Gotowi na Tłusty Czwartek? Oto dwa proste przepisy na pączki!
Oprócz klasycznych pączków, proponujemy także te w wersji light!
W tym roku tłusty czwartek wypada w 24 lutego. Nie musicie jutro rano biec do piekarni i stać w kolejce po kilka sztuk pączków. Upieczcie je samemu w domu! Zaoszczędzicie przy tym trochę czasu z czwartkowego poranka, a samo przygotowywanie może być, po prostu, dobrą zabawą. Osoby na diecie niech się nie martwią - poponujemy dwa proste przepisy na pączki, w tym jeden w wersji light! Każdy przepis przygotowany jest na taką liczbę sztuk, by spokojnie starczylo dla całej rodziny oraz znajomych!
W tym roku stawiasz na klasykę czy na coś lżejszego? Sprawdź jak przygotować pączki na tłusty czwartek!
CZYTAJ TEŻ: Dziś Tłusty Czwartek! Oto nasz przewodnik po pączkach świata!
Klasyczne pączki
Składniki (ok. 35 sztuk):
- 1 kg mąki pszennej
- 21 g suchych drożdży
- 100 - 150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 100 g masła lub 5 łyżek oleju
- ziarenka z połowy laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
- sok i skórka otarta z połowy niedużej cytryny
- pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 litr tłuszczu do smażenia
- konfitura do nadziania (wg gustu)
- cukier puder do posypania lub lukier (w celu otrzymania lukru 1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody, w razie potrzeby dodając cukru lub wody, by osiągnąć pożądaną konsystencję)
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę przenną, wymieszaj z suchymi drożdżami. Wyrób ciasto dodając pozostałe składniki, pod koniec wlej rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
ZOBACZ TEŻ: Najpiękniejsze pączki i donaty z Instagrama!
Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i krótko wyrabiaj. Formuj ręcznie odrywając kawałki ciasta. Odmierz ok. 60 gramów na każdy pączek (w tym momencie można je nadziać konfiturą lub dżemem: kawałek ciasta lekko spłaszcz, na sam środek nałóż 1 pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie sklej, by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz). Uformuj kulki, następnie odłóż je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryj i pozostaw w cieple do podwojenia objętości (około 25 - 35 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Smaż na głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyjmij, odsącz na papierowym ręczniczku, posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Wersja light - pieczone pączki jaglane
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki jaglanej (przepis na mąkę jaglaną domowej roboty w kolejnym odcinku)
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki sody
- 200 gram twarogu
- 2 ugotowane ziemniaki
- 160 ml mleka kokosowego (można je zastąpić zwykłym mlekiem)
- 3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Do blendera wrzuć twaróg, ziemniaki, mleko i miód. Dokładnie zmiksuj składniki – tak, by tworzyły jednolitą masę. Do miski wsyp mąkę ryżową, mąkę jaglaną, skrobię ziemniaczaną oraz sodę. Suche składniki wymieszaj ze sobą, dodaj do nich wcześniej przygotowaną masę i ugnieć. Powstałe ciasto przykryj i odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Z ciasta uformuj niewielkie kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz dodać do nich trochę konfitury owocowej, bez dodatku cukru. Delikatnie zwilż kulki wodą i wstaw do rozgrzanego piekarnika (pączki piecz w 190 stopniach przez około 20 minut). Po 5 minutach pieczenia możesz posmarować pączki jajkiem rozbełtanym z dodatkiem mleka.