Reklama

Wszyscy wiedzą, że kiszonki doskonale wzmacniają odporność organizmu. Bez względu na to, czy są to owoce, czy warzywa, warto jeść je w okresie jesienno-zimowym, kiedy o przeziębienie nie tak trudno. Kiszone cytryny to jeden z przepisów kuchni marokańskiej. Zamknięte w słoiczku żółte owoce, można z powodzeniem dodawać do dań mięsnych i sałatek. Dzięki prostemu przepisowi, można przygotować je w domu. Cytryny będą idealne na jesień 2022, ale również na wiosnę 2023!

Reklama

ZOBACZ TEŻ: Jesienią 2022 zaproś do kuchni… kasztany!

Przepis na kiszone cytryny – jesień 2022

Marokański przysmak od jakiegoś czasu staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Cytryny przechowuje się w słoiku, dokładnie w ten sam sposób co kiszone ogórki, czy kiszoną kapustę. Warto pamiętać, że wybierając owoce do kiszenia, powinny być one świeże i dojrzałe. Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu na kiszone cytryny, które będą doskonałym dodatkiem do dań na jesień 2022 oraz wiosnę 2023.

Potrzebujesz:

- 6 cytryn

- 5 łyżek soli

- 2 laski cynamonu

- sok z 5 cytryn

- 3 liście laurowe

- pieprz

- oliwa z oliwek

Cytryny należy sparzyć we wrzątku, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i bakterii. Każdą, należy naciąć na krzyż, jednak nie do końca i wetrzeć w nacięcia sól. Potem ścisnąć, aby puściły sok i w takim stanie włożyć je słoików. Następnie zalać sokiem z cytryny, dodać pieprz, cynamon, liście laurowe oraz oliwę. Słoiki zakręcić i odstawić na 4 tygodnie, potem sukcesywnie potrząsać.

Reklama

Dobre właściwości cytryny na jesień 2022 i wiosnę 2023

Sok z cytryny to idealny wspomagacz dla odporności ludzkiego organizmu. Oczyszcza organizm i jest najlepszym źródłem witaminy C, która w okresie jesienno-zimowo-wiosennym jest niezbędna, zwłaszcza kiedy przeziębienia są na wyciągnięcie ręki. Wspomaga układ immunologiczny, ma dużo potasu i jest świetnym wspomagaczem układu nerwowego.

Reklama
Reklama
Reklama