Reklama

Księżna Kate słynie ze swojej zjawiskowej figury i pięknej cery. A to, jak twierdzą źródła związane z pałacem, w dużej mierze zasługa jej diety, w której dominują warzywa i owoce. Kate nie jest może stricte wegetarianką, ale je mięso tylko okazjonalnie. Woli zjeść pożywną sałatkę lub wypić zdrowy koktajl. Jesteście ciekawi co księżna Kate je latem w upalne dni? Poznajcie jej dwa ulubione przepisy na lekkie i orzeźwiające sałatki.

Reklama

ZOBACZ TAKŻE: Co najchętniej jedzą dzieci Williama i Kate?

Ulubione sałatki księżnej Kate

Żona księcia Williama dba o to, by w jej codziennym menu nie zabrakło smoothies i dań na bazie surowej żywności. Lubi też próbować nowych, nieoczywistych smaków, dlatego do gustu bardzo przypadła jej podobno sałatka na bazie arbuza z dodatkiem sera feta, awokado, ogórka i czerwonej cebuli. Danie to często podaje się także z czarnymi oliwkami. A że Kate Middleton uwielbia je od dziecka, to na pewno tutaj ich sobie nie odmawia!

adobe.stock.com

Jak wykonać taką sałatkę? Oto przepis, którego wykonanie zajmie ci tylko kilka minut

Składniki na jedną porcję:

  • kawałek arbuza bez pestek, pokrojonego w kostkę (około 15 sztuk)
  • 8 kosteczek sera feta
  • 6 czarnych oliwki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • pół ogórka
  • pół awokado
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • na sos: 1 łyżka płynnego miodu + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Pokrojonego arbuza, owokado i ogórek wyłóż na talerz albo do miski, posyp pokrojonymi w plasterki oliwkami i cebulą posiekaną w piórka. Składniki sosu wymieszaj ze sobą i polej nimi składniki, dodaj świeżo zmielony pieprz i miętę.

Drugą sałatką, która często gości na stole księżnej Kate jest klasyczne tabbouleh pochodzące z Libanu. Jej bazą jest kasza bulgur, do której dodaje się sok z cytryny i świeże warzywa. Dzięki temu jest niezwykle orzeźwiająca.

adobe.stock.com

Składniki:

  • 35 g drobnego bulguru (opcjonalnie kaszy kuskus)
  • 170 ml soku z cytryny
  • 100 ml oliwy
  • drobno posiekane dwa pęczki natki pietruszki
  • drobno posiekany pęczek świeżej mięty
  • 4 pomidory
  • 2 ogórki
  • drobno pokrojona cebula
  • sól i pieprz
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Kaszę bulgur ugotować zgodnie z zaleceniam, wystudzić i włożyć do miski. Warzywa pokroić w kostkę i włożyć do miski, dodać pietruszkę i miętę, oliwę, sok z cytryny, szczyptę cynamonu, a następnie dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem według własnego gustu.

Jeśli lubisz kwaśne smaki wybierz kuskus i zamiast zalewać go gorącą woda, zalej sokiem z cytryny.

Reklama

Obie sałatki najlepiej smakują dobrze schłodzone. Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama