Reklama

Kuchnia VIVY! W roli głównej grillowane soczyste steki i burgery. Poprzednio dziennikarka kulinarna VIVY Mucha Ihnatowicz odwiedziła włoską Ristorante San Lorenzo, gdzie skosztowała dań ze słonecznej Toskanii. Tym razem była w restauracji Jeff's i podzieliła się z nami przepisami na prawdziwie amerykańskie dania. Idealne na sezon grillowy.

Reklama

Mucha Ihnatowicz poleca na weekend:

Pora na wesołe majówki, eleganckie pikniki i smakowite grillowanie pod błękitnym niebem. Indianie w prekolumbijskiej Ameryce piekli mięso bizonów i dzikie indyki na rozżarzonych do czerwoności kamieniach. Nazywało się to barabicu – jama ze świętym ogniem, wokół którego odbywały się rytualne pląsy i pieczono mięso. Stąd amerykańskie barbecue – spotkania przy grillu. Na kuchnię Tex-Mex – tak nazywano linię kolejową łączącą Teksas z Meksykiem – przyszła moda w latach 80. XX wieku. Do najbardziej oryginalnych potraw tej kuchni należy cabrito – pieczone koźlę i barbacoa – grillowany krowi łeb. Menu trochę ryzykowne. Ale Amerykanie kochają też steki z rusztu z grillowanymi warzywami, smażonymi ziemniakami, pieczoną kukurydzą. Steki z wołowiny piecze się krótko, tak żeby w środku były krwiste. Żeberka natomiast trzyma się dłużej nad ogniem – będą wtedy soczyste i pachnące dymem. Ważne jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa, tak aby dodać mu korzennego smaku i miękkości. Doskonała do wołowiny jest marynata teriyaki – wymieszany sos sojowy z brązowym cukrem, mielonym imbirem, rozgniecionym ząbkiem czosnku, octem winnym i przecierem pomidorowym. Mięso trzeba trzymać w marynacie około doby i smarować nią podczas grillowania. Najpopularniejszym sosem do grillowanych mięs jest gotowy sos BBQ – barbecue. Do wykwintnej polędwicy wołowej z rusztu można podać klasyczny sos bearnaise. Również różne sałatki i salsy wzbogacą naszą ucztę. I pamiętajmy! Grillowana kaszanka – chłodne piwo, ryba – riesling lub portugalskie vinho verde, stek – czerwone bordeaux!

A teraz czas na prawdziwe barbecue w amerykańskiej restauracji Jeff's Grill & Bar, która słynie z autentycznej atmosfery, kuchni zza oceanu. Tradycyjne amerykańskie dania ze świeżych składników przygotowuje się tu według nawet stuletnich regionalnych przepisów. Obok amerykańskich klasyków, jak burgery, żeberka, chicken wings czy potrawy kuchni Tex-Mex (fajitas czy burritos), w Jeff’sie podaje się legendarne steki z argentyńskiej wołowiny, kraby z Alaski oraz świeże mule i ostrygi. Poczuć tu można nie tylko atmosferę Ameryki, ale i zadowolenie gości – uwielbiających Jeff’sa za jedzenie i atrakcje dla dzieci.

Przepisy Muchy Ihnatowicz

Burger z burakiem

BULLS

SKŁADNIKI: 60 dkg mielonego mięsa wołowego, 4 bułki, sałata, pomidory. Marynowane buraki: 2 buraki obrane, cieniutko pokrojone, 1/2 cebuli cienko pokrojonej, 100 ml białego octu winnego,13 dkg cukru, 1,5 łyżeczki ziaren kolendry i białego pieprzu, szczypta chili. Sos: 1 korniszon krojony w kostkę, łyżeczka octu z korniszonów, 2 łyżki majonezu, łyżka kwaśnej śmietany, 20 g startego sera roquefort, łyżeczka siekanej pietruszki i szalotki.

PRZEPIS: Ocet, cukier, przyprawy, 100 ml wody zagotować. Dodać buraki, cebulę i chwilę gotować. Ostudzić. Wyjąć buraki i włożyć na 10 minut do lodówki. Uformować z mięsa 4 burgery. Piec na grillu po 3 minuty z każdej strony. Wymieszać składniki sosu. Przekroić bułki na pół, przypiec na grillu. Włożyć mięso, sałatę, pomidory, buraki i sos.

Stek z wołowiny

BULLS

SKŁADNIKI: 30–40 dkg rostbefu wołowego, cukinia, bakłażan, oliwa, ząbek czosnku, sok z cytryny, pietruszka, sól gruboziarnista, pieprz, sałata, botwinka. Masło ziołowe: 12 dkg masła, 2 łyżki siekanej natki, 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Marynata: 2 łyżki oliwy, rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz.

PRZEPIS: Wymieszać składniki marynaty, polać mięso, przykryć, odstawić na 30 minut do lodówki. Pokroić bakłażana i cukinię na plastry, zrumienić na grillu. Wymieszać z oliwą, siekanym czosnkiem, sokiem z cytryny i pietruszką. Masło wymieszać z czosnkiem i pietruszką. Uformować wałek, owinąć folią, zamrozić. Na rozgrzanym ruszcie posmarowanym oliwą obsmażyć mięso 2–3 minut z każdej strony. Dopiec przez 8 minut na mniejszym ogniu, smarując marynatą. Podawać z sałatami, cukinią, bakłażanem i plasterkami masła ziołowego. Posypać solą i pieprzem.

Wołowina z miętą

materiały prasowe

SKŁADNIKI: 60 dkg rostbefu, łyżeczka oleju z pestek winogron, łyżeczka mielonego kminu i kolendry, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz. Sałatka: 20 dkg grubych ziaren pszenicy, 1 wyciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżeczki siekanego oregano, filiżanka siekanej mięty, 80 g czarnych oliwek, szklanka soku z cytryny, 80 ml oliwy, 12,5 dkg sera owczego z chili.

PRZEPIS: Mięso polać olejem i posypać przyprawami, solą morską i pieprzem. Piec mięso na grillu 10–15 minut. Położyć na talerzu, owinąć folią, zostawić na 10 minut. Ugotowane ziarna pszenicy odsączyć, wysuszyć. Wymieszać z resztą składników sałatki. Podawać z grubo krojonym mięsem posypanym świeżą miętą.

Burger wołowy

materiały prasowe

SKŁADNIKI: 25 dkg grubo mielonej wołowiny, sól, pieprz, bułka hamburgerowa z sezamem, plasterki pomidora i cebuli cukrowej, roszponka, sałata lodowa, botwinka, kolba kukurydzy, sos guacamole, sos BBQ.

PRZEPIS: Doprawić mięso solą i pieprzem. Uformować burgera, grillować 3–4 minuty z obu stron. Podgrzać na grillu bułkę, przekroić, spód posmarować sosem BBQ. Układać mięso, sałaty, plasterki pomidora i cebuli, przykryć wierzchem bułki. Podawać z sosem guacamole: rozgniecione awokado z sokiem z cytryny, siekaną kolendrą i czerwoną cebulą oraz czosnkiem i grillowaną kukurydzą.

Smacznego!

Łukasz Zandecki

Mucha Ihnatowicz - wybitna plakacistka, swoje wizje malarskie realizuje teraz na… talerzach. Jest dziennikarką i stylistką działu kuchnia VIVY!

Reklama

Macie jednak ochotę na coś wegetariańskiego? Polecamy: Risotto sezonowe, mus kokosowy i granola owocowa. Kochamy wege!

Reklama
Reklama
Reklama