Sezon na szparagi rozpoczęty! Oto najlepsze przepisy ze szparagami
Musisz je wypróbować!
- Redakcja VIVA!
Dobre wieści dla miłośników szparagów! Choć utarło się, że sezon szparagowy zaczyna się dopiero 24 czerwca w święto Świętego Jana, to jednak pierwsze zbiory w Niemczech rozpoczęły się już pod koniec marca. Dlatego więc czekać jeszcze ponad miesiąc, skoro już można cieszyć się smakiem tych niezwykłych warzyw. Dlatego my sezon na szparagi uważamy za rozpoczęty! Gdy już traficie na te idealne, pora zastanowić się co z nich przyrządzić! Dla tych, którzy jeszcze nie mają pomysłu, przygotowaliśmy kilka przepisów ze szparagami!
Czytaj też: Marzysz o podróży na Sycylię? Zacznij od…
Najlepsze i najprostsze przepisy ze szparagami
Szparagi z jajkiem sadzonym
To najbardziej klasyczne danie z udziałem szparagów. W przepisie wersja z bekonem - niejedzący mięsa mogą go pomiąć.
SKŁADNIKI
- 8 zielonych szparagów
- 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 1 łyżka oliwy
- 2 cienkie kawałki masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- gruboziarnista sól morska
- pieprz mielony
- 1-2 jajka
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do 220'C. Szparagi umyć, osuszyć, odciąć łuski i zdrewniałe końce . Blachę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową, natłuścić oliwą, skropić sokiem z cytryny, posypać mieloną solą i pieprzem. Cienkie plasterki masła podzielić na mniejsze kawałki, rozłożyć w kilku miejscach na blaszce. Osuszone i oczyszczone szparagi owinąć w plastry boczku, ułożyć na blaszce, delikatnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Szparagi włożyć do rozgrzanego piekarnika, zapiekać 8-10 minut. Podawać z jajkiem sadzonym.
Zupa krem ze szparagów
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 kg szparagów
- sól
- pieprz
- 1 szklanka bulion drobiowy
- 1/2 szklanki śmietany (plus kilka łyżek do dekoracji)
- świeżo posiekany szczypiorek do dekoracji
- świeżo posiekany koper do dekoracji
WYKONANIE
Stopić masło w garnku. Dodać czosnek i gotować przez minutę. Dodać szparagi, następnie przyprawić solą i pieprzem. Zostawić na niewielkim ogniu na 5 minut. Dolać bulion i gotować pod przykryciem do momentu, aż szparagi będą zupełnie miękkie (10-15 minut). Zblendować zupę na gładką masę, po czym gotując ją w garnku, dodaj śmietanę. Doprawić do smaku. Podawać z koperkiem oraz szczypiorkiem.
Sałatka szparagowa
SKŁADNIKI
- 300 g białych szparagów
- 300 g zielonych szparagów
- sól
- 1,5 łyżeczki cukru
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 1/2 pęczka koperku
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki octu balsamicznego, z białego moszczu gronowego
- czarny pieprz
- 4 bagietki
Szparagi umyć. Białe szparagi obieramy całe, zielone na jednej trzeciej długości. Białe szparagi gotować we wrzącej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli i cukru przez 15 minut, zielone dodać na ostatnie 8 minut. Pomidory koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki. Końcówki drobno posiekać. Wymieszać z olejem, 1 łyżką wody, pieprzem, 1/2 łyżeczki soli i pozostałym cukrem. Bagietki piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 8-10 minut. Szparagi wyjąć, polać zimną wodą i odsączyć. Układać na talerzu, posypać ćwiartkami pomidorów i skropić sosem winegret. Podawać z bagietkami.