Jedz kiszonki, bo są zdrowe!

Gabriela Łaskowska 28 sierpnia 2018 21:30

Kiszenie jest znanym od wieków sposobem konserwowania warzyw. W Polsce powoli wraca moda na kiszonki! I jak się okazuje, nie tylko u nas są one podstawą codziennego obiadu.

Japonia, która słynie z sushi i ramenu, również uwielbia ten przysmak. O ile używane do tego warzywa różnią się od tych, które jemy w Polsce, to sam proces ich produkcji jest bardzo podobny do tego, który znamy.

Jako zalewę do kiszenia stosuje się otręby ryżowe, pastę miso lub kasu, czyli fermentujący ryż, który pozostał po produkcji sake. Niektóre kiszonki są gotowe już po kilku godzinach. Inne, dla uzyskania odpowiedniego aromatu, wymagają wielu miesięcy, a czasem nawet lat. Tak jak w Polsce, tsukemono spożywane jest samo, jako przegryzka lub jako dopełnienie posiłku.  

1/4
japonskie kiszonki
Copyright @JAPOLAND.PL
1/4

Kyūrizuke
W przeciwieństwie do polskich kiszonych ogórków, ten ma delikatny smak i kolor świeżego warzywa.

2/4
japonskie kiszonki
Copyright @STOCK ADOBE
2/4

Takuan
Ta apetycznie żółta kiszonka robiona jest zazwyczaj z japońskiej rzodkiewki.

3/4
japonskie kiszonki
Copyright @STOCK ADOBE
3/4

Beni shōga
Czerwona kiszonka z cienko pokrojonego imbiru.

4/4
japonskie kiszonki
Copyright @STOCK ADOBE
4/4

Umeboshi
Niesamowicie kwaśna piklowana suszona japońska śliwka, zazwyczaj podawana jest jako dodatek do ryżu.

Wideo

Zobaczcie 12 najgorętszych trendów na wiosnę 2020!

Polecamy

Top

Magazyn VIVA!

Bieżący numer

BEATA TADLA: „Obiecaliśmy sobie z Rafałem, że nie będziemy opowiadać o naszym związku w mediach. Rafał nie jest osobą publiczną”. Dlaczego SZYMON MAJEWSKI mówi o sobie: „dożywotni maminsynek”? Aneta Hickinbotham produkowała głośną „Ostatnią rodzinę”, nominowane do Oscara „Boże Ciało” i pracowała przy filmie „Troja”. Dlaczego została producentką, a nie… lekarzem? A także oscarowe zaskoczenia i karnawałowe szaleństwo w Rio.