Reklama

5 października 2021 roku ogłoszono tegoroczne zestawienie World’s 50 Best Restaurants sponsored by San Pellegrino and Acqua Panna. Wydarzenie miało uroczysty charakter podczas eleganckiej gali w Antwerpii, gdzie spotkali się przedstawiciele nominowanych miejsc. Po raz kolejny zaszczytny tytuł najlepszej restauracji na świecie otrzymała duńska Noma, która znajduje się w Kopenhadze. To nie pierwszy raz, kiedy Duńczycy zostali docenieni w tym plebiscycie.

Reklama

CZYTAJ TEŻ: Te warszawskie restauracje otrzymały w tym roku wyróżnienie w przewodniku Michelin!

Noma najlepszą restauracją na świecie 2021 – na czym polega jej fenomen?

Noma to prawdziwa rewolucja kulinarna. Jej twórcy od samego początku postawili na własną interpretację kuchni skandynawskiej. Po raz pierwszy tytuł najlepszej restauracji świata otrzymała w 2010 roku, a jej twórcy byli w absolutnym szoku. Tytuł został utrzymany również w latach 2011, 2021 oraz 2014, aż w 2021 roku Noma odzyskała go ponownie. Teraz właściciele lokalu przyznają, że na sukces restauracji składa się przede wszystkim zgrany zespół, tak więc ich tajemnicza recepta na najlepszą restaurację na świecie ma aż 79 imion, bo właśnie tyle osób tworzy to miejsce. Noma znajduje się w Kopenhadze, w starym magazynie na nabrzeżu Christianshavn, a jej nazwa pochodzi od dwóch duńskich słów: nordisk – nordycki oraz mad – jedzenie.

Nagrody i gwiazdki Michelin dla Noma

We wrześniu 2021 roku Noma uzyskała aż trzy gwiazdki Michelin. Do tej pory, przez 10 lat cieszyła się dwoma gwiazdkami, które i tak uważała za swój ogromny sukces. Przyznanie Nomie trzech gwiazdek było dość spektakularne, ponieważ historia restauracji związana ze zmianą lokalizacji na obrzeża miasta oraz lockdown (wówczas przekształciła się na bar z burgerami), stawiały ją na szali istnienia. Wszystko jednak wróciło do normy, a Noma ponownie w październiku 2021 otrzymała tytuł najlepszej restauracji świata.

ZOBACZ RÓŻNIEŻ: Restauracja Magdy Gessler otrzymała wyróżnienie od kulinarnego przewodnika Michelin!

Kim jest szef kuchni restauracji Noma?

Szefem kuchni najlepszej restauracji na świecie 2021 jest Rene Redzepi, duński restaurator i jednocześnie założyciel Nomy. Mówi się o nim jako o miłośniku udoskonalania tradycyjnej kuchni nordyckiej. Jego dania charakteryzują się pomysłowością i wyrazistością smaków.

Swoje pierwsze kroki w gastronomii stawiał w restauracji Pierre Andre w Danii. Był to okres, w którym to miejsce również otrzymało gwiazdkę Michelin. Pracował również w katalońskim El Bulli, duńskim Kong Hans Kælder, a także w kalifornijskiej The French Laundry. Kiedy w 2002 roku spotkał Clausa Meyera, wspólnie rozpoczęli rozmowy o stworzeniu Nomy w Północnoatlantyckim Domu, czy też XVIII-wiecznym magazynie w Kopenhadze. Ich plany zostały zrealizowane w 2004 roku i do tej pory Redzepi pełni rolę szefa kuchni, wciąż eksperymentując z kolejnymi potrawami.

Odbierając nagrodę za najlepszą restaurację na świecie, powiedział:

Nikt z nas stojących na scenie nie uważał nigdy, że jesteśmy najlepszą restauracją na świecie. No może myślała tak moja mama.

Jakie dania serwuje Noma?

Menu w restauracji Noma odbiega od standardów. Jest zdecydowanie miejscem dla smakoszy oraz osób, które chcą spróbować zupełnie nowej, współczesnej wersji kuchni skandynawskiej. Podaje się tam na przykład grzanki z jeżowca, tatara wołowego, czy mrówki z gruszką i jarmużem. Z mrówkami wiąże się ciekawa historia, ponieważ goście początkowo byli przerażeni, kiedy widzieli je w menu. Musieli się jednak do nich przekonać. Szef kuchni latami sprawdzał, czy są bezpieczne, skąd je pozyskać i w jaki sposób przyrządzić. Początkowo podawano je żywe! Teraz dodawane są jedynie w przystawce i deserze. Kontrowersję budzi też sos z koników polnych, który po poddaniu ich fermentacji, smakuje jak sos rybny.

Rene Redzepi poinformował jakiś czas temu, że specjały Nomy będą wykorzystywać procesy bakteryjne i drożdże, które "zmieniają chemiczny skład żywności". Ponadto, Noma swoje produkty sprowadza nie tylko ze Skandynawii, ale również z Islandii oraz Grenlandii.

Reklama

Noma – wystrój wnętrza i design

Obecna lokalizacja Nomy to obrzeża Kopenhagi, niedaleko samego wybrzeża w hipisowskiej dzielnicy Chrisianii. Projekt architektoniczny łączy w sobie indywidualne funkcje restauracji oraz połączenie zupełnie oddzielnych budynków w kompleksie. Powstała w ten sposób tak zwana wioska restauracyjna, na którą składa się aż 11 budynków. Centralnym miejscem jest kuchnia, jednak mamy też szklarnię, piekarnię, miejsce do fermentacji, jadalnię, czy salon z kominkiem. Wszystko wykonane zostało zgodnie ze skandynawskim duchem, wykorzystując lokalne materiały i techniki budowlane. Teren wokół również zachwyca. W ogrodzie i na farmie hodowane są warzywa, z których przyrządzane są doskonałe potrawy restauracji.

Reklama
Reklama
Reklama