Reklama

Kuchnia VIVY! Minestrone w roli głównej. Gorące jak piekło, gęste od warzyw, mięs, owoców morza. Pachnące ziołami i przyprawami. Zupy. Nasz czerwony barszczyk i żurek z jajkiem mają swój staroświecki wdzięk. Ale warto spróbować, co wolą inni. Ostatnim razem podawaliśmy pyszne przekąski z łososia, tuńczyka, owoców morza i klasyczne meksykańskie guacamole. Teraz zupa dla odmiany!

Reklama

Mucha Ihnatowicz poleca na weekend:

Gorące jak piekło, gęste od warzyw, mięsiwa lub ryb, pachnące ziołami i przyprawami – słynne znakomite zupy. Nasz czerwony barszczyk i żurek z jajkiem mają swój staroświecki wdzięk, ale warto spróbować, co lubią inni. Wielką sławą cieszy się marsylska zupa rybna bouillabaisse. Okoń morski, dorada i inne ryby Morza Śródziemnego oraz małże i krewetki, a w wersji luksusowej homar to podstawa tej smakowitej zupy. Soupe à l'oignon - zupa cebulowa podawana w całonocnych barach w nieistniejących już paryskich Halach stawiała kiedyś na nogi birbantów wracających nad ranem do domu po nocnych szaleństwach. Gulasz węgierski z mięsem, cebulą i pomidorami, czerwony od papryki, to zupa madziarskich pasterzy wypasających bydło na równinach u podnóża Karpat. W żeliwnym kociołku długo gotowana nad ogniskiem, pachniała dymem. Świetny pomysł na piknik! Mediolańska minestrone przypomina jarzynową, ale tarty parmezan dodaje jej włoskiego smaku. Uwielbiam tajską zupę tom kha gai. Z mleczkiem kokosowym, kawałkami kurczaka, ostra od chili i imbiru, roztacza aromat trawy cytrynowej i kolendry. To dobry czas na trochę egzotyki!

Przepisy Muchy Ihnatowicz: minestrone

SKŁADNIKI: 10 dkg bekonu, 10 dkg suchej fasolki, 10 dkg bobu, 2 cebule, 2 marchewki, 2 ziemniaki, 2 łodygi selera naciowego, 2 ząbki czosnku, 6 pomidorów, 1/4 kapusty włoskiej, po łyżce tymianku i majeranku, bazylia, zielona pietruszka, tarty parmezan, sól, oliwa.

PRZEPIS: Fasolę i bób namoczyć na noc. W garnku na oliwie podsmażyć siekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę marchew, posiekaną zieloną pietruszkę i łodygi selera oraz pomidory bez skórki i pestek, odcedzoną fasolę i bób. Zalać 1,5 l wody. Przykryć i gotować na małym ogniu 1,5 godz. Dodać cienko szatkowaną kapustę i pokrojone na kawałki ziemniaki i gotować 15 min. Wsypać garść makaronu świderki lub ryżu i gotować 15 min. Doprawić. Podawać posypane tartym parmezanem.

Smacznego!

Łukasz Zandecki

Mucha Ihnatowicz - wybitna plakacistka, swoje wizje malarskie realizuje teraz na… talerzach. Jest dziennikarką i stylistką działu kuchnia VIVY!

Reklama

Polecamy: Co dobrego dla miłości? Przepisy nie tylko na walentynki.

Reklama
Reklama
Reklama