Reklama

Kuchnia VIVY! na weekend - a w niej oryginalne consomme z wędzonych ziemniaków i zachwycający w swej prostocie sorbet z rokitnika. Pełnia szczęścia! Poprzednio polecaliśmy wegetariańskie przysmaki – risotto sezonowe, mus kokosowy i granolę z jadalnymi kwiatami. Tym razem Mucha Ihnatowicz odwiedziła restaurację "Endorfina" w pałacyku przy ulicy Foksal 2 w Warszawie. W wytwornym menu znajdują dania nowoczesnej kuchni. Tylko u nas - przepisy nowej kreatorki smaku Moniki Dąbrowskiej, zwyciężczyni 2. edycji „Hell’s Kitchen”

Reklama

Mucha Ihnatowicz poleca na weekend:

Foksal to ulica legenda. To tam w restauracji Kameralna w czasach PRL-u bawił się high life warszawski. I to tam Marek Hłasko, modny pisarz tamtej epoki, trzymał swoją marynarkę u szatniarza, żeby móc wejść jako dżentelmen do baru. Po latach, już bez tego magicznego nastroju, w restauracji Papaya smagli Tajowie serwowali tepanyaki – smażone na gorącej blasze mięsiwa i warzywa. To na ulicy Foksal w latach 80. i 90. można było zjeść grube, pyszne belgijskie frytki i napić się piwa z całego świata. Teraz można wstąpić na szybką setę i galaretę – zimne nóżki. Tak jak to kiedyś bywało… A w pałacyku Zamoyskich działał Klub Piątek. Było gwarno i wesoło, na absolutnym luzie. Szalała tam cała Warszawa, sącząc kosmopolityczne drinki, tańcząc najmodniejsze tańce. I ja tam byłam, gin and tonic piłam.

Przepisy polecane przez Muchę Ihnatowicz

Consomme z ziemniaków

materiały prasowe

SKŁADNIKI: 200 g obranych ziemniaków, pokrojonych w cienkie plastry, 100 g drewna czereśniowego do wędzenia, 70 g surowego wędzonego boczku, pędy sosny, 1 l wody źródlanej, 1 jajko, 70 g mąki, 30 ml wody, sól, salsefia, świeży majeranek.

PRZEPIS: Boczek pokrojony w cienkie plastry upiec na złoto. Ostudzić, drobno zmielić. Ziemniaki wędzić pół godziny z drzewem czereśniowym w piekarniku o temp. 50°C. Wodę, pędy sosny, skrawki boczku i wędzone ziemniaki zagotować. Wymieszać mąkę, jajko, wodę i zmielony boczek na luźne ciasto. Wrzucać łyżką małe kluseczki na osolony wrzątek. Kiedy wypłyną, wybrać je łyżką cedzakową. Obraną salsefię pokroić na cienkie podłużne plastry i usmażyć na złoto. Consomme z kluseczkami udekorować chipsami z salsefii i posypać majerankiem.

Sorbet z rokitnika

materiały prasowe

SKŁADNIKI: 200 g wody, 200 g cukru, 400 g soku z rokitnika, najlepiej świeżo wyciśniętego.

PRZEPIS: Wodę z cukrem wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu 5 minut. Ostudzić. Wymieszać syrop z sokiem z rokitnika. Przełożyć do maszyny do lodów i zamrozić według instrukcji. Trzymać w zamrażarce.

Smacznego!

Łukasz Zandecki

Mucha Ihnatowicz - wybitna plakacistka, swoje wizje malarskie realizuje teraz na… talerzach. Jest dziennikarką i stylistką działu kuchnia VIVY!

Polecamy: Kuchnia VIVY! Awokado z krewetkami i eskalopki z tuńczyka z sosem paprykowym - wykwintne smaki na weekend!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama