Reklama

Powszechnie uważa się, że makarony są bardzo kaloryczne. Okazuje się jednak, że twierdzenie to niewiele ma wspólnego z prawdą. Dietetycy zapewniają, że to nie makaron tuczy, tylko sosy, z którymi go podajemy. Surowy makaron rzeczywiście ma dużo kalorii, jednak w trakcie gotowania pochłania on wodę, zwiększając tym samym swoją wagę. W rezultacie zjadając dużą porcję makaronu, dostarczamy organizmowi już tylko 110 kalorii.

Reklama

ZOBACZ TAKŻE: Co pić zamiast herbaty z miodem? Sprawdź te rozgrzewające jesienne napoje!

Właściwości makaronu

Makaron penne jest niezwykle sycący. Dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo energii, a to dzięki skrobi, której ma w swoim składzie bardzo dużo. Należy ona do grupy węglowodanów złożonych, z których pozyskuje się glukozę - jest ona bombą energetyczną dla naszego organizmu. Nasze mięśnie i mózg funkcjonują odpowiednio właśnie dzięki węglowodanom, więc uważa się, że powinny one stanowić ok. 60% naszego dziennego zapotrzebowania na energię.

CZYTAJ WIĘCEJ: Pasta z awokado na 3 sposoby. Pokochasz ten smak!

Dodatkowo, spożywanie odpowiedniej ilości makaronu (i z odpowiednimi dodatkami) może wpłynąć na obniżenie ryzyka zachorowania na raka piersi u kobiet i raka prostaty u mężczyzn. Oczywiście najlepiej wybierać makarony pełnoziarniste, ponieważ posiadają w swoim składzie również fosfor, który jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym zębów i kości, żelazo, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu immunologicznego, a także magnez, bez którego nasze mięśnie i układ nerwowy zaczynają źle funkcjonować.

Makarony kolorowe

A co z kolorowymi makaronami? Często wydaje nam się, że są one jeszcze bardziej niezdrowe od tych standardowych, z powodu tego, że zawierają w sobie sztuczne barwniki. Prawda jest nieco inna. Barwniki, wykorzystywane do nadania makaronom ciekawego koloru, są naturalne. Nie nadają one im żadnych specjalnych właściwości ani smaku. Skąd więc pochodzą poszczególne kolory? Czerwień dają np. buraki, pomarańcz marchewki, a kolor zielony pochodzi ze szpinaku.

ZOBACZ TEŻ: Smaczne przepisy na jesienne lunchboxy do szkoły i pracy

Oprócz tego, że makaron jest zdrowy, jest również bardzo uniwersalny i daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Można go łączyć z praktycznie wszystkimi warzywami, różnymi sosami i mięsem. Ciekawie również smakuje w wersji na słodko. Jak stworzyć zdrowe danie na bazie makaronu penne? Sprawdźcie propozycje przepisów!

Przepisy na makaron penne

Penne z kurczakiem i pesto z rukoli

Składniki:
paczka makaronu penne
opakowanie rukoli
100 g pestek dyni
100 g oliwy z oliwek
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ulubione zioła
starty parmezan

Wykonanie:
Pestki dyni mocz w wodzie przez kilka godzin. Rukolę zalej wrzątkiem. Pestki włóż do blendera i zmiel je. Dodaj oliwę, rukolę, sok z cytryny, czosnek i przyprawy. Blenduj, aż otrzymasz konsystencję pesto. Makaron gotuj, aż będzie al dente. Wymieszaj penne z pesto i posyp pestkami dyni oraz parmezanem.

Penne z kurczakiem

Składniki:
paczka makaronu penne
pierś z kurczaka
2 pomidory
2 ząbki czosnku
opakowanie przecieru pomidorowego
cebula
oliwa z oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:
Ugotuj makaron z dodatkiem oliwy z oliwek. Kurczaka pokrój na małe kawałki. Rozgrzej patelnię, nalej odrobinę oliwy i wrzuć cebulę. Dodaj mięso i przyprawy. Smaż przez kilka minut. Dorzuć czosnek, przecier pomidorowy i pomidory, pokrojone w kostkę. Duś przez ok. 10 minut. Wymieszaj makaron z sosem, nałóż na talerz i posyp startym parmezanem.

AdobeStock.com

Penne ze szpinakiem

Składniki:
paczka makaronu penne
opakowanie świeżego szpinaku
garść orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku
cebula
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Wykonanie:
Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek i szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez kilka minut. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Wymieszaj makaron z sosem, nałóż na talerz i posyp orzeszkami piniowymi.

Penne z tuńczykiem

Składniki:
paczka makaronu penne
tuńczyk w puszcze
cebula
pomidor
czosnek
natka pietruszki
sok z cytryny
sól, pieprz

Wykonanie:
Pokrojoną cebulę wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż się zeszkli. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Na patelnię dorzuć czosnek. Po kilku minutach dołóż tuńczyka i pokrojonego pomidora. Duś przez kilka minut. Gotowy sos wymieszaj z makaronem.

Reklama

Smacznego!

AdobeStock.com
Reklama
Reklama
Reklama