Reklama

Te restauracje uważane są za najdroższe na świecie! Dlaczego? Ze względu na wyjątkowe składniki dań w menu, znanych szefów kuchni i nietypowe lokalizacje. Niektóre osoby są w stanie zostawić tam całą pensję – a nawet więcej. Zobacz najbardziej luksusowe miejsca!

Reklama

Gdzie są najdroższe restauracje na świecie?

Conrad Rangali Island, Malediwy

Pierwsza na świecie podwodna restauracja, położona na głębokości pięciu metrów, mieści się w równie zachwycającym hotelu. Nie trzeba dodawać, że panoramiczny widok podwodnego świata zapiera dech w piersiach! Obiad lub kolacja – menu zawiera europejskie potrawy – kosztuje ponad 300$. Nie zapomnij o rezerwacji stolika z dużym wyprzedzeniem.

Per Se, Nowy Jork, Stany Zjednoczone

Przytulna restauracja słynnego szefa kuchni Thomasa Kellera oferuje dwa menu degustacyjne złożone z dziewięciu dań, w cenie 325$. Klienci mogą liczyć na zapierający dech w piersiach widok na Columbus Circle i Central Park w Nowym Jorku. W restauracji jest tylko dziewiętnaście stolików, więc jeśli chcesz tutaj przyjechać, nie zwlekaj z rezerwacją.

Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paryż, Francja

Przestronna i jasna restauracja specjalizuje się w nowoczesnej kuchni francuskiej. Wnętrze ozdobione jest ogromnymi żyrandolami, futurystycznymi fotelami z lustrzanym wykończeniem i śnieżnobiałymi sofami. Kolacja, złożona z trzech dań, deski serów i wybranego deseru kosztuje co najmniej 380€.

Kitcho Arashiyama Honten, Kyoto, Japonia

Restauracja podbija serca klientów szczegółowo przemyślanym menu – są to najwyższej jakości dania, przygotowane z sezonowych produktów. Powściągliwe wnętrze ozdabiają niskie drewniane stoły, a z okien widoczne są przepiękne ogrody. Ceny dań zaczynają się od 640$.

Reklama

SubliMotion, Ibiza, Hiszpania

Za kolację, składającą się z 20 dań, trzeba zapłacić 1500€. Czy warto? Absolutnie! Ta wyjątkowa restauracja (która działa tylko od 1 czerwca do 30 września) znana jest z widowiskowych pokazów, zrealizowanych w technologii wirtualnej rzeczywistości, które towarzyszą serwowaniu równie niezwykłych potraw.

Reklama
Reklama
Reklama