierzch posypać pokruszoną warstwę ciasta i ozdobić wedle uznania.
Który przepis na Red Velvet wybierzesz, by zaskoczyć Twoją drugą połówkę w Walentynki 2024?