Chipsy, frytki i lody w wersji fit, czyli najlepsze zdrowe przekąski!
- Xymena Borowiecka
1 z 7
Masz ochotę spędzić wieczór na kanapie, oglądając ulubiony serial lub film, ale jesteś na diecie i wiesz, że nie powinnaś przejadać się popcornem lub chipsami? Może po prostu spieszysz się do pracy, nie masz czasu na gotowanie, ale nie chcesz podjadać niezdrowych przekąsek?
W takich sytuacjach, najczęściej (niestety!) kuszą nas różnego rodzaju słone i słodkie produkty, których nie trzeba długo przygotowywać... Te, z pozoru niewinne zachcianki, mogą jednak stać się powodem zwiększenia wagi. Siedzący tryb życia, a co za tym idzie - spowolniony metabolizm nie sprzyjają spalaniu węglowodanów i cukrów.
Co jeść zamiast chipsów, lodów i frytek?
Właśnie to, ale... w odświeżonej wersji!
Zobacz także: Nie masz pomysłu na śniadanie? Oto wariacje na temat kanapek!
W naszej galerii mamy sześć najlepszych alternatyw dla tuczących, pełnych pustych kalorii przekąsek.
2 z 7
Fit frytki - dodatek do obiadu lub coś na ząb w leniwe popołudnie!
Kochamy je ze względu na charakterystyczny smak i aromat, ale faktycznie smażone na głębokim tłuszczu ziemniaki nie należą do najzdrowszych.
Frytki w wersji light pieczone są w piekarniku bez dodatku tłuszczu, a za chrupiącą skórkę możemy uzyskać smarując je lekko białkiem. Nie smakują identycznie jak te tradycyjne, ale stanowią ich pyszny, a przede wszystkim zdrowy zamiennik.
Z czego zrobić zdrowe frytki? Wystarczy pokroić w słupki dynię, batata czy podzielić na łodygi szparagi i obsypać je ulubionymi przyprawami :)
3 z 7
Ulubiona potrawa wszystkich hipsterów - hummus
Słynny już hummus to sos-dip lub pasta, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Można kupić go w gotowej formie lub przygotować samodzielnie w domu według przepisu, których pełno jest w sieci.
Z czym jeść hummus?
Niektórzy jedzą go po prostu łyżeczką, bezpośrednio z naczynia :)
My, polecamy opcję jedzenia go za pomocą warzyw - słupków marchewki lub selera naciowego. Co ciekawe, seler naciowy zawiera wiele pierwiastków mineralnych, a w 10 dekagramach jego bulwy jest zaledwie 7 kalorii! Ponadto, zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy.
4 z 7
Fit przekąska na imprezę lub wieczór filmowy - warzywne i owocowe chipsy!
Na pewno znacie osobę, która po prostu uwielbia chipsy, lub sami jesteście ich fanami. O niezdrowych wersjach sprzedawanych w sklepach możecie zapomnieć! Mamy dla was takie chrupkie smakołyki, które możecie zrobić sami. Przygotowanie ich jest banalnie proste! Wystarczy pokroić ulubione warzywa lub owoce w cienkie plasterki, doprawić i suszyć kilka godzin w piekarniku.
Co zamiast ziemniaka? Jabłka, marchewka, buraki i... jarmuż! To zdecydowanie nasi faworyci :) Spróbujcie koniecznie!
5 z 7
Nice Cream - wegańskie cudo (nie tylko dla wegan!)
Nice cream to zamrożone i zblendowane banany, które (solo albo z dodatkami) stanowią istny przysmak wegan z całego świata! Ich zrobienie jest tak szybkie i proste, że nie można nie spróbować!
Co jest ci potrzebne? Blender lub mikser, kilka bananów, mleko roślinne lub woda i fantazja w doborze dodatków. Spójrzcie tylko na te zdjęcia - lepszej rekomendacji nie trzeba :)
6 z 7
Proste rozwiązanie - świeże owoce i warzywa!
Wielokrotnie słyszymy, że dieta pozbawiona warzyw i owoców nie jest pełnowartościowa. To oczywiście prawda! Oprócz białka, węglowodanów oraz tłuszczy niezbędne to prawidłowego funkcjonowania organizmu są nam witaminy i minerały.
Rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu i nie musisz ich długo przygotowywać! Wystarczy pokroić je na kawałki i włożyć do pojemnika próżniowego. Warto dorzucić je także do jogurtu czy owsianki.
7 z 7
Orzechy i suszone owoce - mieszanka studencka wraca do łask!
Bakalie, kiedyś bardzo popularne, dziś ponownie zawojowały świat gym-freaków. Można z nich przygotować wiele pysznych ciast lub po prostu wyspać je do pojemniczka i podjadać w czasie pracy lub na filmie.
Orzechy, wbrew pozorom, nie tuczą. Zawierają za to korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto, mają w sobie duże ilości antyoksydantów, do których zaliczamy witaminę E czy selen.
Mimo, że suszone owoce są dość kaloryczne, to stanowią skoncentrowane, ogromne źródło składników odżywczych. Większość tych owoców - jak śliwki czy żurawina, ma jednak niski indeks glikemiczny. Ponadto, są sycące i mają wspaniały aromat.